2013-02-11 Månens smala skära nära Merkurius

h1. Den 11:e blir det extra lätt att hitta Merkurius


Grafiken visar månens, Merkurius och Mars position på kvällen den 11 februari. Denna kväll blir det lätt att hitta Merkurius för att månens skära visar vägen. Har du lyckats hitta Merkurius så kan du även försöka att hitta Mars med hjälp av en kikare. Den står snett nedanför Merkurius och är ljussvagare. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i större delen av landet.

h1. Bästa tidpunkten för observationer


Grafiken visar när du ska titta på Merkurius och månens skära. Bästa tiden är vid 17-tiden uppe i Tornedalen, mellan kl. 17:30 och 17:45 i Stockholmstrakten och på Gotland – och strax efter kl. 18 vid västkusten. Du kan dock börja titta redan lite tidigare – då är dock himlen ljusare och Merkurius är svårare att hitta. Titta du senare så är det förstås mörkare ute men Merkurius står lägre över horisonten och dess ljus börja slukas i diset närmast horisonten.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer