2011 Titta på Saturnus rörelse nära Porrima fram sommaren

h1. Saturnus är den enda planet som syns just nu

Just nu är det ganska lugnt på himlen. De flesta planeter är osynliga och den enda planeten som kan ses större delen av natten är Saturnus.
När jag började fundera över att sätta ihop en artikel om ringplaneten och dess rörelse i stjärnbilden Jungfrun så kom jag på att den befann sig ungefär på samma ställe på himlen när jag började med astronomin på allvar.

h1. Ett långt Saturnusår

Det var 1982 då jag köpte min första almanacka som beskrev planeternas rörelse på himlen.
Nu, när jorden har tagit mig 29 varv runt solen så har även Saturnus hunnit med nästan ett varv runt den. Det tar alltså ungefär *lite drygt 29 år* för Saturnus att tar sig ett varv runt solen.

h1. Saturnus är lätt att hitta med månens hjälp

Du som aldrig har sett Saturnus eller hittills har tyckt att det är svårt att orientera sig på himlen ska passa på nu. Den 16:e och 17:e gör månen det extra lätt för dig som vill vara säker att hitta ”rätt stjärna” eller snarare sagt rätt ljuspunkt på himlen.


Grafiken visar Saturnus och månens position på himlen den 16:e och 17 april på kvällshimlen ca 2 timmar efter solnedgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i stora delar av landet. Mot sydost ser du inte bara den ljusstarka fullmånen men även Spica, Jungfruns ljusstarkaste stjärna och Saturnus som är lite ljusare än Spica.
*Den 16:e står månen snett till höger om Saturnus och den 17:e finns månen nära Spica.*
*Strax till höger om Saturnus* borde du också kunna hitta stjärnan *Porrima*. Senare ska det handla lite mer om den. Men månens starka ljus kan göra det lite svårt.
Det blir lättare att se Saturnus i närheten av Porrima när månen har dragit vidare några kvällar senare.
Du hittar även *Arcturus, Björnvaktarens ljusaste stjärna* (och en av himlens ljusaste stjärnor överhuvudtaget) snett ovanför till vänster om Spica.

h1. Hittar området även utan månens hjälp – ta Karla vagnen till hjälp!

Det finns ett annat knep för att hitta sig till rätta på stjärnhimlen. Leta upp Karla vagnen. Den finns just nu på våren högt uppe i väster och senare nästan rakt uppe över ditt huvud.


Följ vagnstångens krökning vidare och drar en stor båge vidare på himlen – så kommer du förbi Arcturus och vidare till Spica.

h1. Följ Saturnus rörelse framför stjärnorna

I år är det ganska enkelt att upptäcka att Saturnus rör sig bland stjärnorna.


Här ser du hela Saturnus skenbara bana på stjärnhimlen under 2011. Siffrorna står för var 1:e i varje månad och du kan se att ringplaneten gör en fin slinga i Jungfrun. Detta beror på att jorden kör om Saturnus precis under våren. Då rör sig ringplaneten under några månader ”åt fel håll”.
Du ser också att Saturnus håller till nära stjärnan Porrima.


Tar vi en närmare titt på Saturnus skenbara bana på himlen så ser vi hur han närmar sig stjärnan Porrima allt mer och i juni står den bara 15 bågminuter eller en halv måndiameter ifrån den. Därefter ökar avståndet igen.

Har du teleskop så kan du ta en titt på Saturnus ringar (man brukar säga att det räcker med ungefär 30 gångers förstoring för att kunna se ringarna)


Så här ser ringarna ut i mitten på maj. Ringöppningen är då ca 8 grader och ringarna syns bra.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.