Månen som närmast Venus den 24 april

Den 23:e fanns månen fortfarande en bra bit ifrån aftonstjärnan. Den 24:e befinner sig månen nästan rakt nedanför Venus. Denna gång är avståndet dock fortfarande förhållandevis stor när de två står som närmast varandra. Vinkelavståndet mellan månens skära och Venus ligger på ca 7 grader eller 14 måndiametrar. Men trots detta bjuds det säkert på en oförglömlig vacker konstellation som man helst inte ska missa.
Månen står nästan i rak linje med aftonstjärnan och Aldebaran – Oxens öga och Oxens ljusaste stjärna.
Månens smala skära passerar i och för sig ännu en gång nära Venus i slutet på maj men då kommer det att vara betydligt svårare att få syn på dem. Den 25 april står månens skära snett till vänster om Venus – nästan i linje med Elnath och Capella – Kuskens ljusaste stjärna.
Du kan också passa på att titta på Venus genom en bra kikare och kommer då att upptäcka att den ser ut ungefär som månen…(nästan samma fas; skäran är lite tjockare)

Så här blir det i södra Sverige

2012-04-24 kl 21:15 Månens skära nedanför Venus sett från Malmö
Grafiken visar Venus och månens position på himlen från södra Sverige vid den borgerliga skymningens slut (solen 6 grader under horisonten; ungefär 40 minuter efter solnedgång). Grafiken gäller egentligen exakt för Malmö men kan användas på många håll i Götaland och Svealand.
Med lite tur kan du fortfarande hitta Jupiter nära horisonten.
2012-04-24 kl 21:15 Fyra planeter och månen sett från Malmö
Tillsammans med Mars som står högt i söder och Saturnus mot sydost kan du alltså se fyra planeter samtidigt.

2012-04-24 kl 21:41 Månens skära nedanför Venus sett från Malmö
Samma som ovan fastän nu står solen 9 grader under horisonten. Himlen har blivit lite mörkare och fler stjärnor börjar träda fram. Jupiter har dock redan gått ner.

Så här blir det i norra Sverige

2012-04-24 kl 21:42 Månens skära nedanför Venus sett från Umeå
Grafiken visar Venus och månens position på himlen från norra Sverige vid den borgerliga skymningens slut (ungefär 1 timme efter solnedgång). Grafiken gäller egentligen exakt för Umeå men kan användas på många håll i Norrland.

2012-04-24 kl 22:27 Månens skära nedanför Venus sett från Umeå
Samma som ovan fastän nu står solen 9 grader under horisonten. Himlen har blivit lite mörkare och fler stjärnor börjar träda fram. Observera att det tar betydligt längre tid i norr för att solen komma längre ner under horisonten.

André Franke