Så syns planeterna 2010

h1. Merkurius

Den solnära planeten syns enklast och bäst i slutet på mars och första halvan i april på kvällshimlen. Merkurius bjuder också på en morgonvisibilitet under andra septemberhalvan och alldeles i början av oktober. Längst i söder dyker den upp på morgonhimlen ännu en gång mot slutet av december.


En förklaring till grafiken hittar du längst ner.

h1. Venus

Jordens granne blir aftonstjärna i slutet på februari. Den syns som bäst i slutet på april. I norr blir det redan i slutet av maj svårt att se Venus, längst i söder syns Venus enda fram till början på augusti strax efter solnedgång. I början på november dyker Venus upp på morgonhimlen och förblir morgonstjärna året ut.

h1. Mars

Den röda planeten står i opposition, dvs. mittemot solen, i slutet på januari och syns då hela natten. På morgonhimlen försvinner Mars någon gång i februari och syns därefter enbart på kvällshimlen. Den lyser allt svagare och försvinner mot sommaren även från kvällshimlen och förblir därefter osynligt resten av året.

h1. Jupiter

Solsystemets största planet går inte att missa på kvällshimlen strax efter solnedgång, dock senast i mitten av februari blir den osynligt för att den står för nära solen. Längst i söder dyker den upp redan i maj medan man i Norrland får vänta tills de ljusa sommarnätterna slutar. Under första septemberhalvan syns Jupiter hela natten och fram till årsskiftet på kvällshimlen.

h1. Saturnus

Ringplaneten syns i början av året enbart på morgonhimlen men går upp allt tidigare och syns därefter på kvällshimlen fram till juni. I norr försvinner Saturnus redan i maj och i sydligaste Götaland först i början på augusti. I mitten på oktober dyker den upp igen på morgonhimlen, både för samerna i norr och skåningarna i söder.


Förklaring till grafiken:
Var 1:e i månaden är markerad med en prick och tillhörande månadssiffra om planeten kan observeras.

Grafiken gäller för mellersta Sverige. I södra Sverige är förhållanden i allmänhet mera gynnsamma och planeterna syns längre och högre på himlen. I norra Sverige är det tyvärr tvärtemot.

Åt vänster visas planetens position på morgonhimlen vid den borgerliga gryningens början. Har den då redan passerat sin högsta position i söder, så visas istället dess högsta höjd över horisonten. Planeten observeras då som bäst under efternatten eller tidigare på morgonen när solen står mer än 6 grader under horisonten.
Står planeten i söder mitt på natten så befinner den sig mittemot solen, alltså i opposition och i mitten av grafiken. Då syns objektet i regel som bäst och befinner sig över horisonten ungefär från solnedgång till soluppgång, alltså hela natten. Planeten är då oftast också ljusstarkast eftersom den står närmast jorden. Därefter syns planeten bäst på sena kvällen eller förnatten. När planeten redan har passerat i söder redan innan det har hunnit bli mörkt så visas planetens position vid slutet av den borgerliga skymningen åt höger.

De yttre planeterna *Mars*, *Jupiter* och *Saturnus* dyker i regel upp på morgonhimlen, går upp allt tidigare och syns efter ett tag hela natten när de står i opposition mot solen. Därefter går de ner allt tidigare och syns till slut enbart på kvällen innan de försvinner helt i solljuset.
De inre planeterna *Merkurius* och *Venus* syns antingen på morgon- eller kvällshimlen och kan inte stå i opposition.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer