2010-02-16 Venus och Jupiter nära varandra

h1. Venus möter Jupiter…tyvärr vid fel tidpunkt och fel plats…

Det är alltid ett spektakulärt händelse när de två ljusaste planeterna står nära varandra på himlen. Mer spännande är det förstås om båda planeterna är synliga och står en bra bit över horisonten när det är mörkt. …och ännu mer spännande är det om även vädret tillåter en observation, dvs. att det är klart eller åtminstone en del luckor i molntäcket.
Att Venus och Jupiter står nära varandra, dvs. i konjunktion med varandra, händer rätt så ofta, nämligen nästan varje år. Det kan till och med hända upp till tre gånger samma år som t.ex. 1991 eller 2015.
En del av dessa konjunktioner inträffar dock alldeles för nära solen och kan därför inte observeras. För oss nordbor står dessutom Venus (och alla andra planeter) dock ofta väldigt lågt över horisonten – även om vinkelavståndet till solen är förhållandevis stort. Så av rent geometriska skäl är det en hel del konjunktioner som inte går att observera med blotta ögat. Och den som inträffar i år tillhör nog denna kategori – tyvärr.


Grafiken, som visar Venus och Jupiters höjd över horisonten vid slutet av den borgerliga skymningen förtydligar det hela. Jupiter hinner avsluta sin kvällsvisibilitet innan Venus påbörjar sin. Denna gång står planeterna helt enkelt för nära solen och båda hinner gå ner innan det blir mörkt.


Så här ser det ut strax efter solnedgång på kvällen den 14 och 15 februari. Med hjälp av en kikare kan du kanske se både Venus och Jupiter. Den 15 är nog månen rätt så enkelt att hitta, så den kan fungera som vägvisare då. Venus och Jupiters position i förhållande till varandra ändras dagligen och syns i förstoringen till höger i bilden. Som närmast står båda planeter den 16.

h1. När möts de igen?

Nästa gång i maj 2011 missar vi inte bara Venus och Jupiter nära varandra utan även Merkurius och Mars i närheten. Då är det vårt nordliga läge som ställer till det. Planeterna står mycket lågt över horisonten när solen går upp. På södra halvklotet går det däremot alldeles utmärkt att observera denna sällsynta händelse. Så här ser det ut från sydliga breddgrader:

h1. När blir det ett bra observationstillfälle för oss igen?

Men när är det då dags igen för oss nordbor att kunna se en fin konjunktion av Venus och Jupiter högt på himlen när det är mörkt? Svaret är i mitten av mars 2012 på kvällshimlen – alltså om drygt två år!
För att ge lite försmak av denna händelse så kan du redan nu få se den på grafiken och börjar se framemot en klar himmel…

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer