På himlen i januari 2018

Hitta rätt direkt

Månens och planeternas färd på stjärnhimlen | Stjärnkarta | Solen | Skymning och gryning | Månen | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus | Uranus och Neptunus | Planeternas utseende och lysande |


Månens och planeternas färd på stjärnhimlen

Fyra stjärnkartor visar himlens stjärnbilder en bit söder och norr om himmelsekvatorn med deras officiella gränser (streckade linjer). Det används astronomernas koordinatsystem med rektascension (avståndet från vårdagjämningspunkten – motsvarande longitud på jorden och avståndet från nollmeridianen) och deklination (avståndet från himmelsekvatorn, motsvarande latitud på jorden och avståndet från ekvatorn). Projektionen motsvarar den som används i en del kartböcker med himlens stjärnbilder.

Varje stjärnkarta täcker ett område som månen passerar under 8 dygn. På detta sätt kan hela månens färd framför stjärnhimlen under hela månaden visas med fyra kartor.

Månens position har ritats in för varje dag. Den gäller antingen på kvällen (k), på natten (dubbla datum), på morgonen (m) eller mitt på dagen – beroende på när månen skulle kunna ses som bäst. Positionerna för de ljusa planeterna och solen har ritats in för hela månaden. Den aktuella positionen då månen står som närmast en planet har ritats in med en tjockare prick och har försetts med namnet på planeten. Det är just då det kan bli vackra konjunktioner.

Lite mer info

 • Kartorna har försetts med olika bakgrundsfärger. De blir därmed en kombination av himmelskarta och visibilitetsdiagram. Stjärnor och stjärnbilder på mörkgrå bakgrund syns definitivt inte och befinner sig för nära eller under horisonten när solen står under horisonten. Även skymningen och gryningen antyds genom ljusa färger. Stjärnor som syns bra ska finnas framför en mörkblå bakgrundsfärg.
 • Kartorna är en kompromiss. De ska gälla i en månad – men observationsmöjligheterna variera förstås en del under månadens gång. Bakgrundsfärgen, som står för visibiliteten, gäller exakt vid det datumet som anges intill månen (alltså i en smal lodrätt remsa runt månen).
 • Även det grå/svarta området är en kompromiss - den gäller för rätt ljusa stjärnor. De allra ljusaste objekten (som månen och Venus) syns ibland även när de befinner sig i det grå/svarta området. För svaga stjärnor skulle det grå/svarta området vara ännu större.

[minimera]

 

Månens och planeternas rörelse 1/1-8/1 2018

Månens och planeternas rörelse 1/1-8/1 2018

1–8 januari: Månen rör sig från Tvillingarna sydvart till Jungfrun och avtar.

Månens och planeternas rörelse 9/1-16/1 2018

Månens och planeternas rörelse 9/1-16/1 2018

9–16 januari: Månen rör sig genom djurkretsens södra del från Jungfrun till Skytten och avtar. Den passerar nära Mars och Jupiter den 11:e och det syns på morgonhimlen. Månens tunna skära finns nära Merkurius och Saturnus den 15:e – vilket dock förblir osynlig för blotta ögat.

Månens och planeternas rörelse 17/1-24/1 2018

Månens och planeternas rörelse 17/1-24/1 2018

17–24 januari: Månen rör sig mot nordligare trakter från Stenbocken till Fiskarna/ Valfisken och tilltar.

Månens och planeternas rörelse 24/1-31/1 2018

Månens och planeternas rörelse 24/1-31/1 2018

24-31 januari: Månen rör sig genom djurkretsens norra del från Fiskarna/ Valfisken till Kräftan och tilltar.


Planeternas rörelse nära solen – dag för dag

Månens och planeternas rörelse nära solen i januari 2018

Månens och planeternas rörelse nära solen i januari 2018

Den animerade grafiken visar hur det egentligen skulle se ut om man gjorde en karta för varje dag under hela månaden. Här ser du hur det grå/svarta området flyttas tillsammans med solen och hur månen och planeterna rör på sig. Alla objekt till höger om solen syns på morgonen och de till vänster på kvällen. Du ser hur stjärnorna försvinner i skymningsljuset och hur de dyker upp i gryningen.

Planeternas rörelse mittemot solen – dag för dag

Månens och planeternas rörelse mittemot solen i januari 2018

Månens och planeternas rörelse mittemot solen i januari 2018

Den animerade grafiken visar hur det ser ut mittemot solen. Det som syns mitt i grafiken passerar himlen i söder precis när solen står som lägst under horisonten i norr mitt i natten. Allt i den vänstra delen av grafiken syns bättre på efternatten och morgonen och allt i den högra delen syns bäst på kvällen och förnatten.

Åter till toppen


Stjärnkarta i mitten av månaden mitt i natten

 

Stjärnkartan är en så kallad fisheye-projektion – den visar alltså hela himlen på en gång. Kanten motsvarar horisonten och mittpunkten motsvarar punkten på himlen som befinner sig rakt över ditt huvud (zenit). Vid kanterna visas väderstreck – norr (N), öster (Ö), söder (S) och väster (V). Så som kartan publiceras här visar den stjärnhimlen mot söder – precis så som du ser himlen när du tittar mot söder. Tittar du mot väster så måste du rotera kartan ett kvarts varv medsols så att ”V” hamnar i underkanten av grafiken.

Lite mer info

 • Kartan gäller egentligen för en viss tidpunkt och en viss plats. Den kan dock i många fall användas även en bit norr och söder om platsen som den egentligen är avsedd för.
 • Den kan också användas i början på månaden fast då en timme senare och i slutet på månaden fast då en timme tidigare.
 • Kom ihåg att månens och planeternas positionerna bara gäller för det datumet som anges i grafiken

[minimera]

Längre ner finns ytterligare två stjärnkartor - en som gäller på kvällen vid den astronomiska skymningens slut och den andra vid den astronomiska gryningens början. Kartorna fattas dock under de ljusa månaderna då solen inte når 18 grader under horisonten. Då visas istället kartor för tidpunkten då den borgerliga skymningen slutar och då den borgerliga gryningen börjar.

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden mitt i natten

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden mitt i natten

Den rödprickade linjen är ekliptikan – solens skenbara bana framför stjärnhimlen. Ekliptikan går genom 13 stjärnbilder varav 12 stycken är kända som djurkretstecken. Det är jordens omloppsbana projicerad mot himlen. Längs ekliptikan brukar man hitta månen och planeterna. Den vitprickade linjen är himmelsekvatorn - det är jordens ekvator projicerad på himlen.
Men vi börjar med ett av de mest kända stjärnbilderna - Karlavagnen – som är en del av Stora Björnen. Du hittar den högt uppe på himlen mot öster och du får vrida kartan motsols med 90 grader. Handtaget pekar neråt mot horisonten. Följer du dess krökning så hamnar blicken på Björnvaktarens ljusaste stjärna Arcturus. Utifrån Karlavagnen hittar du också Polstjärnan som står rakt i norr. Den gula linjen visar vägen mot Polstjärnan som finns i Lilla björnen. Om man ska hitta sig till rätta på stjärnhimlen så kan det vara en bra idé att fortsätta att utgå från Karlavagnen. Som de två andra gula linjerna antyder så kan du hitta en av djurkretsens stjärnbilder – Lejonet med dess ljusa stjärna Regulus mot sydost. Kräftan med sina svaga stjärnor är lite svårare att hitta och kanske ingenting för nybörjare. Högt över horisonten mot söder går det inte att missa tvillingparet Castor och Pollux i Tvillingarna. Följer vi ekliptikan mot solens skenbara rörelse genom djurkretsen så hittar vi Oxen med dess ljusa stjärna Aldebaran (Oxens ögat) och den kända stjärnhopen Sjustjärnorna (Sjusyskon eller Plejaderna). Nedanför Tvillingarna och Oxen hittar du ytterligare en välkänd stjärnbild: Orion. Himlens jägare befinner sig mot sydväst och dess skärp – de tre stjärnorna på rad – ligger ganska nära himmelsekvatorn. De tre pekar också mot Sirius - himlens ljusaste stjärna i stjärnbilden Stora Hunden. Sirius brukar blinka och byta färg i klara kalla vinternätter - en effekt som uppstår i vår atmosfär på grund av stora temperaturkontraster.

Planeter som befinner sig över horisonten mitt i natten: Inga
Månen över horisonten mitt i natten: 1:e till 8:e och 24:e till 31:e – se även under rubrik månen.

 

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den astronomiska skymningens slut

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den astronomiska skymningens slut

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den astronomiska gryningens början

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den astronomiska gryningens början

Åter till toppen


Solen

Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Skytten|20/1|Stenbocken|
|prograd|
Deklinationen ökar från -23° till -17°.
Solen står som närmast jorden den 3/1 kl. 07 med 0,9833 astronomiska enheter.

Solens bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Solens bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Solen skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Solens visibilitetsdiagram för Norrköping i januari 2018

Solens visibilitetsdiagram för Norrköping i januari 2018

Dagarna blir sakta längre och solnedgångarna försenas med ca 1 timme från strax efter kl. 15 till strax efter kl. 16. Däremot sker soluppgångarna bara 40 minuter tidigare i slutet på januari än i början (strax efter kl. 08 i stället för kvart i nio).

Samma diagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Åter till toppen


Här hittar du animerade kartor för innevarande månad

Vill du kunna se hur tiderna för soluppgången eller solnedgången ändras under pågående månad? Grafiska animationer på solens uppgångar, solens nedgångar, dagens längd och antal timmar med dagsljus för norra Europa för den aktuella månaden finns här (sidan öppnas i en ny flik).
Vill du se en grafisk animation för en särskild månad får du än så länge gå in på de särskilda månadstexterna för 2017 där de gamla ligger kvar – och de skiljer sig inte mycket från år till år.

Här hittar du kartor för innevarande dag:
Kartor som visar dagens soluppgång och solens nedgång över norra Europa

Kartor som visar dagens månuppgång och månens nedgång över norra Europa
Kartor som visar dagens och nattens längd samt dagsljus i norra Europa
Kartor som visar dagen tidpunkter för gryningen och skymningen över norra Europa

Du hittar även tabeller för ett stort urval av platser runtom i Sverige med
Solens upp- och nedgångar för hela året
Månens upp- och nedgångar för hela året
Väderstreck för månens upp och nedgång för hela året
Vinkeln (azimut) för månens upp och nedgång för hela året
Tider för den borgerliga gryningen och skymningen för hela året
Tider för den nautiska gryningen och skymningen för hela året
Tider för den astronomiska gryningen och skymningen för hela året

Åter till toppen


Skymning, gryning och månsken

Ibland är det viktigt att kunna bedöma om det är ljust eller mörkt ute, om månen lyser upp natthimlen eller inte. Det kan du ta reda på här.

Skymning, gryning, mörka nätter och månsken i januari 2018

Skymning, gryning, mörka nätter och månsken i januari 2018

Skymning, gryning, månljus och mörka nätter: Diagrammet visar när solen går ner (röda pilar neråt) och hur himlen blir mörkare under kvällen. Tidpunkterna för den borgerliga/nautiska/astronomiska skymningen har markerats med ljusblå/mellanblå/mörkblå punkter. Man ser också vilka nätter som är helt mörka och vilka nätter som lyses upp av månen. Mest påtagligt blir det förstås vid fullmåne. Diagrammet visar också hur det blir ljusare på morgonen – när den astronomiska, nautiska och borgerliga gryningen börjar och när solen slutligen går upp (röda pilar uppåt). Månens upp- och nedgångar har markerats med vita pilar. Månens faser har ritats in för varannan dag just vid tidpunkten då den passerar i söder. Dagarna däremellan anges istället höjden över horisonten när den passerar som högst i söder.
Mer om hur du tolkar diagrammet kan du få reda här.

Samma diagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Skymningen och gryningen varar olika länge beroende på årstid – det har du säkert lagt märke till. Speciellt på våren och hösten blir det mörkt ganska fort efter solnedgången medan det dröjer mycket längre på Sommaren och faktiskt lite längre även på vintern. Det hela beror på hur pass brant solen går ner vid horisonten – alltså vinkeln mellan solens dagliga bana på himlen och horisonten.

Skymningens och gryningens varaktighet i Norrköping i januari 2018

Skymningens och gryningens varaktighet i Norrköping i januari 2018

Skymningens och gryningens varaktighet: Diagrammet visar skymningens och gryningens varaktighet i timmar och minuter och gäller för Norrköpings breddgrad, dvs. ungefär 58,6 grader nordlig latitud för en månad åt gången. Datum anges uppe och nere i grafiken och timmar och minuter till höger och vänster. Man skiljer mellan den borgerliga, nautiska och astronomiska skymningen / gryningen. Den borgerliga/nautiska/astronomiska skymningen/gryningen slutar/börjar ca 50 minuter/ 1 timme 45 minuter/ 2 timmar 35 minuter efter solnedgången/före soluppgången i början på månaden. I slutet på månaden minskar dessa värden till 45 minuter/ 1 timme 35 minuter/ 2 timmar 20 minuter.

Här hittar du skymningens och gryningens varaktighet för hela året
Här fanns det hittills ett diagram som visade skymningens och gryningens varaktighet under hela året för Norrköping. Diagrammet har nu flyttats till en annan sida där det finns liknande diagram för ett antal olika breddgrader – från ekvatorn ända upp till jordens norra pol.
Följ denna länk och så öppnas sidan med skymningens och gryningens varaktighet på norra halvklotet i en ny flik.

Åter till toppen


Månen

Månens faser

Månens extrema avstånd till jorden

2018-01-01 kl. 22:50 356.567,3 km närmast (33,51')
2018-01-15 kl. 03:10 406.460,2 km fjärmast (29,40')
2018-01-30 kl. 10:56 358.993,3 km närmast (33,29')

(geocentriska värden, dvs. för en fiktiv observatör i jordens centrum)

Månens skenbara diameter:

Månens geocentriska och lokala diameter (sedd från Norrköping) i januari 2018

Månens geocentriska och lokala diameter (sedd från Norrköping) i januari 2018

Mer information om månens skenbara diameter

Grafiken visar månens skenbara diameter sedd från jordens centrum (vit linje) och från Norrköping (gul linje).
Det geocentriska värdet nämns i så gått som alla sammanhang när det skrivs om månens skenbara diameter på himlen. Men detta värde gäller för en fiktiv observatör i jordens centrum. För alla observatörer på jordytan varierar månens skenbara diameter en hel del under dygnets lopp. För ibland befinner vi oss närmare månen och ibland fjärmare – jämförd med den fiktiva observatören i jordens centrum. Befinner sig månen långt norr om himmelsekvatorn då hamnar vi närmare månen större delen av dygnet. Det är tvärtom när månen drar en låg bana över himlavalvet för då är dess skenbara diameter mindre än för en fiktiv observatör i jordens centrum. Hamnar månen nordlig samtidigt som den står som närmast jorden (eller sydlig när den är fjärmast jorden) – får månens lokala skenbara diameter de största extremvärdena.

[minimera]

Superfullmåne natten mellan den 1:e och 2:e

På sena kvällen den 1 januari 2018 blir månens diameter 33,98′ stor (sedd från Norrköping). Detta är det största värdet i samband med fullmåne sedan 13 december 2008 och man får vänta till 23 december 2026 för att fullmånen ska bli ytterligare lite större.

Månens första visibilitet på kvällen

Månens sista visibilitet på morgonen

 

Månkalendern – (nästan) allt om månen dag för dag

Månens faser, upp- och nedgångar samt åt vilket håll den gör det, när månen passerar söder och hur högt den då står över horisonten, belyst andel och skenbar diameter samt vilken stjärnbild den befinner sig i det är sammanfattningsvis det som ingår i kalendern. Grafiken visar förstås också månens fas för varje dag i månaden. Alla uppgifter i denna grafik exakt för Norrköping. Längre ner kan du dock hämta kalendern för ett antal andra platser runtom i landet.

Månen sedd från Norrköping i januari 2018

Månen sedd från Norrköping i januari 2018

Hämta månkalendern för andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Mer om månkalendern
Lite mer information om månkalendern
 • Datum anges uppe till vänster i varje ruta.
 • Månens fas och lutning gäller exakt när månen passerar söder. Klockslag till det anges nedanför månen.
 • Till höger om denna uppgift nämns månens höjd över horisonten och till vänster stjärnbilden som månen befinner sig i. Det används av platsskäl de latinska förkortningarna - som t.ex. Gem för Gemini - Tvillingarna. Månen hamnar inte bara i de 12 kända djurkretstecken utan även i en del kanske mer udda stjärnbilder som t.ex. Sextanten (Sex), Orion (Ori) - men bara i dess allra nordligaste del), Ormbäraren (Oph) eller Valfisken (Cet).
 • Månens belysta andel i procent anges ovanför månen.
 • Månens skenbara diameter vid denna tidpunkt anges längst uppe till höger i rutan.
 • När månen går upp och ner anges längre ner i rutan. Då visas också hur månen lutar just när den går upp eller ner. Nedanför bilderna ser du var månen kommer att gå upp eller ner - väderstreck och azimut i grader (N:-180°/180°, Ö:-90°, S:0°,V:90°).

Åtminstone en gång i månaden passerar månen inte söder under ett helt dygn och vid andra tillfällen sker ingen upp- eller nedgång under ett dygn. Då visas förstås inte detta fenomen och så står det i stället att fenomenet ej inträffar. När det gäller solen är vi vana vid att den först går upp på morgonen, därefter passerar söder på dagen och slutligen går ner på kvällen (i regel i alla fall). Månen gör det vissa dagar. Men eftersom den rör sig runt jorden så sker passagen i söder ungefär 50 minuter senare för varje dag. Detta har till följd att månen kan gå ner först, går upp senare på dagen och inte hinner passera söder alls. Eller så passerar den först söder, går ner och går upp sedan. Längre norrut kan månen till och med går upp eller ner två gånger om dagen men det sker bara ytterst sällan. Månen kan alltså gott och väl gå ner först och upp sedan. Tidpunkten för månens uppgång anges alltså alltid till vänster, tidpunkten för månens nedgång till höger och passagen i söder däremellan ovanför båda dessa uppgifter. Det gäller sedan bara att kolla tiderna och ordna dessa i kronologisk ordning. Det är det fenomenet som sker först med det tidigaste klockslag osv. Diagrammet tar dessutom hänsyn till om himlen i verkligheten är ljus eller mörk. Så ska du enkelt kunna se om månen är lätt eller svårt att hitta. En smal skära syns svårt på dagen eller månen är svårare att upptäcka när den går upp eller ner när himlen är ljus. Däremot syns även månens tunna skära bra när himlen är mörk och då kan du dessutom se jordskenet på månen - jorden reflekterade ljus som lyser upp månens mörka del - liksom fullmånen lyser upp våra mörka nätter.

[minimera]


[minimera]

Månens position på himlen under hela dygnet

Vill du veta om och var du kan hitta månen? Här får du svaret. Ett diagram som anger för varje dag och klockslag var månen finns (åt vilket väderstreck den står och hur högt över horisonten den befinner sig och vilken månfas vi har). Datum anges till höger och vänster och klockslag ovanför och nedanför i svensk sommartid.

Månens position på himlen under hela dygnet i januari 2018

Månens position på himlen under hela dygnet i januari 2018

Grafiken visar månfaserna för varannan dag precis vid tidpunkten då månen passerar i söder och numera även vid dess uppgång och nedgång. Dagarna däremellan anges höjden över horisonten när den står mot söder – 0 grader skulle betyda att månen då står precis vid horisonten och 90 grader att den skulle befinner sig rakt ovanför ditt huvud. Månen når dock inte dessa extremvärden i Norrköping när den passerar i söder, som du kan se. Värdena pendlar mellan ca 12 och 50 grader – så ibland drar månen ungefär samma bana på himlen som solen på sommaren och ibland samma bana som solen på vintern – fastän allt detta under en månad. Siffrorna 5, 10 och 15 anger när månen når just denna höjd över horisonten.
Det du kan se är att månen passerar ungefär 50 minuter senare i söder varje dag och att den då också kan luta en del – beroende på om den är på väg mot nordligare eller sydligare trakter i djurkretsen.

Månens position på kvällshimlen

Månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i januari 2018

Månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i januari 2018

Månens position efter solnedgången: Grafiken visar månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut. Höjden över horisonten anges i grader till vänster i grafiken och väderstrecken hittar du längs horisonten. En höjd på 10 grader uppfattas i allmänhet som en bra bit över horisonten, 30 grader som halvhögt på himlen och 60 grader som mycket högt. I norra Sverige står månen i vanliga fall lägre över horisonten (gäller väderstreck från öster över syd till väst) och för platser söder om Norrköping gäller att månen står i regel något högre över horisonten.

Månens position mitt i natten

Månens position på himlen mitt i natten i januari 2018

Månens position på himlen mitt i natten i januari 2018

Månens position när det är som mörkast mitt i natten: Grafiken visar månens position på himlen när det är som mörkast, dvs. när solen står som djupast under horisonten i norr mitt i natten – om du skulle vara vaken då…

Månens position på morgonhimlen

Månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början i januari 2018

Månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början i januari 2018

Månens position före soluppgången: Grafiken visar månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början. Du ser hur månen hamnar en bra bit längre åt vänster (österut) på himlen morgon efter morgon.


Månen nära Regulus (ockultation på förmiddagen)

Månen nära Regulus på morgonen den 5 januari 2018 kl. 08:10

Månen nära Regulus på morgonen den 5 januari 2018 kl. 08:10

Månen och Regulus – månens diameter och avståndet till Regulus visas skalenlig. Vyn motsvarar 5 grader i diameter, vilket är ungefär det som syns i en kikare.


Månen nära Mars och Jupiter

Månens tjocka skära nära Mars och Jupiter på morgonen den 11 januari 2018 kl. 07:50

Månens tjocka skära nära Mars och Jupiter på morgonen den 11 januari 2018 kl. 07:50

Månen passerar nära Mars och Jupiter på morgonen den 11 januari 2018. Alla tre hittar du nästan rakt mot söder ca 16 grader över horisonten. Månens diameter och avståndet till Mars och Jupiter visas skalenlig. Vyn motsvarar 5 grader i diameter, vilket är ungefär det som syns i en kikare.


(Total) Månförmörkelse den 31 januari 2018

Månen strax efter dess uppgång på eftermiddagen den 31 januari 2018 sedd från Norrköping

Månen strax efter dess uppgång på eftermiddagen den 31 januari 2018 sedd från Norrköping

En total månförmörkelse äger rum på eftermiddagen den 31 januari 2018. Från norra Sverige syns ungefär halva förmörkelsen medan man lägre söderut ser bara slutet av förmörkelsen. När månen går upp i nordöstra Götaland har den redan lämnat jordens helskugga. Med lite tur ser man fortfarande att månens övre rand till höger är lite mörkare. Observera: Den gul-röda färgen som syns i grafiken har ingenting med förmörkelsen att göra utan att månen nära horisonten oftast har en liknande färg.

Här kommer de för Sverige relevanta hålltiderna för förmörkelsen:
kl. 14:30 förmörkelsen är som störst
kl. 15:08 totaliteten slutar – månen börjar träda fram ur jordens helskugga
kl. 16:12 partiella förmörkelsen slutar – månen lämnar helskuggan
kl. 16:28 ca 70% av månens diameter kvar i halvskuggan
kl. 17:09 månen lämnar jordens halvskugga (osynlig)
Animationen nedan visar hur månen går upp med början över landets nordöstra del – ca kl. 14:30. Det är den tjocka svarta linjen som fortsätter röra sig åt sydväst med tiden och som når landets sydvästligaste del ungefär vid kl. 16:45. I dess närhet ser du den gula linjen som visar var i landet solen just håller på att gå ner vid tiden som anges i vita rutan överst i grafiken. Fullmånen går upp ungefär samtidigt som solen går ner – för att fullmånen står ungefär mittemot solen i jordens helskugga (i alla fall till en början). Bakgrundsfärgen antyder hur himlen blir mörkare. Den ljusblå linjen anger var solen befinner sig 6 grader under horisonten och den tunna svarta linjen var månen står 5 grader över horisonten. Den rödgula färgen på månen, som främst syns över västra och södra Sverige, har ingenting med förmörkelsen utan med månens låga höjd över horisonten att göra. Senast vid eller strax efter 16:30-tiden märks ingenting mer av förmörkelsen. Det är då mindre än 70% av månen befinner sig kvar i jordens helskugga och förmörkelsen blir osynlig för blotta ögat.

2018-01-31 Total månförmörkelse över norra Europa på eftermiddagen

2018-01-31 Total månförmörkelse över norra Europa på eftermiddagen

Vill du veta hur månförmörkelsen kommer att se ut hos dig? Leta upp platsen på kartan där du bor och titta på månskivan som syns i dess närhet. Ungefär så variera månens utseende på himlen med tiden.

Åter till toppen


Merkurius

Elongationen ökar i början på månaden en aning till 22,7° kring den 1/1 (i samband med den största västliga elongationen) och minskar till 12°V fram till slutet av månaden.
23°V 1/1|22°V 6/1|21°V 11/1|19°V 16/1|17°V 21/1|15°V 26/1|12°V 31/1|
Ljusstyrkan avtar i början på månaden lite grann till mag -0,3 kring den 15/1 och ökar till -0,6 fram till slutet av månaden.
Fasen ökar markant från 62% till 95%.
Planetskivan till 75% belyst den 7/1 (tilltagande).
Skenbara diametern minskar från 7" till 5".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Ormbäraren|8/1|Skytten|31/1|Stenbocken|
|prograd|
Deklinationen minskar från -21° i början av månaden till -23,5° kring den 19/1 och ökar till -22° fram till slutet av månaden.
Merkurius passerar ekliptikan söderut den 15/1 kl. 03.
Merkurius står som fjärmast solen den 25/1 kl. 13 med 0,4667 astronomiska enheter.

Merkurius bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Merkurius bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Merkurius skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Diagrammet för att snabbt kunna se om planeten i fråga är synlig för blotta ögat (grönt) eller inte (rött). Grafiken gäller för en månad och för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Du kan kolla enkelt om en planet även syns på dina breddgrader om du nu inte råkar bo just i Norrköping. Titta längs breddgraden du bor på. Merkurius kan ses i alldeles i början på året med lite tur från södra Sverige.

Merkurius position på himlen sedd från Norrköping vid den borgerliga gryningens början i januari 2018

Merkurius position på himlen sedd från Norrköping vid den borgerliga gryningens början i januari 2018

Grafiken visar himlen mot sydost vid den borgerliga gryningens början. Det är tidpunkterna i visibilitetsdiagrammet som markerats med ljusblå prickar (ca 50 minuter före soluppgången). Solsystemets innersta planet befinner sig rätt nära horisonten och hamnar allt lägre.

Visibilitetsdiagram för Merkurius i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Merkurius i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Merkurius går upp (ljusblå pilar) och när solen går upp (röda pilar). Den solnära planeten går upp strax före kl. 07 i början på månaden (nästan 2 timmar före solen) och vid kl. 08 i slutet (ungefär samtidigt med solen). På Nyårsdagen kan du kanske se Merkurius mellan kl. 07:20 och 07:45 med den bästa observationstiden strax efter kl. 07:30. Den orange färgade cirkeln antyder dock att förhållanden är svåra. Sedd från Norrköping blir Merkurius praktiskt tagit osynlig dagarna därpå. Längre söderut i landet har du du chanser i några dagar till.

Samma diagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

 

Månens tunna skära nära Merkurius och Saturnus mot sydost på morgonen den 15 januari 2018 kl. 08

Månens tunna skära nära Merkurius och Saturnus mot sydost på morgonen den 15 januari 2018 kl. 08

Månens tunna skära passerar i närheten av Merkurius och Saturnus på morgonen den 15 januari 2017. Med hjälp av en kikare har du kanske möjlighet att kunna leta upp dem – det blir dock inte lätt.

Åter till toppen


Venus

Elongationen minskar från 2°V i början av månaden till 0,8° kring den 8/1 (i samband med övre konjunktionen med solen) och ökar till 6°Ö fram till slutet av månaden.
Ljusstyrkan ökar i början på månaden bara lite till mag -4,0 kring den 8/1 (i samband med övre konjunktionen med solen) och avtar något fram till slutet av månaden.
Fasen maximal 99,6% kring den 1/2.
Skenbara diametern minimal 9,7" kring den 11/1.
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Skytten|17/1|Stenbocken|
|prograd|
Venus i övre konjunktion med solen den 8/1 kl. 21.36 men passerar +0,76° norr om den.
Deklinationen ökar från -24° till -17°.
Venus står som fjärmast solen den 23/1 kl. 16 med 0,7283 astronomiska enheter.

Venus bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Venus bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Venus skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Venus från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Så syns Venus från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Grafiken visar om Venus är synlig för blotta ögat eller inte i norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Venus befinner sig alldeles för nära solen så att den är osynlig i januari.

Venus position på himlen vid solnedgången sedd från Norrköping i slutet på januari 2018

Venus position på himlen vid solnedgången sedd från Norrköping i slutet på januari 2018

Grafiken visar himlen mot sydväst vid solnedgången i slutet på månaden. Aftonstjärnan når lite över horisonten alldeles i slutet på månaden. Det är för lite för att kunna se den med blotta ögat.


Visibilitetsdiagram för Venus i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Venus i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när solen går ner (röda pilar som pekar neråt) och när Venus går ner (ljusblå pilar som pekar neråt). Venus går ner senare än solen efter mitten av månaden. I slutet av månaden går solen ner ca kl. 16:15 och Venus ca 20 minuter därefter. Det är dock för kort tid för att kunna se aftonstjärnan.

Samma diagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Åter till toppen


Mars

Elongationen ökar från 56°V till 69°V.
Ljusstyrkan ökar från mag +1,5 till +1,2.
Fasen minskar från 93% till 91%.
Skenbara diametern ökar bara lite från 5" till 6".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Vågen|31/1|Skorpionen|
|prograd|
Deklinationen minskar från -15° till -20°.

Mars bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Mars bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Mars skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Mars från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Så syns Mars från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Grafiken visar om Mars är synlig för blotta ögat eller inte från norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Mars syns halvbra från hela landet. Vana observatörer kan hitta vår röda granne ganska lätt medan det kan vara svårt för nybörjare att identifiera Mars – för den lyser än så länge inte särskilt starkt. I norra Norrland blir förhållanden sakta sämre för att Mars hamnar allt sydligare.

Mars och Jupiters position på morgonhimlen vid den nautiska gryningens början sedd från Norrköping i januari 2018

Mars och Jupiters position på morgonhimlen vid den nautiska gryningens början sedd från Norrköping i januari 2018

Grafiken visar morgonhimlen mot sydost och söder i januari 2018 vid den nautiska gryningens början. Det är tidpunkterna som markerats med mellanblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan. Mars finns en bra bit över horisonten men den hamnar allt lägre under månadens lopp. Samtidigt kommer Jupiter lite högre upp på himlen. Båda planeter hamnar mycket nära varandra i början på månaden. Avståndet mellan dem ökar till ca 12 grader eller 24 måndiametrar i slutet av månaden.

Visibilitetsdiagram för Mars i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Mars i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Mars (ljusblå pilar) och när solen (röda pilar) går upp denna månad. Mars går upp i princip exakt vid samma tid under hela månaden – nämligen ca kl. 03:40. Det är ungefär ca 5 timmar före solen i början på månaden och drygt 4 timmar före solen i slutet. Bästa tiden för att kunna hitta Mars (gula prickar = halvbra) är vid eller strax efter kl. 06. Mars passerar som högst i söder vid den borgerliga gryningens början – strax före kl. 08 i början på månaden och ca kl. 07:15 i slutet. Kulminationshöjden blir allt lägre – mindre än 12 grader i slutet på månaden.

Samma diagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Mars, Jupiters och månens position på himlen mot sydsydost på morgonen den 11 januari 2018 kl. 06:00 (sedd från Norrköping)

Mars, Jupiters och månens position på himlen mot sydsydost på morgonen den 11 januari 2018 kl. 06:00 (sedd från Norrköping)

Grafiken visar Mars, Jupiters och månskärans position på himlen mot sydsydost på morgonen den 11 januari 2018 kl. 06:00. Jupiter lyser nedanför månen och strax nedanför till vänster om den hittar du Mars. Månen visas förstorad och skalenlig.

Mars passerar mycket nära Jupiter kring den 7 januari 2018

Mars passerar mycket nära Jupiter kring den 7 januari 2018

Grafiken visar Mars position relativ till Jupiter i början på Januari 2018. Som närmast varandra befinner sig båda på morgonen den 7 januari. Vyns diameter motsvarar 5 grader – det är ett typiskt synfält för en kikare.

Grafiken nedan visar distansen mellan Mars och Jupiter i januari 2018 i grader.

Vinkelavstånd i grader mellan Mars och Jupiter i januari 2018

Vinkelavstånd i grader mellan Mars och Jupiter i januari 2018

Åter till toppen


Jupiter

Elongationen ökar avsevärt från 54°V till 81°V.
Ljusstyrkan ökar från mag -1,8 till -2,0.
Fasen ligger runt 99%.
Skenbara diametern ökar från 33" till 36".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Vågen|
|prograd|
Deklinationen minskar något från -16° till -17°.

Jupiters bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Jupiters bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Jupiters skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Jupiter från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Så syns Jupiter från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Grafiken visar om Jupiter är synlig för blotta ögat eller inte i norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Jupiter syns i stort sett bra från hela landet.

Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i januari 2018

Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i januari 2018

Grafiken visar himlen mot söder vid den borgerliga gryningens början. Det är tidpunkterna som markerats med ljusblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan (ca 50 minuter innan solen går upp). Jupiter hamnar lite lägre över horisonten under månadens gång.

Visibilitetsdiagram för Jupiter i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Jupiter i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när när Jupiter går upp (ljusblå pilar som pekar uppåt) och solen går upp (röda pilar som pekar uppåt). Solsystemets största planet går upp vid kl. 04 i början på månaden och ungefär kl. 02:30 i slutet. Bästa tiden för att se Jupiter är runt kl. 06. Men solsystemets största planet kan ses från strax efter att den har gått upp fram till soluppgången.

Samma diagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Mars och Jupiter mycket nära varandra på morgonen den 7 januari 2018

Mars och Jupiter mycket nära varandra på morgonen den 7 januari 2018

Grafiken visar den mycket nära konjunktionen mellan Mars och Jupiter på morgonen den 7 januari 2018. Planeterna står ungefär 7 grader över horisonten mot sydost vid kl. 05:00. Vyns diameter är denna gång bara 3 grader eller 6 måndiametrar.

Mars, Jupiters och månens position på himlen mot sydsydost på morgonen den 11 januari 2018 kl. 06:00 (sedd från Norrköping)

Mars, Jupiters och månens position på himlen mot sydsydost på morgonen den 11 januari 2018 kl. 06:00 (sedd från Norrköping)

Grafiken visar Mars, Jupiters och månskärans position på himlen mot sydsydost på morgonen den 11 januari 2018 kl. 06:00. Jupiter lyser nedanför månen och strax nedanför till vänster om den hittar du Mars. Månen visas förstorad och skalenlig.

Åter till toppen


Saturnus

Elongationen ökar tydligt från 9°V till 37°V.
Skenbara diametern är runt 15".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Skytten|
|prograd|
Deklination runt -23°.
Saturnusringarnas öppning ligger runt +26,4°.

Saturnus bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Saturnus bana framför stjärnhimlen i januari 2018

Saturnus skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Saturnus från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Så syns Saturnus från norra Europa med blotta ögat i januari 2018

Grafiken visar om Saturnus är synlig för blotta ögat i norra Europa eller inte. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Saturnus förblir osynlig från stora delar av landet. Bara från sydligaste Sverige finns det vissa chanser att kunna hitta den alldeles i slutet av månaden.

Saturnus position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i januari 2018

Saturnus position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i januari 2018

Grafiken visar Saturnus position på himlen mot sydost vid den borgerliga gryningens början. det är tidpunkterna som markerats med ljusblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan. Saturnus står lågt över horisonten på en ljus himmel.

Visibilitetsdiagram för Saturnus i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Saturnus i januari 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Saturnus och solen går upp i januari – nästan 45 minuter tidigare än solen i början på månaden och ca 1 timme och 45 minuter i slutet på månaden – vilket är för kort för att kunna se den.

Samma diagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Åter till toppen


Uppgifterna är beräknade för Norrköpings horisont och anges i sommartid/normaltid beroende på vilken som gäller.


Hitta rätt direkt
Månens och planeternas färd på stjärnhimlen | Stjärnkarta | Solen | Skymning och gryning | Månen | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus | Uranus och Neptunus | Planeternas utseende och lysande |

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.