Korta påskhelger på grund av sommartiden

När sker övergången till sommartid?

På många håll i Europa går vi över till sommartid på påskdagen. På morgonen den 31 mars ställs klockorna fram från kl. 02 till kl. 03, alltså under natten mellan lördag och söndag. Detta görs numera sedan många år tillbaka och det bestämdes att detta alltid skulle ske sista helgen (söndagen) i mars. Därmed kan övergången till sommartid bara infalla mellan den 25 och 31 mars. I år sker alltså tidsomställningen den 31:e och då firar vi samtidigt påskdagen.

Klocka - tidsomställning från sommartid till vintertid och tvärtom

Klocka – tidsomställning från sommartid till vintertid och tvärtom

Men hur var det nu igen – undrar många…

Det finns en ganska enkel kom-ihåg-regel:
Om sommaren ligger framför oss så ställer man klockan fram en timme.
Om sommaren ligger bakom oss så ställer man klockan tillbaka en timme.

…och natten blir en timme kortare?

Nej, det blir den förstås inte!
Natten blir inte kortare eller längre bara för att vi vrider på klockan. Mörker och dagsljus vara i lika många timmar – helt oberoende av hur vi nu vrider och vänder på vårt tidssystem.
Solen går ju upp ungefär en timme senare på morgonen den 31:e – så det blir nästan en timme längre mörkt ute på morgonen – men det blir också en timme längre ljust på kvällen samma dag.

Det enda som sker är att vi varje gång ska anpassa oss till de nya förhållandena. För naturen, jorden, solen eller helt enkelt sagt för allt annat i vårt universum har det här inte den minsta lilla betydelsen.
Men det är vi som får ändrade förutsättningar för vårt vardagliga liv, som styrs av klockan.
Största effekten, som de flesta märker av är att det är längre ljust på kvällarna – fastän det beror ju egentligen på att vi borde lägga oss en timme tidigare för att gå upp en timme tidigare på morgonen…

När blir det lika ljust på morgonen igen?

En del kommer att känna av att det inte är lika ljust på morgonen som det har varit hittills, i alla fall om man går upp rätt så tidigt. Frågan är, hur länge man måste vänta för att få lika tidiga soluppgångar som man hade före tidsomställningen. Med andra ord – när går solen upp en timme tidigare än idag för att kunna jämna ut den här timmen för sommartiden?
I Malmö får man vänta i över tre veckor! Först den 23 april går solen upp lika tidigt som den 30 mars, nämligen ungefär kl. 05:43. Kirunabor har det bättre – de behöver bara stå ut i två veckor – redan den 14 april går solen upp ungefär lika tidigt som den 30:e mars (kl. 04:55). Detta beror förstås på att dagens längd ökar i allt snabbare takt ju längre norrut man kommer.


En kort påskhelg

I år blir påskhelgen en timme kortare än i vanliga fall – på grund av övergången till sommartiden. Hur vanligt eller ovanligt är detta egentligen?
För att kunna reda ut denna fråga behöver man bara kolla upp när påskdagen infaller mellan den 25:e och 31 mars. Detta är fallet åren 1986, 1989, 1991, 1997, 2002, 2005, 2013, 2016, 2024, 2027, 2032, 2035, 2043, 2046 – för att nämna alla drabbade påskhelger fram till 2050. För alla andra påskhelger gäller att man har sommartid under hela påskhelgen.
2008 var dock ett undantag – då hade vi vintertid hela påskhelgen för att påskdagen inträffade så tidigt som 23 mars – en vecka före övergången till sommartid. Men detta kommer inte att ske igen förrän 2160(!).

Att man har en förkortad påskhelg är alltså inte så ovanligt som man skulle kunna tro – ca var femte påskhelg drabbas!
Nästa gång sker detta redan om tre år – 2027.

Härmed önskar jag alla en trevlig (men något kortare) päsk!

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer