Jupiter strålar på kvällshimlen

h1. En ljuspunkt på himlen

De senaste veckorna har det varit rätt händelsefattigt på kvällshimlen. Strålande aftonstjärna Venus har avslutat sin kvällsföreställning. Röda grannplaneten Mars har blivit osynligt och även ringplaneten Saturnus står för nära intill solen för att kunna observeras. Men nu har solsystemets gigant dykt upp på scenen.

h1. Jupiter – ljusare än på många år

Jupiter är inte bara det fjärde ljusaste objekt på himlen efter solen, månen och Venus. *I strålar den också ljusare än på många år*. Det var för 11 år sedan då den var ungefär lika ljust. Det beror på att Jupiter passerar just del av sin bana som ligger närmast solen och avståndet till jorden blir därmed mindre än vanligt i år.

h1. Jupiter optimalt i september

Jupiter rör sig mot solens rörelse genom Fiskarna och står den 19 i opposition till solen, alltså mittemot solen. Den kan därmed observeras i stort sett hela natten och befinner sig som närmast jorden.


Grafiken visar Jupiters position vid slutet av den nautiska skymningen. Den gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i hela landet. När mörkret faller hittar du Jupiter mot ostsydost. Den går helt enkelt inte att missa.
På kvällen den 22 och 23 september finns månen snett ovanför Jupiter.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer