2014-02-26 Månens skära mycket nära Venus

h1. Månen mycket nära på morgonen den 26:e


Grafiken visar månen och Venus på morgonen den 26 februari – ca 40-50 minuter före soluppgången mot sydost. Denna bild visar en förstoring – hur det ser ut i kikaren – för att kunna visa månens storlek på himlen och avståndet till Venus skalenlig. Som du ser så är avståndet till morgonstjärnan mindre en månens diameter – en mycket trångt konjunktion – och kanske den vackraste av alla konjunktioner mellan en planet och månen i år!

h1. Vyn från mellersta Sverige


Grafiken visar Venus och månens position på himlen från mellersta Sverige vid den borgerliga gryningens början (solen 6 grader under horisonten – ungefär 45 minuter före soluppgången). Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas på många håll i Svealand och södra Norrland.

h1. Så här blir det i norra Sverige


Grafiken visar Venus och månens position på himlen mot sydost eller sydsydost från norra Sverige ca 1 timme före soluppgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Kiruna men kan användas på många håll i norra Norrland. Som du ser, så syns Venus och månen sämre – de står lägre över horisonten på en ljusare himmel.

h1. Så här blir det i södra Sverige


Grafiken visar Venus och månens position på himlen från södra Sverige ca 1 timme före soluppgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Malmö men kan användas på många håll i Götaland. Som du ser, så syns Venus och månen bättre – de står högre över horisonten på en mörkare himmel.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer