Nytt på sidan

Vilka ändringar gjordes senast?

 • 31/12-2023: Grafik för Jupiters stora månar finns nu tillgänglig på astroinfo.se. Innevarande månad finns här och nästa månad finns här.
 • 20/12-2023: Nu kan du klicka på månens fas för att få upp en större och ännu mer detaljerad bild på månens aktuella fas.
 • 30/3-2023: Sven Mårdh skriver sedan många år tillbaka Obs-guiden för NAK:s hemsida och jag leverera en hel del grafik till den. Tyvärr har det blivit en hel del problem med webbsidan förra månaden så att vi har tagit beslutet att publicera innehållet för april här på astroinfo.se istället. Här hittar du Obs-guiden för april 2023.
  Månen
 • 11/11-22: Jag har skapat nya bilder för månens aktuella fas som visas längst ovan i menyn till vänster (datorskärm)
  Bilderna har gjorts en aning större samt att kraterna vid terminatorn (gränsen mellan dag och natt) visas tredimensionellt med skuggning – så som de ser ut i kikaren.
  Månens fas är fortfarande geocentrisk, d.v.s. att den gäller för en fiktiv observatör i jordens centrum; den skiljer sig inte mycket från den lokala (topocentriska) fasen; men månens ”luntning” kan skilja sig en hel del – så den kan ”hänga” mycket mer snävt på himlen på våra breddgrader…
 • 10/12-21: Uppgradering av programvaran som ligger i botten till den här webbsidan. Det kan leda till en del driftstörningar på vissa sidor. Det åtgärdas vartefter.
 • 5/12-21: Jag har lagt till solens och månens upp- och nedgångstider i tabellform för ”nästa år”. Alltså i skrivande stund hittar du tabellerna för 2022 och från och med årsskifte tabellerna för 2023. Dessutom finns nu månens faser 2022 och fullmånar 2022.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer