2003-05-31 Stor solförmörkelse i hela landet

Det var ett tag sedan vi kunde observera en solförmörkelse i Sverige. Den senaste gången var den siste juli år 2000, då en partiell solförmörkelse kunde observeras från Norrland.
En förmörkelse som kunnat observeras i hela landet har vi inte haft sedan den 11 augusti 1999.
Denna förmörkelse, som ägde rum den 31 maj 2003, var större än de andra vi har haft på många år. Mellan 82% och 86% av solskivans yta täcktes av månen om man befann sig någonstans i Sverige.
Förmörkelsen blev ringformad i Skottland och på Island. Där täcktes 88% av solskivan och bara en ring av solen blev kvar. Månen låg nämligen alldeles för långt borta från jorden. Detta gjorde att månskivan blev lite mindre än solskivan. Därmed kunde den inte täcka solen helt och hållet.

Nästa solförmörkelse som var observerbar i Sverige inträffade den 3 oktober 2005.

Nästa ringformade solförmörkelse i Sverige (södra och mellersta Norrland) inträffar den 21 juni 2039.
2003-05-31 Solförmörkelse
Nästa totala solförmörkelse i Sverige inträffar den 16 oktober 2126. Totaliteten kan observeras i mellersta Norrland – om det var någon som någon tänkte planera en resa…

Solförmörkelsen den 31/5 2003 var lite speciell. I vanliga fall rör sig månens skugga från väster till öster över jordytan, men i det här fallet rörde sig skuggan från öster till väster eftersom månens skugga träffade jordytan först på andra sida nordpolen.

Grafiken anger när förmörkelsen var som störst (svensk sommartid), hur många procent av solytan täcktes av månen och hur förmörkelsen såg ut.


Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer