Visibilitetsdiagrammets observationsklasser

Indelning i olika visibilitetsklasser

Indelning i så kallade visibilitetsklasser från mörk grönt till rött - mycket bra synlig till osynlig med blotta ögat

Indelning i så kallade visibilitetsklasser från mörk grönt till rött – mycket bra synlig till osynlig med blotta ögat

    Mörk grönt (A)

Objektet är väldigt ljust och mycket lätt att hitta – man behöver inte ens leta efter det. Det går så att säga inte att missa och kommer med stor sannolikhet till och med att uppmärksammas av icke astronomisk intresserade. Det är då man ibland får in rapporter om okända flygobjekt – men det handlar i de flesta fall bara om Venus.
Jupiter hamnar ofta också i denna grupp – för även solsystemets största planet är för det mesta rätt ljus. Dessutom kan den stå mycket högre på en mörk himmel än Venus. Att folk då ofta inte rapporterar in okända flygobjekt beror antagligen just på tre saker: För det första är Jupiter inte fullt lika ljus som Venus. För det andra står den som sagt ofta mycket högre på himlen så att man sällan ”kör eller går mot den” i mörkret (när vi tittar rakt framåt och våra ögon också ser den nedre delen av himlen). Står ett ljust objekt dessutom stilla högt uppe på himlen så kan det inte vara ett flygplan som flyger rakt mot en (i alla fall förhoppningsvis inte) – vilket det däremot dock kan vara när man ser en ljus punkt nära horisonten. För det tredje syns Jupiter för det mesta under långa perioder så att folk ofta inser eller räknar ut själva att det måste handla sig om ett ”vanligt” himmelsobjekt.
Sedan har vi ytterligare ett objekt som kan bli så pass ljus att det hamnar i denna klass: Planeten Mars. Men detta händer bara vid mycket bra oppositioner som t.ex. 2003, 2018 och 2020.

    Ljus grönt (B)

Objektet är ganska ljust och lätt att hitta. Bra val om du är ovan eller ny observatör. Saturnus hamnar ofta i denna klass – om den nu inte står alldeles för sydlig på himlen som just de närmaste åren.

    Gult ( C)

Objektet kan ses för blotta ögat men är inte särskilt i ögon stickande. Antingen så är objektet i frågan inte särskilt ljus, eller så står det rätt lågt över horisonten eller så är himlen fortfarande ganska ljus när det kan ses. Det är ganska lätt för vana observatörer att hitta objektet. Däremot kan det vara lite svårare för någon som är mer ovan. Ändå ska man ta vara på denna möjlighet speciellt när det gäller Merkurius, för den kommer aldrig hamna i ”gröna” klassen (A eller B) på våra breddgrader.

    Orange (D)

Objektet är ganska svårt att se eller att hitta. Det krävs bra till mycket bra atmosfäriska förhållanden för att kunna se objektet överhuvudtaget med blotta ögat. Det krävs till och med även lite tålamod för vana observatörer för att kunna hitta objektet. Troligen behövs det en kikare för att kunna hitta objektet överhuvudtaget. Men mycket beror som sagt på de atmosfäriska förhållandena.

    Rött (E)

Objektet är osynlig för blotta ögat. Med hjälp av en kikare eller ett mindre teleskop kan planetjägare kanske fortfarande hitta objektet.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer