2014-01-27 Merkurius på kvällshimlen

Merkurius bjuder på årets bästa och för norra Sveriges del årets enda kvällsvisibilitet vid månadsskifte januari/februari. Har du aldrig sett den svår observerade planeten förut, så är det kanske dags för dig att ta chansen nu till bästa sändningstid på sena eftermiddagen/tidiga kvällen. Som bonus hjälper dig månens skära att hitta solsystemets innersta planet två kvällar.

h1. En kort och ganska bra kvällsvisibilitet

Merkurius visar sig bara under en kort period i slutet på januari och alldeles i början på februari på kvällshimlen. Den finns då lågt över horisonten mot sydväst en kort stund efter solnedgången. Som högst över horisonten står Merkurius den 2:e eller 3:e vid den borgerliga skymningens slut. Bäst syns den dock redan runt den 31 januari – för att den är lite ljusare då.
Jämfört med hur andra planeter syns på himlen, så syns Merkurius vid denna kvällsvisibilitet egentligen ganska dålig. Men jämför man denna kvällsvisibilitet med andra observationsmöjligheter som den solnära planeten kan ge oss nordbor, så får denna kvällsvisibilitet ett betyg på 7 av 10 stjärnor – så det är inte den bästa men en av de bättre ändå.


Grafiken visar Merkurius position på kvällshimlen vid den borgerliga skymningens slut. Den övre delen gäller egentligen exakt Malmö (40 minuter efter solnedgången) men kan användas i större delen av Götaland och Svealand. Den nedre delen gäller exakt för Kiruna (ca 1 timme och 15 minuter efter solnedgången) men kan användas i större delen av Norrland. Merkurius position har markerats för varje dag och datum anges var fjärde dag.
I södra Sverige står Merkurius en bit högre över horisonten. Som högst når den nästan 10 grader vid den borgerliga skymningens slut den 18:e.
Som bäst syns den svår observerade planeten mellan den 10:e och 15:e februari. Även om den står något högre efter denna period så syns den sämre då för att Merkurius blir snabbt ljussvagare.

h1. Månen hjälper till för att hitta Merkurius


Grafiken visar månens och Merkurius position på kvällen den 31 januari och den 1 februari sett från Borlänge vid den borgerliga skymningens slut. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge ungefär vid 17-tiden (ca 50 minuter efter solnedgången). Men grafiken kan användas i större delen av landet, i södra Sverige får du hålla utkik ca 40 minuter efter solnedgången och i norra Sverige ca drygt en timme efter att solen har gått ner.
Den 31:e är månens tunna skära inte så där lätt att hitta. Det krävs bra atmosfäriska förhållanden och en kikare kan säkert underlätta att hitta den. Men månens skära ska vara synlig även för blotta ögat. Merkurius syns egentligen bäst först en halv timme senare men då har månen i princip gått ner. Grafiken nedan visar månens och Merkurius position vid kl. 16:48 den 31 januari till vänster i bilden. Det är den teoretisk bästa tiden för att kunna hitta månens mycket tunna skära – alltså ca 40 minuter efter solnedgången. Månen hittar du en bra bit till höger snett nedanför Merkurius.

Till höger i grafiken ovan ser du månens och Merkurius position på kvällen den 1 februari kl. 17:31. Det är ungefär den tiden då både månen och Merkurius syns som bäst – alltså ungefär 1 ½ timmar efter solnedgången i mellersta Sverige. Månen finns en bit snet ovanför till vänster om Merkurius.

h1. Öster om solen men synlig i väster

Oftast dyker det upp en förvirring när man läser att Merkurius befinner sig öster om solen (största östliga elongation nämndes i texten ovan) men att den då ska vara synligt på kvällen i väster. Tänk dig tidpunkten då solen passerar i söder mitt på dagen och Merkurius då till vänster eller öster om den. Den står då alltså mot sydost på himlen och har inte passerat söder än. Det gör den först senare. Den hänger alltså efter solen och går ner efter solen och syns därmed alltså på kvällshimlen i väster – trots att den står öster om solen…

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer