2017-12-13 sol upp:08.38 sol ned:15.01 måne upp:02.34 måne ned:13.37 (gällande Norrköping)

Välkommen på Astroinfo.se

(publicerad 2009-03-09)

På denna sida hittar du information om kommande, aktuella och tidigare händelser på himlen över främst Sverige. Astronomiintresserade, såväl nybörjare som amatörastronomer, fotografer och naturintresserade ska kunna ta reda på vad som pågår på himlen. Är det Venus eller ett UFO? När ägde senaste totala solförmörkelse rum över Sverige? När står månen nära Venus? Kan jag få se Merkurius någon gång? Detta är bara några exempel på frågor, som du kan hitta svar på här.

Följ länken för att komma till den nya versionen Astroinfo.se som jag numera kontinuerligt uppdaterar.
Jag kommer att upprätthålla den gamla delen av astroinfo.se tills vidare men kommer inte att lägga upp nya artiklar här.

Vid pennan
André Franke, meteorolog och amatörastronom

André Franke

,

---

På himlen i oktober 2016

(publicerad 2016-09-19 )

Stjärnhimlen månad för månadSaturnus tar farväl på kvällshimlen även över sydligaste Sverige. Mars syns fortfarande på tidiga kvällarna från södra Sverige och den syns till och med lite bättre i slutet på månaden, Aftonstjärnan Venus är fortfarande svårt att hitta men från sydligaste Sverige blir det lite lättare att hitta den i slutet på månaden. Merkurius syns förhållandevis bra på morgonhimlen i början på månaden och Jupiter dyker upp ungefär på samma ställe i slutet av månaden.

läs mer

2016-09-16 Liten månförmörkelse

(publicerad 2016-09-15 )

2016-09-16 kl. 20.54 Månförmörkelsen som störstPå kvällen den 16 september hamnar månen delvis i jordens halvskugga. Observanta älskare av fullmånen kommer då att kunna konstatera att fullmånen inte riktigt ser ut som den brukar göra. Den är lite mörkare längst uppe – som mest strax före kl. 21. Nästa totala månförmörkelse kan ses från Sverige först den 27 juli 2018.

läs mer

På himlen i september 2016

(publicerad 2016-08-15 )

Stjärnhimlen månad för månadDenna månad syns bara två planeter på kvällen från södra Sverige – Mars och Saturnus. Merkurius dyker upp på morgonhimlen i slutet på månaden medan Jupiter är helt osynlig. Detsamma gäller för Venus som är mycket svårt att hitta på kvällshimlen strax efter solnedgången. Fullmånen hamnar delvis i jordens halvskugga och det blir en liten månförmörkelse.

läs mer

På himlen i augusti 2016

(publicerad 2016-07-21 )

Stjärnhimlen månad för månadDenna månad syns bara två planeter på kvällen från södra Sverige – Mars och Saturnus. Merkurius, Venus och Jupiter syns inte från våra breddgrader – men de syns alldeles utmärkt från sydliga breddgrader – där man alltså kan se alla fem planeter samtidigt på himlen.

läs mer

På himlen i juli 2016

(publicerad 2016-06-21 )

Stjärnhimlen månad för månadDenna månad syns tre planeter på kvällen från södra Sverige – Mars, Jupiter och Saturnus. Jupiter tar dock sakta farväl och även Mars är allt svårare att hitta. Merkurius och Venus förblir osynliga för blotta ögat.

läs mer

Sommarsolstånd 2016

(publicerad 2016-06-13 )

2013-06-21 Dagens längd i timmar och minuter
Nu har redan nästan halva 2016 gått och det är dags för att det ska vända – vi är framme vid sommarsolstånd. Juni är rent meteorologiskt årets första sommarmånad men när sommaren anländer vid en viss plats bestäms av temperaturen – och datumet kan varierar ganska mycket från år till år. Inte däremot sommarsolståndet – det är en väldefinierad tidpunkt och man vet länge i förväg när den ska inträffa. Det är då sommaren börjar rent astronomiskt; nätterna är som kortast och dagarna som längst.

läs mer

« Äldre Nyare »