2012-10-03 Venus mycket nära Regulus


Grafiken visar himlen mot öster ca 2 timmar före soluppgången. Stjärnbilden Lejonet har gått upp och där man i vanliga fall bara hittar Lejonets ljusaste stjärna syns nu också strålande Venus som kanske till och med överstrålar Regulus. Som närmast står de bara 7 bågminuter ifrån varandra men det sker först på dagen. När de väl syns under morgonen är avståndet mellan dem ca 13 bågminuter. Månens och solens skenbara diameter är ungefär 30 bågminuter – så avståndet mellan Venus och Regulus är mindre än en måndiameter.
Grafiken gäller exakt för Borlänge men kan användas i större delen av landet. Vid västkusten är det ungefär vid 06-tiden, i Tornedalen vid 04-tiden.


Bilden visar hur Venus passerar förbi Regulus. Venus rör sig mycket snabbt och morgonen före konjunktionen och morgonen efter är avståndet betydligt större. Som närmast står morgonstjärnan och Lejonets ljusaste stjärna Regulus på morgonen den 3:e.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer