När silvermedaljen byts till guld

Sven Mårdh på Norrköpings Astronomiska Klubb brukar sammanställa en Tio-i-topp lista varje år som du hittar här .
Det framgår att det är Venus som intar både första- och andraplatsen i år. Det är inte speciellt förvånansvärt. Har dock vår inre grannplanet bjudit på en strålande föreställning som aftonstjärna och så ska den nu snart passera framför solen innan den blir strålande morgonstjärna resten av året.

Månens skära nedanför Venus

Venus har tappat uppmärksamheten för att den går ner allt tidigare i skymningsljuset. Nu får den besök av månen innan den drar sig tillbaka helt å hållet från kvällshimlen. Har du en kikare eller ett litet teleskop så kan du passa på att se Venus smala skära som i princip har samma form och utseende som vår måne intill – fastän betydligt mindre förstås.

Venus och månen från södra Sverige

2012-05-22 kl. 22:18 Månens smala skära nära Venus sett från Malmö
Grafiken visar Venus och månens position på kvällshimlen vid den borgerliga skymningens slut. Du ser också hur Venus ser ut om du använder en bra kikare eller ett litet teleskop. Grafiken gäller egentligen exakt för Malmö men kan användas i stora delar av Götaland.

Venus och månen från mellersta Sverige

2012-05-22 kl. 22:35 Månens smala skära nära Venus sett från Karlstad
Grafiken visar Venus och månens position på kvällshimlen strax efter solnedgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Karlstad men kan användas i stora delar av Svealand och sydligaste Norrland.

Venus och månen från norra Sverige

2012-05-22 kl. 22:59 Månens smala skära nära Venus sett från Östersund
Grafiken visar Venus och månens position på kvällshimlen strax efter solnedgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Östersund men kan användas i stora delar av nordligaste Svealand och södra och mellersta Norrland. Längre norrut är himlen ännu ljusare och månen och Venus svårare att upptäcka.

André Franke