På himlen i juni 2018

Hitta rätt direkt

| Månens och planeternas färd på stjärnhimlen | Stjärnkarta | Solen | Skymning och gryning | Månen | Månen nära planeterna | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus | Uranus och Neptunus | Planeternas utseende och lysande |


Månens och planeternas färd på stjärnhimlen

Fyra stjärnkartor visar himlens stjärnbilder en bit söder och norr om himmelsekvatorn med deras officiella gränser (streckade linjer). Det används astronomernas koordinatsystem med rektascension (avståndet från vårdagjämningspunkten – motsvarande longitud på jorden och avståndet från nollmeridianen) och deklination (avståndet från himmelsekvatorn, motsvarande latitud på jorden och avståndet från ekvatorn). Projektionen motsvarar den som används i en del kartböcker med himlens stjärnbilder.

Varje stjärnkarta täcker ett område som månen passerar under 8 dygn. På detta sätt kan hela månens färd framför stjärnhimlen under hela månaden visas med fyra kartor.

Månens position har ritats in för varje dag. Den gäller antingen på kvällen (k), på natten (dubbla datum), på morgonen (m) eller mitt på dagen – beroende på när månen skulle kunna ses som bäst. Positionerna för de ljusa planeterna och solen har ritats in för hela månaden. Den aktuella positionen då månen står som närmast en planet har ritats in med en tjockare prick och har försetts med namnet på planeten. Det är just då det kan bli vackra konjunktioner.

Lite mer info

 • Kartorna har försetts med olika bakgrundsfärger. De blir därmed en kombination av himmelskarta och visibilitetsdiagram. Stjärnor och stjärnbilder på mörkgrå bakgrund syns definitivt inte och befinner sig för nära eller under horisonten när solen står under horisonten. Även skymningen och gryningen antyds genom ljusa färger. Stjärnor som syns bra ska finnas framför en mörkblå bakgrundsfärg.
 • Kartorna är en kompromiss. De ska gälla i en månad – men observationsmöjligheterna variera förstås en del under månadens gång. Bakgrundsfärgen, som står för visibiliteten, gäller exakt vid det datumet som anges intill månen (alltså i en smal lodrätt remsa runt månen).
 • Även det grå/svarta området är en kompromiss - den gäller för rätt ljusa stjärnor. De allra ljusaste objekten (som månen och Venus) syns ibland även när de befinner sig i det grå/svarta området. För svaga stjärnor skulle det grå/svarta området vara ännu större.

[minimera]

 

Månens och planeternas rörelse 1/6-8/6 2018

Månens och planeternas rörelse 1/6-8/6 2018

1–8 juni: Månen rör sig från djurkretsens sydligaste del i Skytten sakta mot nordligare trakter i Vattumannen och Valfisken. Månen avtar och den passerar Mars den 3:e, vilket syns på morgonhimlen.

Månens och planeternas rörelse 9/6-16/6 2018

Månens och planeternas rörelse 9/6-16/6 2018

9–16 juni: Månen rör sig norrut från Valfisken till Tvillingarna och därefter söderut mot Kräftan. Månen avtar till en början och tilltar alldeles i slutet på perioden.

Månens och planeternas rörelse 16/6-23/6 2018

Månens och planeternas rörelse 16/6-23/6 2018

16–23 juni: Månen rör sig från djurkretsens norra del i Kräftan sydvart till Vågen och tilltar. Den passerar söder om Venus på kvällen den 16:e och norr om Jupiter den 23:e.

Månens och planeternas rörelse 23/6-30/6 2018

Månens och planeternas rörelse 23/6-30/6 2018

23-30 juni: Månen rör sig genom djurkretsens södra del från Vågen till Skytten och Stenbocken och är ganska full belyst. Månen finns nära Saturnus natten mellan den 27:e och 28:e.


Planeternas rörelse nära solen – dag för dag

Månens och planeternas rörelse nära solen i juni 2018

Månens och planeternas rörelse nära solen i juni 2018

Den animerade grafiken visar hur det egentligen skulle se ut om man gjorde en karta för varje dag under hela månaden. Här ser du hur det grå/svarta området flyttas tillsammans med solen och hur månen och planeterna rör på sig. Alla objekt till höger om solen syns på morgonen och de till vänster på kvällen. Du ser hur stjärnorna försvinner i skymningsljuset och hur de dyker upp i gryningen.

Planeternas rörelse mittemot solen – dag för dag

Månens och planeternas rörelse mittemot solen i juni 2018

Månens och planeternas rörelse mittemot solen i juni 2018

Den animerade grafiken visar hur det ser ut mittemot solen. Det som syns mitt i grafiken passerar himlen i söder precis när solen står som lägst under horisonten i norr mitt i natten. Allt i den vänstra delen av grafiken syns bättre på efternatten och morgonen och allt i den högra delen syns bäst på kvällen och förnatten.

Åter till toppen


Stjärnkarta i mitten av månaden mitt i natten

 

Stjärnkartan är en så kallad fisheye-projektion – den visar alltså hela himlen på en gång. Kanten motsvarar horisonten och mittpunkten motsvarar punkten på himlen som befinner sig rakt över ditt huvud (zenit). Vid kanterna visas väderstreck – norr (N), öster (Ö), söder (S) och väster (V). Så som kartan publiceras här visar den stjärnhimlen mot söder – precis så som du ser himlen när du tittar mot söder. Tittar du mot väster så måste du rotera kartan ett kvarts varv medsols så att ”V” hamnar i underkanten av grafiken.

Lite mer info

 • Kartan gäller egentligen för en viss tidpunkt och en viss plats. Den kan dock i många fall användas även en bit norr och söder om platsen som den egentligen är avsedd för.
 • Den kan också användas i början på månaden fast då en timme senare och i slutet på månaden fast då en timme tidigare.
 • Kom ihåg att månens och planeternas positionerna bara gäller för det datumet som anges i grafiken

[minimera]

Längre ner finns ytterligare två stjärnkartor - en som gäller på kvällen vid den astronomiska skymningens slut och den andra vid den astronomiska gryningens början. Kartorna fattas dock under de ljusa månaderna då solen inte når 18 grader under horisonten. Då visas istället kartor för tidpunkten då den borgerliga skymningen slutar och då den borgerliga gryningen börjar.

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden mitt i natten

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden mitt i natten

Nätterna är så pass ljusa att det bara syns ett fåtal stjärnor när det är som mörkast en bit efter midnatt. Det som dominerar mot sydost är Sommartriangeln, som består av Vega i Lyran, Deneb i Svanen och Altair i Örnen. Mot väster syns Arcturus i Björnvaktaren. Karlavagnen, som står högt i nordväst, kan vara svårt att upptäcka för att inte alla dess stjärnor syns. Samma sak gäller för Cassiopeja eller himlens ”W” mittemot på andra sidan Polstjärnan. Lågt i norr ser du troligen Capella, Kuskens ljusaste stjärna. Solen befinner sig rakt nedanför den under horisonten.

Planeter som befinner sig över horisonten mitt i natten: Jupiter på väg ner i sydväst och Saturnus mot söder.
Månen över horisonten mitt i natten: 1:e till 3:e och 18:e till 30:e – se även under rubrik månen.

 

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den borgerliga skymningens slut

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den borgerliga skymningens slut

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den borgerliga gryningens början

Stjärnkarta som gäller i mitten på månaden vid den borgerliga gryningens början

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åter till toppen


Solen

Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Oxen|21/6|Tvillingarna|
|prograd|
Deklinationen ökar från +22° i början av månaden till +23,4° kring den 21/6 och minskar något fram till slutet av månaden.

Solens bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Solens bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Solen skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Solens visibilitetsdiagram för Norrköping i juni 2018

Solens visibilitetsdiagram för Norrköping i juni 2018

Eftersom sommarsolstånd inträffar mitt på dagen den 21 juni (kl. 12:07) så är det enkelt att avgöra vilken dag som är årets längsta dag – det är den 21:e. Det med årets kortaste natt är lite mer komplicerat och jag nöjer mig här med att hävda att både natten till den 21:e och den 22:e är årets kortaste nätter. I Norrköping befinner sig solen 18 timmar och 22 minuter över horisonten och natten varar därmed 5 timmar och 38 minuter – från solnedgång till soluppgång. Dagsljus har vi i 21 timmar och 6 minuter – tiden från när den borgerliga gryningen börjar tills den borgerliga skymningen slutar. Det är också nu som solen rör sig som högst över himlavalvet. Den står nästan 55 grader över horisonten när den passerar i söder. Tidigaste soluppgången inträffar dock redan runt den 18:e (kl. 03:46) och senaste solnedgången först den 23:e (kl. 22:08). Detta på grund att solen passerar allt senare i söder.

Solens visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Åter till toppen


Här hittar du animerade kartor för innevarande månad

Vill du kunna se hur tiderna för soluppgången eller solnedgången ändras under pågående månad? Grafiska animationer på solens uppgångar, solens nedgångar, dagens längd och antal timmar med dagsljus för norra Europa för den aktuella månaden finns här (sidan öppnas i en ny flik).
Vill du se en grafisk animation för en särskild månad får du än så länge gå in på de särskilda månadstexterna för 2017 där de gamla ligger kvar – och de skiljer sig inte mycket från år till år.

Här hittar du kartor för innevarande dag:
Kartor som visar dagens soluppgång och solens nedgång över norra Europa

Kartor som visar dagens månuppgång och månens nedgång över norra Europa
Kartor som visar dagens och nattens längd samt dagsljus i norra Europa
Kartor som visar dagen tidpunkter för gryningen och skymningen över norra Europa

Du hittar även tabeller för ett stort urval av platser runtom i Sverige med
Solens upp- och nedgångar för hela året
Månens upp- och nedgångar för hela året
Väderstreck för månens upp och nedgång för hela året
Vinkeln (azimut) för månens upp och nedgång för hela året
Tider för den borgerliga gryningen och skymningen för hela året
Tider för den nautiska gryningen och skymningen för hela året
Tider för den astronomiska gryningen och skymningen för hela året

Åter till toppen


Skymning, gryning och månsken

Ibland är det viktigt att kunna bedöma om det är ljust eller mörkt ute, om månen lyser upp natthimlen eller inte. Det kan du ta reda på här.

Skymning, gryning, mörka nätter och månsken i juni 2018

Skymning, gryning, mörka nätter och månsken i juni 2018

Skymning, gryning, månljus och mörka nätter: Diagrammet visar när solen går ner (röda pilar neråt) och hur himlen blir mörkare under kvällen. Tidpunkterna för den borgerliga/nautiska/astronomiska skymningen har markerats med ljusblå/mellanblå/mörkblå punkter. Man ser också vilka nätter som är helt mörka och vilka nätter som lyses upp av månen. Mest påtagligt blir det förstås vid fullmåne. Diagrammet visar också hur det blir ljusare på morgonen – när den astronomiska, nautiska och borgerliga gryningen börjar och när solen slutligen går upp (röda pilar uppåt). Månens upp- och nedgångar har markerats med vita pilar. Månens faser har ritats in för varannan dag just vid tidpunkten då den passerar i söder. Dagarna däremellan anges istället höjden över horisonten när den passerar som högst i söder.
Mer om hur du tolkar diagrammet kan du få reda här.

Månens visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Skymningen och gryningen varar olika länge beroende på årstid – det har du säkert lagt märke till. Speciellt på våren och hösten blir det mörkt ganska fort efter solnedgången medan det dröjer mycket längre på Sommaren och faktiskt lite längre även på vintern. Det hela beror på hur pass brant solen går ner vid horisonten – alltså vinkeln mellan solens dagliga bana på himlen och horisonten.

Skymningens och gryningens varaktighet i Norrköping i juni 2018

Skymningens och gryningens varaktighet i Norrköping i juni 2018

Skymningens och gryningens varaktighet: Diagrammet visar skymningens och gryningens varaktighet i timmar och minuter och gäller för Norrköpings breddgrad, dvs. ungefär 58,6 grader nordlig latitud för en månad åt gången. Datum anges uppe och nere i grafiken och timmar och minuter till höger och vänster. Man skiljer mellan den borgerliga, nautiska och astronomiska skymningen / gryningen. Den borgerliga skymningen/gryningen slutar/börjar ca 1 timme och 10 minuter efter solnedgången/före soluppgången i början på månaden. Vid sommarsolstånd ökar varaktigheten till ca 1 timme och 20 minuter. Den nautiska skymningen övergår i den nautiska gryningen och den slutar därmed inte alls, dvs. solen når inte 12 grader under horisonten. Följaktligen finns det ingen astronomisk skymning eller gryning i juni. I början på månaden varar den halva natten ungefär i 3 timmar och vid sommarsolstånd lite drygt 2 timmar och 45 minuter.

Här hittar du skymningens och gryningens varaktighet för hela året
Diagrammet som visar skymningens och gryningens varaktighet i Norrköping under hela året har flyttats till en annan sida. Där det finns liknande diagram för ett antal olika breddgrader – från ekvatorn ända upp till jordens norra pol.
Följ denna länk och så öppnas sidan med skymningens och gryningens varaktighet på norra halvklotet i en ny flik.

Åter till toppen


Månen

Månens faser

Månens extrema avstånd till jorden

2018-06-02 kl. 18:36* 405.316,8 km fjärmast (29,48')
2018-06-15 kl. 01:55* 359.501,7 km närmast (33,24')
2018-06-30 kl. 04:45* 406.054,4 km fjärmast (29,43')

(geocentriska värden, dvs. för en fiktiv observatör i jordens centrum)

Månens skenbara diameter:

Månens geocentriska och lokala diameter (sedd från Norrköping) i juni 2018

Månens geocentriska och lokala diameter (sedd från Norrköping) i juni 2018

Mer information om månens skenbara diameter

Grafiken visar månens skenbara diameter sedd från jordens centrum (vit linje) och från Norrköping (gul linje).
Det geocentriska värdet nämns i så gått som alla sammanhang när det skrivs om månens skenbara diameter på himlen. Men detta värde gäller för en fiktiv observatör i jordens centrum. För alla observatörer på jordytan varierar månens skenbara diameter en hel del under dygnets lopp. För ibland befinner vi oss närmare månen och ibland fjärmare – jämförd med den fiktiva observatören i jordens centrum. Befinner sig månen långt norr om himmelsekvatorn då hamnar vi närmare månen större delen av dygnet. Det är tvärtom när månen drar en låg bana över himlavalvet för då är dess skenbara diameter mindre än för en fiktiv observatör i jordens centrum. Hamnar månen nordlig samtidigt som den står som närmast jorden (eller sydlig när den är fjärmast jorden) – får månens lokala skenbara diameter de största extremvärdena.

[minimera]

 

Månens första visibilitet på kvällen

Månens sista visibilitet på morgonen

 

Månkalendern – (nästan) allt om månen dag för dag

Månens faser, upp- och nedgångar samt åt vilket håll den gör det, när månen passerar söder och hur högt den då står över horisonten, belyst andel och skenbar diameter samt vilken stjärnbild den befinner sig i det är sammanfattningsvis det som ingår i kalendern. Grafiken visar förstås också månens fas för varje dag i månaden. Alla uppgifter i denna grafik exakt för Norrköping. Längre ner kan du dock hämta kalendern för ett antal andra platser runtom i landet.

Månen sedd från Norrköping i juni 2018

Månen sedd från Norrköping i juni 2018

Hämta månkalendern för andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Mer om månkalendern
Lite mer information om månkalendern
 • Datum anges uppe till vänster i varje ruta.
 • Månens fas och lutning gäller exakt när månen passerar söder. Klockslag till det anges nedanför månen.
 • Till höger om denna uppgift nämns månens höjd över horisonten och till vänster stjärnbilden som månen befinner sig i. Det används av platsskäl de latinska förkortningarna - som t.ex. Gem för Gemini - Tvillingarna. Månen hamnar inte bara i de 12 kända djurkretstecken utan även i en del kanske mer udda stjärnbilder som t.ex. Sextanten (Sex), Orion (Ori) - men bara i dess allra nordligaste del), Ormbäraren (Oph) eller Valfisken (Cet).
 • Månens belysta andel i procent anges ovanför månen.
 • Månens skenbara diameter vid denna tidpunkt anges längst uppe till höger i rutan.
 • När månen går upp och ner anges längre ner i rutan. Då visas också hur månen lutar just när den går upp eller ner. Nedanför bilderna ser du var månen kommer att gå upp eller ner - väderstreck och azimut i grader (N:-180°/180°, Ö:-90°, S:0°,V:90°).

Åtminstone en gång i månaden passerar månen inte söder under ett helt dygn och vid andra tillfällen sker ingen upp- eller nedgång under ett dygn. Då visas förstås inte detta fenomen och så står det i stället att fenomenet ej inträffar. När det gäller solen är vi vana vid att den först går upp på morgonen, därefter passerar söder på dagen och slutligen går ner på kvällen (i regel i alla fall). Månen gör det vissa dagar. Men eftersom den rör sig runt jorden så sker passagen i söder ungefär 50 minuter senare för varje dag. Detta har till följd att månen kan gå ner först, går upp senare på dagen och inte hinner passera söder alls. Eller så passerar den först söder, går ner och går upp sedan. Längre norrut kan månen till och med går upp eller ner två gånger om dagen men det sker bara ytterst sällan. Månen kan alltså gott och väl gå ner först och upp sedan. Tidpunkten för månens uppgång anges alltså alltid till vänster, tidpunkten för månens nedgång till höger och passagen i söder däremellan ovanför båda dessa uppgifter. Det gäller sedan bara att kolla tiderna och ordna dessa i kronologisk ordning. Det är det fenomenet som sker först med det tidigaste klockslag osv. Diagrammet tar dessutom hänsyn till om himlen i verkligheten är ljus eller mörk. Så ska du enkelt kunna se om månen är lätt eller svårt att hitta. En smal skära syns svårt på dagen eller månen är svårare att upptäcka när den går upp eller ner när himlen är ljus. Däremot syns även månens tunna skära bra när himlen är mörk och då kan du dessutom se jordskenet på månen - jorden reflekterade ljus som lyser upp månens mörka del - liksom fullmånen lyser upp våra mörka nätter.

[minimera]


[minimera]

Månens position på himlen under hela dygnet

Vill du veta om och var du kan hitta månen? Här får du svaret. Ett diagram som anger för varje dag och klockslag var månen finns (åt vilket väderstreck den står och hur högt över horisonten den befinner sig och vilken månfas vi har). Datum anges till höger och vänster och klockslag ovanför och nedanför i svensk sommartid.

Månens position på himlen under hela dygnet i juni 2018

Månens position på himlen under hela dygnet i juni 2018

Grafiken visar månfaserna för varannan dag precis vid tidpunkten då månen passerar i söder och numera även vid dess uppgång och nedgång. Dagarna däremellan anges höjden över horisonten när den står mot söder – 0 grader skulle betyda att månen då står precis vid horisonten och 90 grader att den skulle befinner sig rakt ovanför ditt huvud. Månen når dock inte dessa extremvärden i Norrköping när den passerar i söder, som du kan se. Värdena pendlar mellan ca 12 och 50 grader – så ibland drar månen ungefär samma bana på himlen som solen på sommaren och ibland samma bana som solen på vintern – fastän allt detta under en månad. Siffrorna 5, 10 och 15 anger när månen når just denna höjd över horisonten.
Det du kan se är att månen passerar ungefär 50 minuter senare i söder varje dag och att den då också kan luta en del – beroende på om den är på väg mot nordligare eller sydligare trakter i djurkretsen.

Månens position på kvällshimlen

Månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i juni 2018

Månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i juni 2018

Månens position efter solnedgången: Grafiken visar månens position på himlen vid den borgerliga skymningens slut. Höjden över horisonten anges i grader till vänster i grafiken och väderstrecken hittar du längs horisonten. En höjd på 10 grader uppfattas i allmänhet som en bra bit över horisonten, 30 grader som halvhögt på himlen och 60 grader som mycket högt. I norra Sverige står månen i vanliga fall lägre över horisonten (gäller väderstreck från öster över syd till väst) och för platser söder om Norrköping gäller att månen står i regel något högre över horisonten.

Månens position mitt i natten

Månens position på himlen mitt i natten i juni 2018

Månens position på himlen mitt i natten i juni 2018

Månens position när det är som mörkast mitt i natten: Grafiken visar månens position på himlen när det är som mörkast, dvs. när solen står som djupast under horisonten i norr mitt i natten – om du skulle vara vaken då…

Månens position på morgonhimlen

Månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början i juni 2018

Månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början i juni 2018

Månens position före soluppgången: Grafiken visar månens position på himlen vid den borgerliga gryningens början. Du ser hur månen hamnar en bra bit längre åt vänster (österut) på himlen morgon efter morgon.

Åter till toppen


Månen nära planeterna

Månen nära Saturnus

Månen nära Saturnus den 1 juni 2018 kl. 03:10

Månen nära Saturnus den 1 juni 2018 kl. 03:10

Månen passerar nära Saturnus på tidiga morgonen den 1 juni 2018. Båda hittar du efter denna tidpunkt nästan 10 grader över horisonten mot söder. Avståndet är som minst strax efter kl. 03 och då ryms bara en fullmåne mellan jorddrabantens nedre rand och ringplaneten. Månens diameter och avståndet till Saturnus visas skalenlig. Vyn motsvarar 5 grader i diameter, vilket är ungefär det som syns i en kikare.

Månen nära Saturnus den 28 juni 2018 kl. 03:10

Månen nära Saturnus den 28 juni 2018 kl. 03:10

Månen passerar nära Saturnus en gång till på tidiga morgonen den 28 juni 2018. Båda hittar du efter denna tidpunkt strax ovanför horisonten mot sydväst – samtidigt som ringplaneten bleknar i gryningen. Avståndet mellan dem minskar strax efter kl. 03 fortfarande. Båda syns förstås bättre tidigare men då är avståndet mellan dem ännu större. Månens diameter och avståndet till Saturnus visas skalenlig. Vyn motsvarar 5 grader i diameter, vilket är ungefär det som syns i en kikare.

Månen nära Mars

Månen nära Mars den 3 juni 2018 kl. 04:20

Månen nära Mars den 3 juni 2018 kl. 04:20

Månen passerar nära Mars på morgonen den 3 juni 2018. Båda hittar du mot söder strax efter kl. 04 när Mars bleknar i gryningen. Avståndet mellan dem minskar då fortfarande. Månens diameter och avståndet till Mars visas skalenlig. Vyn motsvarar 5 grader i diameter, vilket är ungefär det som syns i en kikare. Båda syns förstås bättre tidigare på morgonen men då är avståndet mellan dem förstås ännu större.

Månen nära Venus

Månen nära Venus den 16 juni 2018 kl. 20:50

Månen nära Venus den 16 juni 2018 kl. 20:50

Månen passerar nära Venus på kvällen den 16 juni 2018. Möjligen hittar du aftonstjärnan redan drygt en timme före solnedgången, straxt före kl. 21. Avståndet ökar då redan. Vyn motsvarar 5 grader i diameter, vilket är ungefär det som syns i en kikare. Båda syns förstås bättre senare på kvällen men då är avståndet mellan dem förstås ännu större.

Månen nära Jupiter

Månen nära Jupiter den 23 juni 2018 kl. 23:30

Månen nära Jupiter den 23 juni 2018 kl. 23:30

Månen passerar nära Jupiter på sena kvällen den 23 juni kl. 23:30. Avståndet är vid denna tidpunkt ungefär som minst. Månens diameter och avståndet till Jupiter visas skalenlig. Vyn motsvarar 5 grader i diameter, vilket är ungefär det som syns i en kikare.

 

Åter till toppen


Merkurius

Elongationen minskar från 6°V i början av månaden till 0,7° kring den 6/6 (i samband med övre konjunktionen med solen) och ökar till 24°Ö fram till slutet av månaden.
6°V 1/6|1°V 6/6|6°Ö 11/6|12°Ö 16/6|17°Ö 21/6|21°Ö 26/6|24°Ö 1/7|
Ljusstyrkan ökar från mag -1,7 i början av månaden till -2,4 kring den 6/6 (i samband med övre konjunktionen med solen) och avtar till -0,1 fram till slutet av månaden.
-1,7 1/6|-2,4 6/6|-1,7 11/6|-1,1 16/6|-0,7 21/6|-0,4 26/6|-0,1 1/7|
Fasen ökar från 97% i början av månaden till 100,0% kring den 6/6 (i samband med övre konjunktionen med solen) och minskar till 61% fram till slutet av månaden.
Planetskivan till 75% belyst den 23/6 (avtagande).
Skenbara diametern minskar i början på månaden bara lite till 5,1" kring den 5/6 (i samband med övre konjunktionen med solen) och ökar till 7" fram till slutet av månaden.
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Oxen|13/6|Tvillingarna|27/6|Kräftan|
|prograd|
Merkurius i övre konjunktion med solen den 6/6 kl. 04.36 men passerar -0,75° söder om den.
Deklinationen ökar från +21° i början av månaden till +25,2° kring den 15/6 och minskar till +21° fram till slutet av månaden.
Merkurius passerar ekliptikan norrut den 1/6 kl. 19.
Merkurius når dess största nordliga ekliptikala läge den 20/6 kl. 13 med +1,98°.
Merkurius står som närmast solen den 6/6 kl. 11 med 0,3075 astronomiska enheter.

Merkurius bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Merkurius bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Merkurius skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Diagrammet för att snabbt kunna se om planeten i fråga är synlig för blotta ögat (grönt) eller inte (rött). Grafiken gäller för en månad och för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Du kan kolla enkelt om en planet även syns på dina breddgrader om du nu inte råkar bo just i Norrköping. Titta längs breddgraden du bor på. Merkurius förblir osynlig från våra breddgrader.

Merkurius position på himlen när solen befinner sig 3 grader under horisonten sedd från Norrköping i juni 2018

Merkurius position på himlen när solen befinner sig 3 grader under horisonten sedd från Norrköping i juni 2018

Grafiken visar himlen mot västnordväst och nordväst 25-30 minuter efter solnedgången. Merkurius befinner sig lågt över horisonten mot nordväst. Himlen är då fortfarande alldeles för ljust för att kunna se solsystemets innersta planet. När himlen är tillräckligt mörk för att kunna hitta den med blotta ögat har Merkurius gått ner.

Merkurius position på himlen när solen befinner sig 3 grader under horisonten sedd från Norrköping i juni 2018 med hjälp av en bra kikare

Merkurius position på himlen när solen befinner sig 3 grader under horisonten sedd från Norrköping i juni 2018 med hjälp av en bra kikare

Men: Ungefär mellan den 15:e och 29:e kan du försöka att hitta den med hjälp av en kikare. Bästa möjligheten har du runt sommarsolståndet för att kunna spåra den och bästa tiden är då ungefär 25 minuter efter solnedgången (röda prickar i visibilitetsdiagrammet nedan). Kom ihåg att använda kikaren först när solen har gått ner, så att du inte löper risk för att få den i synfältet och skadar dina ögon!

Visibilitetsdiagram för Merkurius i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Merkurius i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när solen går ner (röda pilar) och när Merkurius går ner (ljusblå pilar). Den solnära planeten går ner efter solen från och med 5:e. Som senast går den ner ca 23:30 runt den 22:e. Det är ungefär exakt vid den borgerliga skymningens slut då den i vanliga fall börjar bli synlig om den befann sig några grader över horisonten.

Merkurius visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Åter till toppen


Venus

Elongationen ökar från 34°Ö till 41°Ö.
Ljusstyrkan ökar från mag -3,9 till -4,1.
Fasen minskar från 80% till 70%.
Planetskivan till 75% belyst den 17/6 (avtagande).
Skenbara diametern ökar från 13" till 16".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Tvillingarna|12/6|Kräftan|29/6|Lejonet|
|prograd|
Deklinationen minskar från +24° till +17°.
Venus når dess största nordliga ekliptikala läge den 14/6 kl. 04 med +2,02°.

Venus bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Venus bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Venus skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Venus från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Så syns Venus från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Grafiken visar om Venus är synlig för blotta ögat eller inte i norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Venus syns till en början bra från Götaland och allt sämre ju längre norrut man kommer. Under månadens lopp syns Venus överlag allt sämre.

Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Norrköping i juni 2018

Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Norrköping i juni 2018

Grafiken visar himlen mot västnordväst och nordväst vid den borgerliga skymningens slut, ca 1 timme 20 minuter efter solnedgången. Det är tidpunkterna som markerats med ljusblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan. Aftonstjärnan står en bit över horisonten i början av månaden men hamnar snabbt allt längre ner under månadens lopp.


Visibilitetsdiagram för Venus i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Venus i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när solen går ner (röda pilar som pekar neråt) och när Venus går ner (ljusblå pilar som pekar neråt). Venus går ner ungefär tre timmar senare än solen i början på månaden och något mindre än två timmar i slutet. Som tydligast syns aftonstärnan runt kl. 23:15 fram till sommarsolståndet (gröna prickar). Bästa observationstid ska tolkas som tidpunkten då kontrasten mellan Venus och himlen är som störst, dvs. planeten framhävs som tydligast mot bakgrunden. Men med lite tur hittar du Venus redan vid solnedgången (eller till och med innan dess) och aftonstjärnan syns nästan fram tills den går ner. Efter sommarsolståndet börjar det blir svårare att hitta Venus – särskilt för nybörjare.

Venus visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Venus och månskärans position på himlen mot västnordväst på kvällen den 16 juni 2018 kl. 23:30 (sedd från Norrköping)

Venus och månskärans position på himlen mot västnordväst på kvällen den 16 juni 2018 kl. 23:30 (sedd från Norrköping)

På kvällen den 16 juni 2018 syns Venus fortfarande rätt bra på himlen mot västnordväst kl. 23:30. Vid denna tidpunkt syns också månens tunna skära snett nedanför till vänster om aftonstjärnan. Säkert en vacker vy! Med lite tur hittar du även stjärnan Regulus lite snett upp en bra bit till vänster om dem.

Åter till toppen


Mars

Elongationen ökar tydligt från 125°V till 150°V.
Ljusstyrkan ökar markant från mag -1,2 till -2,2.
Fasen ökar från 91% till 97%.
Skenbara diametern ökar tydligt från 15" till 21".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Stenbocken|
|prodgrad fram till den 28/6 kl. 15 - då stillastående, därefter retrograd|
Deklinationen ökar i början på månaden något till -21,7° kring den 4/6 och minskar till -23° fram till slutet av månaden.

Mars bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Mars bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Mars skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Mars från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Så syns Mars från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Grafiken visar om Mars är synlig för blotta ögat eller inte från norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Mars syns bra från södra Götaland i början på månaden och bra från hela Götaland i slutet. Ju längre norrut man befinner sig, ju sämre syns Mars och från mellersta Norrland och norrut är den osynlig för att den står alldeles för sydlig på himlen. Att förhållanden förbättras i södra och mellersta Sverige mot slutet av månaden beror på att Mars blir allt ljusare.

Mars position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i juni 2018

Mars position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i juni 2018

Grafiken visar morgonhimlen mot sydsydost och söder i juni 2018 vid den borgerliga gryningens början. Det är tidpunkterna som markerats med ljusblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan. Mars befinner sig ganska lågt över horisonten men hamnar lite högre upp under månadens lopp.

Visibilitetsdiagram för Mars i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Mars i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Mars (ljusblå pilar) och när solen (röda pilar) går upp denna månad. Mars går upp strax före kl. 01:30 i början på månaden och vid kl. 00:00 i slutet. Ungefär 20-40 minuter efter att den har gått upp kan man börja leta efter den. Bästa tiden (gula prickar->halvbra) är ungefär vid kl. 02:30  i början på månaden strax före kl. 02 i slutet. De svarta prickarna antyder när Mars når 5 grader över horisonten. I och med att vår röda grannplanet blir allt ljusare så bleknar den allt senare i gryningen. Trots att Mars vinkelavståndet till solen ökar och att den blir ljusare så syns den inte speciellt bra – vilket beror på dess sydliga position på himlen.

Mars visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Mars och månens position på himlen mot sydsydost och sydost på morgonen den 3 juni och 4 juni 2018 kl. 02:30 (sedd från Norrköping)

Mars och månens position på himlen mot sydsydost och sydost på morgonen den 3 juni och 4 juni 2018 kl. 02:30 (sedd från Norrköping)

Grafiken visar Mars och månens position på himlen mot sydsydost och sydost på morgonen den 3 juni och 4 juni 2018 kl. 02:30. Månen hittar du snett ovanför till höger om Mars ena morgonen och snett ovanför till höger andra morgonen. Kom ihåg att månen i grafiken är förstorad en hel del.

Åter till toppen


Jupiter

Elongationen minskar markant från 155°Ö till 124°Ö.
Ljusstyrkan sjunker från mag -2,5 till -2,4.
Fasen ligger runt 100%.
Skenbara diametern minskar från 44" till 41".
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Vågen|
|retrograd|
Deklination runt -15°.

Jupiters bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Jupiters bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Jupiters skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Jupiter från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Så syns Jupiter från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Grafiken visar om Jupiter är synlig för blotta ögat eller inte i norra Europa. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Jupiter syns bra från södra Sverige, längre norrut försämras förhållanden alltmer och längst i norr är är den osynlig.

Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i juni 2018

Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i juni 2018

Grafiken visar himlen mot sydväst och västsydväst vid den borgerliga gryningens början, ca 1 timme och 20 minuter före soluppgången. Det är tidpunkterna som markerats med ljusblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan. Jupiter drar sig sakta tillbaka från morgonhimlen.

Jupiters position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Norrköping i juni 2018

Jupiters position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Norrköping i juni 2018

Grafiken visar himlen mot söder och sydsydväst vid den borgerliga skymningens slut. Det är tidpunkterna som markerats med ljusblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan (ca 70-80 minuter efter att solen har gått ner). Jupiter hamnar sakta lite lägre över horisonten under månadens gång.

Visibilitetsdiagram för Jupiter i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Jupiter i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Jupiter går ner (ljusblå pilar som pekar neråt). Den visar också när solen går ner och upp (röda pilar som pekar neråt och uppåt). Solsystemets största planet går ner ungefär kl. 03:30 i början på månaden och redan vid kl. 01:30 i slutet. Bästa tiden för att se Jupiter är ungefär vid kl. 00:30 i början på månaden och vid midnatt i slutet. Men solsystemets största planet kan ses från solnedgången tills ungefär 20 minuter innan den går ner. Den passerar som högst ca 16 grader över horisonten i söder strax efter kl. 23 i början på månaden och redan vid solnedgången i mitten av månaden.

Jupiters visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Jupiters och månens position på himlen på sena kvällen den 23 juni 2018 kl. 23:45 (sedd från Norrköping)

Jupiters och månens position på himlen på sena kvällen den 23 juni 2018 kl. 23:45 (sedd från Norrköping)

Grafiken visar Jupiters och månens position på himlen mot sydsydväst på sena kvällen den 23 juni 2018 kl. 23:45. Jupiter lyser ganska starkt i Vågen och månen finns nästan rakt ovanför den solsystemets största planet. Snett ner till höger om dem syns Spica – Jungfruns ljusaste stjärna. Kom ihåg att månen i grafiken är förstorad en hel del.

Åter till toppen


Saturnus

Elongationen ökar från 153°V i början av månaden till 179,1° kring den 27/6 (i samband med oppositionen) och minskar till 176°Ö fram till slutet av månaden.
Ljusstyrkan ökar i början på månaden en aning till mag +0,0 kring den 27/6 (i samband med oppositionen) och avtar lite grann fram till slutet av månaden.
Skenbara diametern maximal 18,1" kring den 1/6.
Skenbara färd framför stjärnhimlen
|Skytten|
|retrograd|
Saturnus i opposition med solen den 27/6 kl. 13.36.
Saturnus står som närmast jorden den 27/6 kl. 18 med +9,0489 astronomiska enheter.
Deklination runt -22°.
Saturnusringarnas öppning ligger runt +25,9°.

Saturnus bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Saturnus bana framför stjärnhimlen i juni 2018

Saturnus skenbara bana framför stjärnhimlen denna månad.

Så syns Saturnus från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Så syns Saturnus från norra Europa med blotta ögat i juni 2018

Grafiken visar om Saturnus är synlig för blotta ögat i norra Europa eller inte. Rött betyder nej, grönt betyder ja. Saturnus förblir i stort sett osynlig från norra Svealand och södra Norrland och norrut. I södra Sverige är förhållanden i stort sett halvbra.

Saturnus position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i juni 2018

Saturnus position på himlen vid den borgerliga gryningens början sedd från Norrköping i juni 2018

Grafiken visar Saturnus position på himlen mot söder och sydsydväst vid den borgerliga gryningens början. Det är tidpunkterna som markerats med ljusblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan (alltså ca 70-80 minuter innan solen går upp). Det är ungefär tidpunkten då ringplaneten bleknar framför en allt ljusare himmel. Saturnus hamnar sakta lite lägre över horisonten.

Saturnus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Norrköping i juni 2018

Saturnus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Norrköping i juni 2018

Grafiken visar Saturnus position på himlen mot sydsydost och sydost vid den borgerliga skymningens slut. Det är tidpunkterna som markerats med ljusblå prickar i visibilitetsdiagrammet nedan (alltså ca 70-80 minuter efter att solen har gått ner). Det är ungefär tidpunkten då ringplaneten börjar synas framför en allt mörkare himmel. Saturnus hamnar sakta lite högre upp på himlen.

Visibilitetsdiagram för Saturnus i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Saturnus i juni 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när Saturnus (ljusblå pilar) går upp och när solen (röda pilar) går ner och upp. Ringplaneten går upp vid kl. 23:30 i början på månaden och vid solnedgången vid sommarsolståndet. Solen går upp strax före kl. 04. Ca 30 minuter efter att Saturnus har gått upp börjar den synas lågt över horisonten och den bleknar ungefär vid den borgerliga gryningens början. I slutet syns ringplaneten ungefär från någon gång efter kl. 23. Tydligast syns Saturnus vid eller strax efter kl. 01.

Saturnus visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

Saturnus och månens position på himlen mot sydsydost och söder den 1 juni 2018 kl. 02:00 (sedd från Norrköping)

Saturnus och månens position på himlen mot sydsydost och söder den 1 juni 2018 kl. 02:00 (sedd från Norrköping)

Grafiken visar Saturnus och månens position på himlen mot sydsydost på tidiga morgonen den 1 juni 2018 kl. 02:00. Månen står nästan rakt ovanför ringplaneten. Kom ihåg att månen i grafiken är förstorad en hel del.

Saturnus och månens position på himlen mot sydsydost och söder den 27 juni 2018 kl. 23:45 (sedd från Norrköping)

Saturnus och månens position på himlen mot sydsydost och söder den 27 juni 2018 kl. 23:45 (sedd från Norrköping)

Grafiken visar Saturnus och månens position på himlen mot sydsydost på sena kvällen den 27 juni 2018 kl. 23:45. Månen står snett ovanför till höger om Saturnus. Kom ihåg att månen i grafiken är förstorad en hel del.

Åter till toppen


Uppgifterna är beräknade för Norrköpings horisont och anges i sommartid/normaltid beroende på vilken som gäller.


Hitta rätt direkt

| Månens och planeternas färd på stjärnhimlen | Stjärnkarta | Solen | Skymning och gryning | Månen | Månen nära planeterna | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus | Uranus och Neptunus | Planeternas utseende och lysande |

1 svar

 1. Jakob Nagy skriver:

  Sökte efter Merkurius från min obs plats med min 8 x 40 kikare och fann den kl 22.38. Lättare att se planeten i år än fjolårets tillfälle i juli. Omöjlig att se för blotta ögat kl 23.03 då solen hunnit 6°under horisonten. Merkurius lite drygt 1° över horisonten. Fortfarande sågs den i kikare kl 23.05 då jag gick hemåt i den svala sommarkvällen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.