Om mig

Mitt namn är André Franke.

Jag är född i norra Tyskland strax söder om Lübeck. Mitt astronomiska intresse började 1982 och mitt meteorologiska intresse kom lite senare. 1998 flyttade jag till Sverige. Fram till 2009 bodde jag i Norrköping och jobbade på SMHI. 2004/05 gjorde jag ett inhopp på SVT och presenterade vädret.

Min röst känner nog en del igen från land- och sjörapporterna i P1 och från väderrapporterna i P4.

2009 lämnade jag SMHI men återvände ett tag oregelbundet ditt – för att jag inte kunde släppa vädret helt å hållet.

Jag på SMHI med radioutrustning

Efter mitt jobb på SMHI är jag fortfarande väderberoende – jag är nämligen campingvärd numera och spendera en del av tiden i Tyskland på mina föräldrars campingplats. Den andra tiden tillbringar jag i Dalafjällen -mina nygamla hemtrakter. Här har jag vistats sedan jag var liten.

Meteorologi har jag läst i Kiel i början på 90-talet med biämne astrofysik och dessutom har jag pluggat lite svenska då med.

Egentligen ville jag bli astronom från början. Men eftersom molnen oftast var i vägen när jag ville observera, så blev jag också intresserat i meteorologi. Det ena blev sedan mitt yrke och det andra är fortfarande ett stort fritidsintresse.

Fritiden går dock också åt en hel del andra intressen, som natur och djur.

2007 skaffade jag äntligen en hund (igen) – en labradortik och tillsammans var vi ofta ute i naturen.

I december 2018 gick min älskade tik hastigt bort – nästan 12 år gammal.

Jag med hunden

Sedan brukar jag fotografera ganska mycket, framför allt växter och djur men förstås också allt som har med vädret och himlen att göra.

Jag programmerar en hel del och nästan all grafik som du hittar här på webbplatsen har jag tagit fram själv. Sidan har funnits sedan 2003 men har under några år legat nästan på is – tills jag hade gått en kurs i webbdesign och webbprogrammering.

 

I samband därmed gjordes sidan om helt och ungefär sedan 2009 skriver jag artiklar lite då och då och numera blir det för det mesta en eller flera artiklar per månad.

Vid pennan
André Franke

andre.franke[at]astroinfo.se

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer