2017-11-20 sol upp:07.57 sol ned:15.25 måne upp:09.24 måne ned:17.06 (gällande Norrköping)

Välkommen på Astroinfo.se

(publicerad 2009-03-09)

På denna sida hittar du information om kommande, aktuella och tidigare händelser på himlen över främst Sverige. Astronomiintresserade, såväl nybörjare som amatörastronomer, fotografer och naturintresserade ska kunna ta reda på vad som pågår på himlen. Är det Venus eller ett UFO? När ägde senaste totala solförmörkelse rum över Sverige? När står månen nära Venus? Kan jag få se Merkurius någon gång? Detta är bara några exempel på frågor, som du kan hitta svar på här.

Följ länken för att komma till den nya versionen Astroinfo.se som jag numera kontinuerligt uppdaterar.
Jag kommer att upprätthålla den gamla delen av astroinfo.se tills vidare men kommer inte att lägga upp nya artiklar här.

Vid pennan
André Franke, meteorolog och amatörastronom

André Franke

,

---

På himlen i juni 2016

(publicerad 2016-05-12 )

Stjärnhimlen månad för månadDenna månad syns tre planeter på himlen: Mars, och Saturnus syns nära varandra på natten och Jupiter på kvällen. Merkurius och Venus förblir osynliga för blotta ögat.

läs mer

På himlen i maj 2016

(publicerad 2016-04-18 )

Stjärnhimlen månad för månadDenna månad syns tre planeter på himlen: Mars, och Saturnus syns nära varandra på natten och Jupiter på kvällen. Merkurius passerar framför solen men blir annars precis som Venus osynlig för blotta ögat. Och tänk på att inte titta in i solen varken med blotta ögat eller kikare!

läs mer

2016-04-17 kl. 21:15 Månen till höger om Jupiter sedd från BorlängeDen 17 april på kvällen står vår trekvarts belysta måne snett till höger om strålande Jupiter och på efternatten och tidiga morgonen den 18 april står jorddrabanten nästan rakt nedanför solsystemets största planet.

läs mer

2016-04 Merkurius på kvällshimlen

(publicerad 2016-04-03 )

2016-04 Merkurius sedd från Malmö vid den borgerliga skymningens slutMerkurius bjuder på årets bästa (och enda) kvällsvisibilitet i april. Har du aldrig sett den svår observerade planeten förut, så är det kanske dags för dig att ta chansen nu till bästa sändningstid på tidiga kvällen. Den 8 april syns månens tunna skära nära Merkurius – missa inte detta!

läs mer

2016-03-29 kl. 04:30 Månen i närheten av både Mars och Saturnus sedd från BorlängePå tidiga morgonen den 29 mars befinner sig månen nära både Mars och Saturnus. Alla tre bildar tillsammans en fin triangel. Morgonen den 28:e finns månen snett till höger om Mars och morgonen den 30:e snett till vänster om Saturnus. Från nordligaste Sverige syns dock enbart månen…

läs mer

Sommartid och vintertidPåskhelgen närmar sig med stora steg – och kommer att passera lite snabbare än vanligt…varför undrar du kanske – för att vi gå över till sommartid just på påskdagen. Denna gång blir frågan kanske inte bara bakåt eller framåt, mörkare eller ljusare utan hur ofta krockar egentligen påskhelgen och övergången till sommartid, så att vi får en kortare påskhelg än vanligt?

läs mer

« Äldre Nyare »