Nu är det ännu en gång dags att Venus och månen står nära varandra på kvällshimlen. Denna gång står månen en bit längre ifrån än i slutet på januari. Men då var det inte många som kunnat se månen och Venus på grund av mycket moln.

Mina föräldrar, som vistas i Dalafjällen, hade dock tur med vädret och skickade bland annat denna bild till mig:
2009-01-30 Venus och månen nära varandra

Väderprognosen inför fredagskvällen ser mycket lovande ut för en stor del av landet. Då står alltså månens skära ca 9-10 fullmånar snett nedanför Venus.

2009-01-30 Måne nära Venus
Bilden gäller egentligen exakt för Borlänge, halvvägs i mitten av vårt avlånga land, men det ser ungefär likadant ut, såväl längre norrut som söderut men tidpunkterna varierar lite från plats till plats.
Som tumregel ska man ge sig ut strax efter solnedgång och ha kameran med sig – eller bara njuta av den vackra vyn…
Observera att månen är förstorad på bilden för tydlighets skull!

På bilden nedanför ser du månen och avståndet till Venus skalenligt (kvällen den 27/2, stax efter solnedgång).

Venus och månen på kvällen den 27/1

Månens mycket smala skära dyker upp redan på torsdagskvällen men då står den mycket längre ifrån aftonstjärnan. Den 28 står månen står månen lite längre ifrån Venus och då en bit ovanför till vänster om den.

Observera att detta är sista tillfället för i år på kvällshimlen att Venus och månen möts. När månen dyker upp på kvällshimlen i slutet på mars har Venus redan avslutat sin kvällsföreställning för denna gång.

André Franke