2012-12-25 Månen nära Jupiter

Som de flesta har märkt så har jorden inte gått under bara för att kanske någon tidräkning har gått in i en ny epok. Olika kalendrar kommer och gå men jorden kommer att snurra även fortsättningsvis oavsett vad människan än hittar på. Solen och månen drar i lugn och ro sin bana på himlarvalvet och nu finns månen åter nära Jupiter. Och det är inget kosmiskt tecken på någonting – det är helt enkelt en vacker konstellation på himlen som kan beskådas.

h1. Månen till höger om Jupiter på kvällshimlen

På annandagen, den 25 december finns månen en bit till höger om strålande Jupiter. Båda syns redan i skymningen mot öster eller nordost rätt högt över horisonten.


Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen på kvällen den 25 december kl. 17 sett från Stockholm – men grafiken kan användas i större delen av landet.

h1. Månen snett nedanför Jupiter under efternatten

På efternatten eller tidiga morgon den 26 december finns månen rätt nära Jupiter – månen finns då snett nedanför solsystemets största planet.


Grafiken visar månens och Jupiters positioner i förhållande till varandra. Det är en förstoring och utsnittet är skalenligt, dvs. månens diameter och avståndet till Jupiter visas hur du kan se det i en kikare eller med blotta ögat. Avståndet mellan vår måne och gasjätten motsvarar ungefär 1 ½ måndiametrar. Grafiken gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i stora delar av landet.

h1. Månen till vänster om Jupiter på morgonhimlen

På morgonen den 26:e kan du se att månen och Jupiter har bytt plats i förhållande till varandra. Månen finns nu till vänster om Jupiter och båda kan beskådas ungefär fram till tidiga morgontimmarna i väster eller nordväst på väg ner mot horisonten. Som längst syns båda i nordligaste Sverige.


Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen på annandags morgon, dvs. den 26 december. I det här fallet gäller grafiken åter exakt för Stockholm vid kl. 05 men grafiken kan användas i stora delar av landet några timmar före soluppgången.

Ett klipp om hur månen och Jupiter byter plats med varandra under natten kan du se här:
”Månen nära Jupiter”:http://youtu.be/QuQB6CWiPcs

God Jul önskar

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer