2017 mars/april: Merkurius på kvällshimlen

Merkurius bjuder på årets bästa (och enda) kvällsvisibilitet i slutet på mars och början på april. Har du aldrig sett den svår observerade planeten förut, så är det kanske dags för dig att ta chansen nu till bästa sändningstid på tidiga kvällen.

En kort och rätt bra kvällsvisibilitet

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i mars/april 2017

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i mars/april 2017

Merkurius visar sig i ca två veckor i slutet på mars och i början på april 2017 på kvällshimlen. Diagrammet är avsedd för att snabbt kunna se om Merkurius är bra synlig för blotta ögat (grönt) eller inte alls (rött). Grafiken gäller för en månad och för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Du kan kolla enkelt om den även syns på dina breddgrader genom att titta längs breddgraden som du bor på. I slutet på mars syns Merkurius halvbra från stora delar av landet. Halvbra betyder att vana observatörer kan hitta den solnära planeten ganska lätt medan det blir lite svårare för nybörjare. Jämför man hur Merkurius syns från Sverige under olika förhållanden så skulle denna kvällsapparition få 10 utav 10 stjärnor. De mest gynnsamma förhållanden blir det alltid i mars – om Merkurius råkar befinna sig en bit öster om solen – som i år. I början på april syns Merkurius fortfarande halvbra från södra Sverige men förhållanden försämras ganska snabbt med början i norr.

Så syns den från södra Sverige (Malmö)

Merkurius position på himlen vid den borgerliga och nautiska skymningens slut sedd från Malmö i mars/april 2017

Merkurius position på himlen vid den borgerliga och nautiska skymningens slut sedd från Malmö i mars/april 2017

Merkurius står en bit över horisonten mot väster eller västnordväst vid den borgerliga skymningens slut (ca 40 minuter efter att solen har gått ner). Som högst befinner den sig 11 grader över horisonten den 1 april. Men den syns bättre någon dag eller några dagar innan för att den är lite ljusare då. Även i slutet på den nautiska skymningen (ca 1 timme och 20 minuter efter solnedgången) kan du fortfarande hitta solsystemets innersta planet lågt över horisonten mot västnordväst.
Grafikens övre del visar Merkurius position på kvällshimlen vid den borgerliga skymningens slut från sydligaste Sverige – men kan användas i större delen av Götaland. Merkurius position har markerats för varje dag och datum anges var tredje dag. Grafiken nedre del gäller vid den nautiska skymningens slut.

Så syns den från södra Sverige (Kiruna)

Merkurius position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Kiruna i mars/april 2017

Merkurius position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Kiruna i mars/april 2017

Grafiken visar Merkurius position på kvällshimlen vid den borgerliga skymningens slut (ca 1 timme efter solnedgången) från Kiruna – men grafiken kan användas i större delen av Norrland. Merkurius position har markerats för varje dag och datum anges var tredje dag. Som högst når Merkurius drygt 8 grader över horisonten vid den borgerliga skymningens slut den 1 april.
Även längst i norr syns den solnära planeten som bäst några dagar innan dess.

Månen nära Merkurius

…sedd från södra Sverige

Himlen mot väster på kvällen den 29 mars kl. 20:45. Merkurius, Mars och månens tunna skära syns

Himlen mot väster på kvällen den 29 mars kl. 20:45. Merkurius, Mars och månens tunna skära syns

Grafiken visar himlen mot väster på kvällen den 29:e kl. 20:45. Månens tunna skära befinner sig en bra bit till vänster om Merkurius (lite snett nedanför den). Mars hittar du en bra bit högre upp till vänster om dem. Alla tre bildar en långdragen triangel – säkert en vacker vy!

…sedd från norra Sverige

Himlen mot väster och västnordväst på kvällen den 29 mars kl. 20:45. Merkurius, Mars och månens tunna skära syns

Himlen mot väster och västnordväst på kvällen den 29 mars kl. 20:45. Merkurius, Mars och månens tunna skära syns

Grafiken visar himlen mot väster och västnordväst på kvällen den 29:e kl. 20:45. Månens tunna skära befinner sig nära horisonten en bra bit till vänster om Merkurius (lite snett nedanför den). Mars hittar du en bra bit högre upp till vänster om dem. Alla tre bildar en långdragen triangel. Förhållanden är lite mera ogynnsamma i norra Sverige – särskilt Merkurius och månens skära står lägre över horisonten på en ljusare himmel och de syns därför inte lika lätt som i södra Sverige.

Öster om solen men synlig i väster

Oftast dyker det upp en förvirring när man läser att Merkurius befinner sig öster om solen (största östliga elongation nämns oftast i samband när Merkurius befinner sig längst bort från solen sedd från jorden – alltså det största vinkelavståndet mellan Merkurius och solen). Samtidigt så läser man att den solnära planeten då ska vara synligt på kvällen i väster. Tänk dig tidpunkten då solen passerar i söder mitt på dagen och Merkurius då till vänster eller öster om den. Den står då alltså mot sydost på himlen och har inte passerat söder än. Det gör den först senare. Den hänger alltså efter solen och går ner efter solen och syns därmed alltså på kvällshimlen i väster – trots att den står öster om solen…

2 svar

  1. Stefan Nilsson skriver:

    Jag är överlycklig!!!!
    Under mina ca 20 år som stjärnskådare har jag aldrig lyckats se Merkurius. Fram till idag!
    Tack vare denna förträffliga site lyckades jag med 100% säkerhet se den!
    Dock undrar jag varför den verkade blinka, som stjärnorna gör? Normalt lyser planeterna med ett klart sken.
    Enda förklaringen som jag kan komma på är att eftersom den är så nära horisonten när den är synlig, så påverkar jordens atmosfär så mycket att den verkar blinka.

    Tack än en gång för denna fantastiska sida. Och vilket jobb som läggs ner!

  2. Jakob Nagy skriver:

    Lyckades finna vår innersta planet på kvällen den 9 april kl 20:20 från mitt Ramlösa. Använde min 7 tums Maksutov och såg Merkurius skära(14%belyst,magnitud 1.8). Merkurius var knappt 11 grader över horisonten. Luften var relativt stabil men bara en kvart senare var det mycket sämre. Den 7 april var den senaste observationen för blotta ögat. Jakob

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer