2013-03-10 Komet Panstarrs – Topp eller flopp?

Inte jämförbar med Hale-Bopp eller Hyakutake

Som alltid försöker jag vara mer realist eller till och med lite pessimistiskt – allt för att inte blir besviken efteråt. Jag skruvar ner mina förväntningar och hoppas förstås innestinne att kometen blir lätt synlig för blotta ögat med en vacker svans. Men jag tycker att mycket talar om för att denna komet kommer att bli en besvikelse för vanliga Medelsvensson, som kanske fortfarande kommer ihåg kometen Hale-Bopp eller Hyakutake. Det är mycket svårt att toppa dessa två praktfulla kometer som säkert har setts av många även icke astronomiintresserade.
Bilden ovan på Hyakutake tog jag 1996.

Håll utkik efter den 10:e

Grafiken visar komet Panstarrs position vid den borgerliga skymningens slut, ca. 40 minuter efter solnedgången mot väster. Grafiken gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i större delen av landet. Månens position finns också inritad för perioden 12-14 mars. Kometen finns en bit till vänster om månens mycket smala skära på kvällen den 12:e. På kvällen den 13:e finns kometen en bit snett nedanför månens skära.
Troligen är det vid denna tidpunkt (40 minuter efter solnedgången) fortfarande för ljust för att kunna se kometen med blotta ögat men det kan ju vara värt att göra ett försök.

Att hitta månens mycket smala skära den 12:e

Att hitta månens mycket smala skära på kvällen den 12:e kan vara lite svårt för ovana observatörer. Bästa tiden för att hitta den är drygt en halv timme efter solnedgången mot väster. Den ska vara synlig för blotta ögat under bra väderförhållanden, dvs. inget dis nära horisonten och inte heller några höga tunna slöjmoln heller. Det kan vara bra att ha en kikare till hands. Se till att den är fokuserad på oändlig – ställ in skärpa t.ex. på Jupiter, som du vid denna tidpunkt hittar högt på himlen mot sydsydväst.

Grafiken visar Jupiters, Sirius, Orions, månens och kometens position ca 35 minuter efter solnedgången. Grafiken gäller exakt för Stockholm men kan användas i större delen av landet.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer