Varför ska man just använda min sida?

Det finns gott om astronomiska sidor ute på nätet med hur mycket information som helst. Är man dock intresserat i fenomen som är synliga från Sverige, finns det inte så mycket utbud.

Jag vill inte att besökaren ska få läsa om en massa saker som inte kan ses från våra nordliga hemtrakter – för det kan man göra var som helst på nätet. Jag vill inte heller att läsaren ska få läsa fantastiska beskrivningar om fenomen, som nästan är omöjliga att observera med blotta ögat eller med hjälp av en kikare. Vissa fenomen tar alldeles för stor plats i media med tanke på hur dåliga de syns.

Målet är alltså att ge en så realistisk bild som möjligt när det gäller observationer från våra nordliga breddgrader och om vissa objekt är synliga eller inte. Saker och ting ska gå att upptäcka med blotta ögat eller med hjälp av en liten kikare.

Du ska kunna ta reda på när solen går upp eller ned hos dig eller samma sak för månen eller andra objekt. Har du aldrig sett Merkurius förut eller vill du veta när det är fullmåne nästa gång – då är det här ett bra ställe att kolla på.

På sidan hittar du oftast förklaringar, mer bakgrundsinformation och lite kuriosa om många fenomen eller konstellationer på himlen.


Vem kan vara intresserad?

Sidan är avsett för personer, som har ett visst astronomiskt intresse, antingen direkt eller indirekt. Med indirekt astronomiskt intresse menar jag personer, som t.ex. fotografer, som kanske vill ta kort på en vacker vy med månen på himlen eller jägaren, som använder sig av månljuset vid jakten. En direkt astronomiintresserad person kan vara allt från nybörjare till hobby- eller amatörastronom. Det kan vara medelsvensson, som undrar vad den kan ha sett på himlen – om det var Venus eller ett UFO. Personen ska inte behöva vara utrustat med teleskop för rätt mycket kan upptäckas eller observeras redan med blotta ögat eller en liten kikare.


Hur kom sidan till och när startades den?

Sedan 80-talet har jag varit intresserat i astronomi och astronomiska fenomen på himlen. Jag har observerat själv en hel del och vartefter gick en stor del av tiden åt mer teoretiska frågor. När går det att se vissa fenomen, hur ofta inträffar ett visst fenomen och så vidare. I samband med den stora solförmörkelsen över Sverige i maj 2003 startade jag sidan. Sidan lades dock på is under flera år tills den fick nytt liv år 2009. Jag hade då utvecklat ett antal program som hjälper mig att skapar en stor del av bilderna och grafikerna som du hittar på denna webbsida.