2009-06-05 Venus längst bort från solen men nästan osynligt

h1. Venus når största vinkelavståndet från solen

I början på juni står Venus ca 46 grader väster om solen. Därmed går den upp före solen och skulle bli synligt på morgonhimlen. Men på grund av den dåliga vinkeln mellan solsystemets banplan (som går ungefär längs den förbindelselinjen mellan solen och Venus) och horisonten, så står Venus mycket lågt över horisonten strax före soluppgång.


Grafiken visar Venus position på himlen för tre observationsplatser (Borlänge, Norrköping och Malmö) i början av juni strax före soluppgång. I norr står Venus knappt över horisonten, i söder bara några grader.
Vad beror det på? Solen passerar just nu genom de nordligaste delarna av djurkretsen vilket innebär att den står som högst och längst över horisonten för oss nordbor.
Planeter som befinner sig nu väster eller öster om solen kan därför bara står lägre och kortare tid över horisonten. Det är de positionerna, som solen intog för några veckor sedan eller kommer att inta om några veckor. Venus håller just nu till där solen befann sig i mitten av april, alltså betydligt sydligare på himlen.

h1. Bättre när vinkelavståndet krymper

Om två månaderna när vinkelavståndet redan har krympt en hel del, står Venus betydligt högre över horisonten strax före soluppgång, vilket visas för Mellansverige på grafiken nedan.

h1. Nästan lika bra i oktober med halverat vinkelavstånd till solen

I början på oktober har vinkelavståndet till solen nästan halverats men vinkeln mellan förbindelselinjen solen – Venus och horisonten har blivit rejält stort, vilket kan ses på grafiken nedan som är avsedd för Mellansverige. I söder är vinkeln ännu större så att Venus står något högre över horisonten; för norra Sveriges del är det precis tvärtom.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer