På himlen i december 2018

Hitta rätt direkt

| Månens och planeternas färd på stjärnhimlen | Stjärnkarta | Solen | Skymning och gryning | Månen | Månen nära planeterna och ljusa stjärnor | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus | Uranus och Neptunus | Planeternas utseende och lysande |


Månens och planeternas färd på stjärnhimlen

Fyra stjärnkartor visar himlens stjärnbilder en bit söder och norr om himmelsekvatorn med deras officiella gränser (streckade linjer). Det används astronomernas koordinatsystem med rektascension (avståndet från vårdagjämningspunkten – motsvarande longitud på jorden och avståndet från nollmeridianen) och deklination (avståndet från himmelsekvatorn, motsvarande latitud på jorden och avståndet från ekvatorn). Projektionen motsvarar den som används i en del kartböcker med himlens stjärnbilder.

Varje stjärnkarta täcker ett område som månen passerar under 8 dygn. På detta sätt kan hela månens färd framför stjärnhimlen under hela månaden visas med fyra kartor.

Månens position har ritats in för varje dag. Den gäller antingen på kvällen (k), på natten (dubbla datum), på morgonen (m) eller mitt på dagen – beroende på när månen skulle kunna ses som bäst. Positionerna för de ljusa planeterna och solen har ritats in för hela månaden. Den aktuella positionen då månen står som närmast en planet har ritats in med en tjockare prick och har försetts med namnet på planeten. Det är just då det kan bli vackra konjunktioner.

Lite mer info

 • Kartorna har försetts med olika bakgrundsfärger. De blir därmed en kombination av himmelskarta och visibilitetsdiagram. Stjärnor och stjärnbilder på mörkgrå bakgrund syns definitivt inte och befinner sig för nära eller under horisonten när solen står under horisonten. Även skymningen och gryningen antyds genom ljusa färger. Stjärnor som syns bra ska finnas framför en mörkblå bakgrundsfärg.
 • Kartorna är en kompromiss. De ska gälla i en månad – men observationsmöjligheterna variera förstås en del under månadens gång. Bakgrundsfärgen, som står för visibiliteten, gäller exakt vid det datumet som anges intill månen (alltså i en smal lodrätt remsa runt månen).
 • Även det grå/svarta området är en kompromiss - den gäller för rätt ljusa stjärnor. De allra ljusaste objekten (som månen och Venus) syns ibland även när de befinner sig i det grå/svarta området. För svaga stjärnor skulle det grå/svarta området vara ännu större.

[minimera]

 

Månens och planeternas rörelse 1/12-8/12 2018

Månens och planeternas rörelse 1/12-8/12 2018

1–8 december: Månen rör sig söderut från Jungfrun till Skytten och avtar. På morgonen den 4:e finns den nära Venus.

Månens och planeternas rörelse 9/12-16/12 2018

Månens och planeternas rörelse 9/12-16/12 2018

9–16 december: Månen rör sig norrut från Skytten till Valfisken och tilltar. I mitten av månaden finns den nära Mars.

Månens och planeternas rörelse 16/12-24/12 2018

Månens och planeternas rörelse 16/12-24/12 2018

16–24 december: Månen rör sig norrut från Valfisken till Tvillingarna och tilltar.

Månens och planeternas rörelse 24/12-31/12 2018

Månens och planeternas rörelse 24/12-31/12 2018

24-31 december: Månen rör sig söderut från Tvillingarna till Jungfrun och avtar.


Planeternas rörelse nära solen – dag för dag

Månens och planeternas rörelse nära solen i december 2018

Månens och planeternas rörelse nära solen i december 2018

Den animerade grafiken visar hur det egentligen skulle se ut om man gjorde en karta för varje dag under hela månaden. Här ser du hur det grå/svarta området flyttas tillsammans med solen och hur månen och planeterna rör på sig. Alla objekt till höger om solen syns på morgonen och de till vänster på kvällen. Du ser hur stjärnorna försvinner i skymningsljuset och hur de dyker upp i gryningen.

Planeternas rörelse mittemot solen – dag för dag

Månens och planeternas rörelse mittemot solen i december 2018

Månens och planeternas rörelse mittemot solen i december 2018

Den animerade grafiken visar hur det ser ut mittemot solen. Det som syns mitt i grafiken passerar himlen i söder precis när solen står som lägst under horisonten i norr mitt i natten. Allt i den vänstra delen av grafiken syns bättre på efternatten och morgonen och allt i den högra delen syns bäst på kvällen och förnatten.

Åter till toppen


Stjärnkarta i mitten av månaden mitt i natten

 

Stjärnkartan är en så kallad fisheye-projektion – den visar alltså hela himlen på en gång. Kanten motsvarar horisonten och mittpunkten motsvarar punkten på himlen som befinner sig rakt över ditt huvud (zenit). Vid kanterna visas väderstreck – norr (N), öster (Ö), söder (S) och väster (V). Så som kartan publiceras här visar den stjärnhimlen mot söder – precis så som du ser himlen när du tittar mot söder. Tittar du mot väster så måste du rotera kartan ett kvarts varv medsols så att ”V” hamnar i underkanten av grafiken.

Lite mer info

 • Kartan gäller egentligen för en viss tidpunkt och en viss plats. Den kan dock i många fall användas även en bit norr och söder om platsen som den egentligen är avsedd för.
 • Den kan också användas i början på månaden fast då en timme senare och i slutet på månaden fast då en timme tidigare.
 • Kom ihåg att månens och planeternas positionerna bara gäller för det datumet som anges i grafiken

[minimera]

Längre ner finns ytterligare två stjärnkartor - en som gäller på kvällen vid den astronomiska skymningens slut och den andra vid den astronomiska gryningens början. Kartorna fattas dock under de ljusa månaderna då solen inte når 18 grader under horisonten. Då visas istället kartor för tidpunkten då den borgerliga skymningen slutar och då den borgerliga gryningen börjar.

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden mitt i natten

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden mitt i natten

Mitt i natten är Pegasuskvadraten redan på väg ner i väster. Den består egentligen av tre stjärnor som tillhör Pegasus och den fjärde uppe till vänster ingår redan i stjärnbilden Andromeda. Fiskarna intill Pegasus håller också att försvinna i horisontdiset. Nedanför Andromeda hittar du Triangeln och Väduren högt i sydväst. Följer vi den röda linjen (solens skenbara bana, ekliptikan) så ser vi Oxen med stjärnhopen Plejaderna eller Sjusyskon. Du ser också Tvillingarna med Castor och Pollux rätt högt över horisonten mot sydsydost. Kräftan med sina svaga stjärnor är lite svårare att hitta och Lejonet med Regulus har precis kommit upp över horisontdiset i öster. Vinterns tecken finns också redan på himlen – den så kallade Vintersexkanten – som består av Capella i Kusken rakt över ditt huvud, Pollux, Procyon i Lilla Hunden, Sirius i Stora Hunden, Rigel i Orion och Aldebaran. När du tittar mot norr, så får du vrida kartan med 180 grader. Du ser att Karlavagnen (en del av Stora Björnen) finns halvhögt över horisonten i nordost på väg upp och handtaget pekar mot horisonten. Pilen visar vägen mot Polstjärnan som finns i Lilla björnen. I nordväst finns bara delar av Sommartriangeln kvar, nämligen Deneb i Svanen och Vega i Lyran. Cassiopeja eller himlens ”W” finns högt på himlen i nordväst.

Planeter som befinner sig över horisonten mitt i natten:
Månen över horisonten mitt i natten: 1:e till 2:e och 16:e till 30:e – se även under rubrik månen.

 

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den astronomiska skymningens slut

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den astronomiska skymningens slut

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den astronomiska gryningens början

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den astronomiska gryningens början

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åter till toppen


Solen

Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Ormbäraren|18/12|Skytten|
|prograd|
Deklinationen minskar från -22° i början av månaden till -23,4° kring den 21/12 och ökar en aning fram till slutet av månaden.

Solens bana framför stjärnhimlen i december 2018

Solens bana framför stjärnhimlen i december 2018

Solen skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Solens visibilitetsdiagram för Norrköping i december 2018

Solens visibilitetsdiagram för Norrköping i december 2018

Soluppgångarna försenas med runt en halv timme under månaden till ca kl 08:45 i sista decemberveckan. På grund av att solen passerar allt senare i söder, så vänder det på morgonen först den 28 december. På kvällen vänder det redan 16:e. Vid mitten av månaden går solen ner vid 15 tiden, ca 10 minuter tidigare än i början och slutet på december.

Solens visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Åter till toppen


Här hittar du animerade kartor för innevarande månad

Vill du kunna se hur tiderna för soluppgången eller solnedgången ändras under pågående månad? Grafiska animationer på solens uppgångar, solens nedgångar, dagens längd och antal timmar med dagsljus för norra Europa för den aktuella månaden finns här (sidan öppnas i en ny flik).
Vill du se en grafisk animation för en särskild månad får du än så länge gå in på de särskilda månadstexterna för 2017 där de gamla ligger kvar – och de skiljer sig inte mycket från år till år.

Här hittar du kartor för innevarande dag:
Kartor som visar dagens soluppgång och solens nedgång över norra Europa

Kartor som visar dagens månuppgång och månens nedgång över norra Europa
Kartor som visar dagens och nattens längd samt dagsljus i norra Europa
Kartor som visar dagen tidpunkter för gryningen och skymningen över norra Europa

Du hittar även tabeller för ett stort urval av platser runtom i Sverige med
Solens upp- och nedgångar för hela året
Månens upp- och nedgångar för hela året
Väderstreck för månens upp och nedgång för hela året
Vinkeln (azimut) för månens upp och nedgång för hela året
Tider för den borgerliga gryningen och skymningen för hela året
Tider för den nautiska gryningen och skymningen för hela året
Tider för den astronomiska gryningen och skymningen för hela året

Åter till toppen


Skymning, gryning och månsken

Ibland är det viktigt att kunna bedöma om det är ljust eller mörkt ute, om månen lyser upp natthimlen eller inte. Det kan du ta reda på här.

Skymning, gryning, mörka nätter och månsken i december 2018

Skymning, gryning, mörka nätter och månsken i december 2018

Skymning, gryning, månljus och mörka nätter: Diagrammet visar när solen går ner (röda pilar neråt) och hur himlen blir mörkare under kvällen. Tidpunkterna för den borgerliga/nautiska/astronomiska skymningen har markerats med ljusblå/mellanblå/mörkblå punkter. Man ser också vilka nätter som är helt mörka och vilka nätter som lyses upp av månen. Mest påtagligt blir det förstås vid fullmåne. Diagrammet visar också hur det blir ljusare på morgonen – när den astronomiska, nautiska och borgerliga gryningen börjar och när solen slutligen går upp (röda pilar uppåt). Månens upp- och nedgångar har markerats med vita pilar. Månens faser har ritats in för varannan dag just vid tidpunkten då den passerar i söder. Dagarna däremellan anges istället höjden över horisonten när den passerar som högst i söder.
Mer om hur du tolkar diagrammet kan du få reda här.

Månens visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Skymningen och gryningen varar olika länge beroende på årstid – det har du säkert lagt märke till. Speciellt på våren och hösten blir det mörkt ganska fort efter solnedgången medan det dröjer mycket längre på Sommaren och faktiskt lite längre även på vintern. Det hela beror på hur pass brant solen går ner vid horisonten – alltså vinkeln mellan solens dagliga bana på himlen och horisonten.

Skymningens och gryningens varaktighet i Norrköping i december 2018

Skymningens och gryningens varaktighet i Norrköping i december 2018

Skymningens och gryningens varaktighet: Diagrammet visar skymningens och gryningens varaktighet i timmar och minuter och gäller för Norrköpings breddgrad, dvs. ungefär 58,6 grader nordlig latitud för en månad åt gången. Datum anges uppe och nere i grafiken och timmar och minuter till höger och vänster. Man skiljer mellan den borgerliga, nautiska och astronomiska skymningen / gryningen. Den borgerliga/nautiska/astronomiska skymningen slutar ca 50 minuter/ 1 timme 45 minuter/ 2 timmar 35 minuter efter solnedgången.

Här hittar du skymningens och gryningens varaktighet för hela året
Diagrammet som visar skymningens och gryningens varaktighet i Norrköping under hela året har flyttats till en annan sida. Där det finns liknande diagram för ett antal olika breddgrader – från ekvatorn ända upp till jordens norra pol.
Följ denna länk och så öppnas sidan med skymningens och gryningens varaktighet på norra halvklotet i en ny flik.

Åter till toppen


Månen

Månens faser

Månens extrema avstånd till jorden

2018-12-12 kl. 13:26 405.175,4 km fjärmast (29,49')
2018-12-24 kl. 10:50 361.060,7 km närmast (33,09')

(geocentriska värden, dvs. för en fiktiv observatör i jordens centrum)

Månens skenbara diameter:

Månens geocentriska och lokala diameter (sedd från Norrköping) i december 2018

Månens geocentriska och lokala diameter (sedd från Norrköping) i december 2018

Mer information om månens skenbara diameter

Grafiken visar månens skenbara diameter sedd från jordens centrum (vit linje) och från Norrköping (gul linje).
Det geocentriska värdet nämns i så gått som alla sammanhang när det skrivs om månens skenbara diameter på himlen. Men detta värde gäller för en fiktiv observatör i jordens centrum. För alla observatörer på jordytan varierar månens skenbara diameter en hel del under dygnets lopp. För ibland befinner vi oss närmare månen och ibland fjärmare – jämförd med den fiktiva observatören i jordens centrum. Befinner sig månen långt norr om himmelsekvatorn då hamnar vi närmare månen större delen av dygnet. Det är tvärtom när månen drar en låg bana över himlavalvet för då är dess skenbara diameter mindre än för en fiktiv observatör i jordens centrum. Hamnar månen nordlig samtidigt som den står som närmast jorden (eller sydlig när den är fjärmast jorden) – får månens lokala skenbara diameter de största extremvärdena.

[minimera]

 

Månens första visibilitet på kvällen

Månens sista visibilitet på morgonen

 

Månkalendern – (nästan) allt om månen dag för dag

Månens faser, upp- och nedgångar samt åt vilket håll den gör det, när månen passerar söder och hur högt den då står över horisonten, belyst andel och skenbar diameter samt vilken stjärnbild den befinner sig i det är sammanfattningsvis det som ingår i kalendern. Grafiken visar förstås också månens fas för varje dag i månaden. Alla uppgifter i denna grafik exakt för Norrköping. Längre ner kan du dock hämta kalendern för ett antal andra platser runtom i landet.

Månen sedd från Norrköping i december 2018

Månen sedd från Norrköping i december 2018

Hämta månkalendern för andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Mer om månkalendern
Lite mer information om månkalendern
 • Datum anges uppe till vänster i varje ruta.
 • Månens fas och lutning gäller exakt när månen passerar söder. Klockslag till det anges nedanför månen.
 • Till höger om denna uppgift nämns månens höjd över horisonten och till vänster stjärnbilden som månen befinner sig i. Det används av platsskäl de latinska förkortningarna - som t.ex. Gem för Gemini - Tvillingarna. Månen hamnar inte bara i de 12 kända djurkretstecken utan även i en del kanske mer udda stjärnbilder som t.ex. Sextanten (Sex), Orion (Ori) - men bara i dess allra nordligaste del), Ormbäraren (Oph) eller Valfisken (Cet).
 • Månens belysta andel i procent anges ovanför månen.
 • Månens skenbara diameter vid denna tidpunkt anges längst uppe till höger i rutan.
 • När månen går upp och ner anges längre ner i rutan. Då visas också hur månen lutar just när den går upp eller ner. Nedanför bilderna ser du var månen kommer att gå upp eller ner - väderstreck och azimut i grader (N:-180°/180°, Ö:-90°, S:0°,V:90°).

Åtminstone en gång i månaden passerar månen inte söder under ett helt dygn och vid andra tillfällen sker ingen upp- eller nedgång under ett dygn. Då visas förstås inte detta fenomen och så står det i stället att fenomenet ej inträffar. När det gäller solen är vi vana vid att den först går upp på morgonen, därefter passerar söder på dagen och slutligen går ner på kvällen (i regel i alla fall). Månen gör det vissa dagar. Men eftersom den rör sig runt jorden så sker passagen i söder ungefär 50 minuter senare för varje dag. Detta har till följd att månen kan gå ner först, går upp senare på dagen och inte hinner passera söder alls. Eller så passerar den först söder, går ner och går upp sedan. Längre norrut kan månen till och med går upp eller ner två gånger om dagen men det sker bara ytterst sällan. Månen kan alltså gott och väl gå ner först och upp sedan. Tidpunkten för månens uppgång anges alltså alltid till vänster, tidpunkten för månens nedgång till höger och passagen i söder däremellan ovanför båda dessa uppgifter. Det gäller sedan bara att kolla tiderna och ordna dessa i kronologisk ordning. Det är det fenomenet som sker först med det tidigaste klockslag osv. Diagrammet tar dessutom hänsyn till om himlen i verkligheten är ljus eller mörk. Så ska du enkelt kunna se om månen är lätt eller svårt att hitta. En smal skära syns svårt på dagen eller månen är svårare att upptäcka när den går upp eller ner när himlen är ljus. Däremot syns även månens tunna skära bra när himlen är mörk och då kan du dessutom se jordskenet på månen - jorden reflekterade ljus som lyser upp månens mörka del - liksom fullmånen lyser upp våra mörka nätter.

[minimera]


[minimera]

Månens position på himlen under hela dygnet

Vill du veta om och var du kan hitta månen? Här får du svaret. Ett diagram som anger för varje dag och klockslag var månen finns (åt vilket väderstreck den står och hur högt över horisonten den befinner sig och vilken månfas vi har). Datum anges till höger och vänster och klockslag ovanför och nedanför i svensk sommartid.

Månens position på himlen under hela dygnet i december 2018

Månens position på himlen under hela dygnet i december 2018

Grafiken visar månfaserna för varannan dag precis vid tidpunkten då månen passerar i söder och numera även vid dess uppgång och nedgång. Dagarna däremellan anges höjden över horisonten när den står mot söder – 0 grader skulle betyda att månen då står precis vid horisonten och 90 grader att den skulle befinner sig rakt ovanför ditt huvud. Månen når dock inte dessa extremvärden i Norrköping när den passerar i söder, som du kan se. Värdena pendlar mellan ca 9 och 52 grader – så ibland drar månen ungefär samma bana på himlen som solen på sommaren och ibland samma bana som solen på vintern – fastän allt detta under en månad. Siffrorna 5, 10 och 15 anger när månen når just denna höjd över horisonten.
Det du kan se är att månen passerar ungefär 50 minuter senare i söder varje dag och att den då också kan luta en del – beroende på om den är på väg mot nordligare eller sydligare trakter i djurkretsen.

Månens position på kvällshimlen

Månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i december 2018

Månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i december 2018

Månens position efter solnedgången: Grafiken visar månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut. Höjden över horisonten anges i grader till vänster i grafiken och väderstrecken hittar du längs horisonten. En höjd på 10 grader uppfattas i allmänhet som en bra bit över horisonten, 30 grader som halvhögt på himlen och 60 grader som mycket högt. I norra Sverige står månen i vanliga fall lägre över horisonten (gäller väderstreck från öster över syd till väst) och för platser söder om Norrköping gäller att månen står i regel något högre över horisonten.

Månens position mitt i natten

Månens position på himlen mitt i natten i december 2018

Månens position på himlen mitt i natten i december 2018

Månens position när det är som mörkast mitt i natten: Grafiken visar månens position på himlen när det är som mörkast, dvs. när solen står som djupast under horisonten i norr mitt i natten – om du skulle vara vaken då…

Månens position på morgonhimlen

Månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början i december 2018

Månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början i december 2018

Månens position före soluppgången: Grafiken visar månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början. Du ser hur månen hamnar en bra bit längre åt vänster (österut) på himlen morgon efter morgon.

Åter till toppen


Månen nära planeterna och ljusa stjärnor

Här nämns tillfällen då månen passerar rätt nära ljusa stjärnor eller planeter. Avståndet ska då i regel vara mindre än 4-5 grader. Passerar månen en planet på lite större avstånd nämns det för det mesta sist under rubriken för involverade planeten.
Mer information

Det visas ett utsnitt runt månen som motsvarar 5 grader vilket i sin tur motsvarar synfältet på en bra kikare.
Väderstreck anges ovan och nedan i den blå cirkeln och höjd över horisonten till höger och vänster. Observationsplats och tidpunkt som avses hittar du längst ner i grafiken. De streckade cirklarna anger avståndet från synfältets mittpunkt - 1 och 2 grader har ritats in. Månens diameter och avståndet till de andra objekt visas skalenlig.

[minimera]

Månen nära Venus

2018-12-04 kl. 04:20 Månen nära Venus (sedd från Norrköping)

2018-12-04 kl. 04:20 Månen nära Venus (sedd från Norrköping)

Månen nära Mars

2018-12-14 kl. 22:20 Månen nära Mars (sedd från Norrköping)

2018-12-14 kl. 22:20 Månen nära Mars (sedd från Norrköping)

 

Åter till toppen


Merkurius

Elongationen ökar från 8°V i början av månaden till 21,3° kring den 15/12 (i samband med den största västliga elongationen) och minskar till 16°V fram till slutet av månaden.
8°V 1/12|17°V 6/12|20°V 11/12|21°V 16/12|20°V 21/12|19°V 26/12|17°V 31/12|
Ljusstyrkan ökar från mag +3,0 i början av månaden till -0,5 kring den 17/12 och avtar bara lite fram till slutet av månaden.
+3,0 1/12|+0,5 6/12|-0,3 11/12|-0,5 16/12|-0,5 21/12|-0,4 26/12|-0,4 31/12|
Fasen ökar tydligt från 6% till 89%.
Planetskivan till 25% belyst den 5/12 (tilltagande).
Planetskivan till 50% belyst den 11/12 (tilltagande).
Planetskivan till 75% belyst den 20/12 (tilltagande).
Skenbara diametern minskar markant från 10" till 5".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Vågen|15/12|Skorpionen|20/12|Ormbäraren|
|retrograd fram till den 6/12 kl. 21 - då stillastående, därefter prograd|
Deklinationen ökar från -18° i början av månaden till -16,9° kring den 7/12 och minskar till -23° fram till slutet av månaden.
Merkurius når dess största nordliga ekliptikala läge den 8/12 kl. 03 med +2,72°.

Merkurius bana framför stjärnhimlen i december 2018

Merkurius bana framför stjärnhimlen i december 2018

Merkurius skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Diagrammet för att snabbt kunna se om planeten i fråga är synlig för blotta ögat (grönt) eller inte (rött). Grafiken gäller för en månad och för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Du kan kolla enkelt om en planet även syns på dina breddgrader om du nu inte råkar bo just i Norrköping. Titta längs breddgraden du bor på. Merkurius visar sig på morgonhimlen och syns bäst från landets södra del och inte alls längst i norr.

Merkurius position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i december 2018

Merkurius position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i december 2018

Grafiken visar Merkurius position på himlen vid den borgerliga gryningens början. Det är tidpunkter som markerats med ljusblå punkter i visibilitetsdiagrammet nedan – ca 50 minuter före soluppgången. Som högst når solsystemets innersta planet ca 7 grader den 11 december. Men eftersom dess ljusstyrka fortfarande ökar så syns den som bäst några dagar senare.

Visibilitetsdiagram för Merkurius i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Merkurius i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Merkurius (ljusblå pilar) går upp och när solen (röda pilar) går upp. Den solnära planeten går upp som tidigast kl. 06:20 runt den 10:e. De svarta eller mörkgrå punkterna anger när Merkurius når 5 respektive 10 grader över horisonten. Ungefär mellan den 7:e och 22:e kan du hålla utkik efter den svår observerade planeten. Antagligen behövs det en kikare för att hitta den. Runt den 13:e blir det ”enklast” att hitta Merkurius och som bäst är tiden vid eller strax efter kl. 07.

Merkurius visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Merkurius möter Jupiter

Merkurius är dock inte ensam på morgonhimlen. Bortsett från strålande Venus, som befinner sig en bit bort, så får den snabba planeten sällskap av solsystemets största planet. Just när Merkurius börjar dra sig tillbaka från morgonscenen då dyker gasjätten Jupiter upp. Den 21:e och 22:e står båda bara två måndiametrar ifrån varandra.

Merkurius och Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i december 2018

Merkurius och Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i december 2018

Grafiken visar Merkurius och Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början – alltså ca 50 minuter innan solen går upp. Det blir säkert spännande att följa rörelsen av båda planeter.

Merkurius relativa rörelse i förhållande till Jupiter i december 2018

Merkurius relativa rörelse i förhållande till Jupiter i december 2018

Merkurius passerar nära Jupiter den 21:e och 22:e. Utsnittet motsvarar 6 grader, det är lite mer än det som ryms i en vanlig kikares synfält.

Merkurius, Venus och Jupiter på morgonhimlen i december 2018 när solen befinner sig 9 grader under horisonten (sedd från Norrköping)

Merkurius, Venus och Jupiter på morgonhimlen i december 2018 när solen befinner sig 9 grader under horisonten (sedd från Norrköping)

Animationen ovan visar hur himlen ser ut mot sydost och sydsydost på morgonen när solen befinner sig fortfarande 9 grader under horisonten. Till en början syns bara Venus och Spica. Efter ett tag dyker Merkurius upp nära horisonten. Och just när Merkurius börjar dra sig tillbaka så kommer Jupiter upp på scenen. Gasjätten kommer att möta morgonstjärnan i januari 2019.

Månens skära nära Merkurius

Månens skära passerar Merkurius den 5:e och 6:e – vilket är innan solsystemets innersta planet påbörjar sin morgonvisibilitet. Men det är aldrig fel att leta med hjälp av en kikare om man möjligen få syn på den – vilket troligtvis blir svårt …

2018-12-05 kl. 07:15 Månens tunna skära nära Merkurius (sedd från Norrköping)

2018-12-05 kl. 07:15 Månens tunna skära nära Merkurius (sedd från Norrköping)

 

2018-12-06 kl. 07:30 Månens tunna skära nära Merkurius (sedd från Norrköping)

2018-12-06 kl. 07:30 Månens tunna skära nära Merkurius (sedd från Norrköping)

 

Åter till toppen


Venus

Elongationen ökar från 40°V till 47°V.
Ljusstyrkan sjunker från mag -4,9 till -4,6.
Fasen ökar från 26% till 47%.
Skenbara diametern minskar avsevärt från 41" till 26".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Jungfrun|13/12|Vågen|
|prograd|
Deklinationen minskar från -10° till -15°.
Venus står som närmast solen den 26/12 kl. 17 med 0,7185 astronomiska enheter.

Venus bana framför stjärnhimlen i december 2018

Venus bana framför stjärnhimlen i december 2018

Venus skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Venus från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Så syns Venus från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Grafiken visar om Venus är synlig för blotta ögat eller inte i norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja, mörkgrönt betyder att du inte kan gå miste om den.

Venus (Merkurius och Jupiters)position på himlen vid den nautiska gryningens början sedd från Norrköping i december 2018

Venus (Merkurius och Jupiters)position på himlen vid den nautiska gryningens början sedd från Norrköping i december 2018

Grafiken visar morgonstjärnans position på himlen mot sydost och sydsydost vid den nautiska gryningens början. Det är tidpunkterna som markerats med mellanblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan (alltså ca 1 timme och 45 minuter innan solen går upp). Venus når sin högsta position runt den 11:e och når då ca 16 grader över horisonten. Därefter hamnar den sakta lägre igen. Snett ner till vänster hittar man först Merkurius, senare i månaden Jupiter.

Visibilitetsdiagram för Venus i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Venus i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Venus går upp (ljusblå pilar som pekar uppåt) och solen går upp (röda pilar som pekar uppåt). Venus går upp som tidigast vid kl. 04:00 runt den 10:e. Dess uppgångar försenas med ca 20 minuter fram till årsskiftet. Bästa tiden för att se Venus är vid eller strax efter kl. 06:00. Bästa observationstid ska tolkas som tidpunkten då kontrasten mellan Venus och himlen är som störst, dvs. planeten framhävs som mest mot bakgrunden. Färgen på prickarna anger hur tydligt den syns – röd (inte alls), orange (dålig), gul (halvbra), ljusgrön (bra) eller mörkgrön (mycket bra). Alltså samma färger och tolkning som i visibilitetsdiagrammet för norra Europa ovan. Venus strålar och kan inte missas som morgonstjärna. Du kan se den från strax efter att den har gått upp fram till soluppgången eller till och med ett bra tag efter att solen har gått upp. I slutet hittar du Venus rakt mot söder ca 17 grader över horisonten vid soluppgången. De bruna prickarna strax efter kl. 06:30 mellan den 6:e och 18:e anger att Venus står rätt högt på en mörk himmel så att objekt i dess ljus skulle kunna kasta en skugga. Det funkar förstås bara på platser där natten verkligen är kolsvart.

Venus visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Venus och månen

Venus, månskärans och Spicas position på himlen på morgonen den 3 och 4 december 2018 kl. 05:00 (sedd från Norrköping)

Venus, månskärans och Spicas position på himlen på morgonen den 3 och 4 december 2018 kl. 05:00 (sedd från Norrköping)

På morgonen den 3 och 4 december 2018 kl. 05:00 syns Venus strax över horisonten mot ostsydost. Ena morgon hittar du månens smala skära en bra bit ovanför till höger om morgonstjärnan. Den bildar den 3:e en vacker triangel tillsammans med Spica, som är Jungfruns ljusaste stjärna. Morgonen därpå befinner sig Venus nästan i linje men månskäran och Spica, men denna morgon befinner sig månens tunna skära snett nedanför till vänster om Venus.

Åter till toppen


Mars

Elongationen minskar från 91°Ö till 80°Ö.
Ljusstyrkan sjunker markant från mag +0,0 till +0,5.
Fasen ökar bara lite från 86% till 87%.
Skenbara diametern minskar från 9" till 7".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Vattumannen|21/12|Fiskarna|
|prograd|
Mars passerar -0,33° söder om vårdagjämningspunkten den 31/12 kl. 22.40
Deklinationen ökar från -9° till +0°.

Mars bana framför stjärnhimlen i december 2018

Mars bana framför stjärnhimlen i december 2018

Mars skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Mars från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Så syns Mars från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Grafiken visar om Mars är synlig för blotta ögat eller inte från norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Mars syns bra från hela landet.

Mars position på kvällshimlen vid den nautiska skymningens slut sedd från Norrköping i december 2018

Mars position på kvällshimlen vid den nautiska skymningens slut sedd från Norrköping i december 2018

Grafiken visar kvällshimlen mot sydsydost och söder vid den nautiska skymningens slut (ungefär strax före kl. 17). Mars står en bra bit över horisonten och fortsätter att kommer allt högre upp på himlen. Men den fortsätter också att sakta bli ljussvagare.

Visibilitetsdiagram för Mars i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Mars i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när solen (röda pilar) går ner och när Mars (ljusblå pilar) går ner denna månad. Mars passerar som högst ca 23 grader över horisonten mot söder strax före kl. 18:00 i början på månaden och drygt 30 grader strax efter kl. 17 i slutet. Det är samtidigt också den bästa tiden (gröna prickar->bra) för att se Mars – men du kan se den ungefär från den borgerliga skymningens slut fram till ungefär 20-30 minuter innan den går ner. Vår röda grannplanet går ner nästan exakt vid 23-tiden i början på månaden och bara en kvart senare i slutet. De grå eller svarta prickarna antyder när Mars står 15, 10 respektive 5 grader över horisonten.

Mars visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Mars och månens position på kvällshimlen den 14 och 15 december 2018 kl. 17:30 (sedd från Norrköping)

Mars och månens position på kvällshimlen den 14 och 15 december 2018 kl. 17:30 (sedd från Norrköping)

Grafiken visar Mars och månens position på himlen mot söder på kvällen den 14 och 15 december 2018 kl. 17:30. Ena kvällen finns månen snett nedanför till höger om Mars och andra kvällen snett nedanför till vänster om den. Kom ihåg att månen i grafiken är förstorad en hel del.

Åter till toppen


Jupiter

Elongationen ökar från 4°V till 28°V.
Ljusstyrkan ökar från mag -1,7 till -1,8.
Fasen ligger runt 100%.
Skenbara diametern ökar bara lite från 31" till 32".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Skorpionen|13/12|Ormbäraren|
|prograd|
Deklinationen minskar från -20° till -22°.

Jupiters bana framför stjärnhimlen i december 2018

Jupiters bana framför stjärnhimlen i december 2018

Jupiters skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Jupiter från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Så syns Jupiter från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Grafiken visar om Jupiter är synlig för blotta ögat eller inte i norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Jupiter börja bli synlig från landets södra del under månadens lopp. Från mellersta Norrland och norrut förblir den osynlig.

Visibilitetsdiagram för Jupiter i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Jupiter i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Jupiter går upp (ljusblå pilar som pekar uppåt) och när solen går upp(röda pilar som pekar uppåt). Solsystemets största planet går upp strax före kl. 08:00 i början på månaden och strax efter kl. 06:30 i slutet. Soluppgången försenas samtidigt från ca kl. 08:20 till ca kl. 08:45. Någon gång i mitten av månaden dyker Jupiter upp på morgonhimlen. Ett första försök att leta upp gasjätten kan man göra den 15:e kl. 08:00. Troligen behövs då en kikare för att hitta den. Därefter förbättras observationsmöjligheten och efter den 25 ska också mer ovana kunna hitta den.

Jupiters visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Jupiters (och Merkurius) position på himlen vid soluppgången sedd från Norrköping i december 2018

Jupiters (och Merkurius) position på himlen vid soluppgången sedd från Norrköping i december 2018

Grafiken visar himlen mot sydost vid den borgerliga gryningens början, dvs. ca 50 minuter innan solen går upp i december 2018. Merkurius ger ett förhållandevis kort gästspel på morgonhimlen medan Jupiter påbörjar sin visibilitet under andra halvan av månaden.

Åter till toppen


Saturnus

Elongationen minskar avsevärt från 29°Ö till 1°Ö.
Ljusstyrkan ligger runt mag +0,5.
Skenbara diametern är runt 15".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Skytten|
|prograd|
Deklination runt -23°.

Saturnus bana framför stjärnhimlen i december 2018

Saturnus bana framför stjärnhimlen i december 2018

Saturnus skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Saturnus från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Så syns Saturnus från norra Europa med blotta ögat i december 2018

Grafiken visar om Saturnus är synlig för blotta ögat i norra Europa eller inte. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Saturnus är osynlig för blotta ögat. Möjligen kan planetjägare i sydligaste Sverige spåra den alldeles i början på månaden med hjälp av en kikare.

Saturnus position på himlen när solen befinner sig 9 grader under horisonten sedd från Norrköping i december 2018

Saturnus position på himlen när solen befinner sig 9 grader under horisonten sedd från Norrköping i december 2018

Grafiken visar Saturnus position på himlen mot sydsydväst och sydväst när solen befinner sig 9 grader under horisonten (alltså ca 1 timme och 20 minuter efter att solen har gått ner). Saturnus befinner sig redan ganska nära horisonten i början på månaden och hamnar allt lägre.

Visibilitetsdiagram för Saturnus i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Saturnus i december 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när solen (röda pilar) går ner och när Saturnus (ljusblå pilar) går ner. Ringplaneten går ner vid kl. 17:00 i början på månaden och strax efter solen i slutet. ”Bästa” tiden har markerats med röda prickar – Saturnus är osynlig för blotta ögat – men möjligen lyckas du få syn på den med hjälp av en bra kikare alldeles i början på månaden.

Saturnus visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Åter till toppen


Uppgifterna är beräknade för Norrköpings horisont och anges i sommartid/normaltid beroende på vilken som gäller.


Hitta rätt direkt

| Månens och planeternas färd på stjärnhimlen | Stjärnkarta | Solen | Skymning och gryning | Månen | Månen nära planeterna och ljusa stjärnor | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus | Uranus och Neptunus | Planeternas utseende och lysande |

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.