Så syns planeterna 2017

Hitta rätt direkt
Planeter på morgonhimlen | Planeter på kvällshimlen | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus

 


Planeter på morgonhimlen

Diagrammen nedan visar planeternas höjd över Malmös respektive Kirunas horisont vid den borgerliga gryningens början. Höjden anges i grader till vänster och höger i diagrammet och datum hittar du längst ner. Grafiken anger inte var du kan hitta en planet – den talar bara om för dig om en planet befinner sig över horisonten och hur högt den står. Linjens tjocklek antyder planetens ljusstyrka. Så en tjock linje betyder att just denna planet lyser ganska starkt. Malmö och Kiruna valdes för att visa de stora kontrasterna i vårt avlånga land.

 

Södra Sverige (Malmö)

2017ma__hor_dat_mo
Från södra Sverige syns ljusa Jupiter fram till april på morgonhimlen. Merkurius ger ett kort gästspel för experter i januari och Saturnus kan hittas fram till sommaren inte särskilt högt över horisonten. Venus har det svårt som morgonstjärna på våren men i juli och augusti dominerar den som enda planet på morgonen. I september ger Merkurius en bra föreställning samtidigt som Mars dyker upp på scenen. I november byter Venus och Jupiter av varandra – medan morgonstjärnan tar farväl så starta Jupiter sin comeback. Merkurius dyker upp en tredje gång med en blygsam morgonföreställning i december.

Norra Sverige (Kiruna)

2017ki__hor_dat_mo
Från norra Sverige syns i princip enbart Jupiter under de första månaderna fram tills sommarnätterna blir alldeles för ljusa. Venus har det ganska svårt att göra sig sedd i gryningsljuset men vissa chanser har man i alla fall i mars. Efter de ljusa sommarnätterna är det helt klart Venus som dominerar morgonhimlen. Merkurius syns även längst i norr i september och det är då Mars börjar träda upp på scenen. När Venus tar farväl i november dyker Jupiter upp igen. Saturnus syns inte alls från landets norra del.
Åter till toppen

 


Planeter på kvällshimlen

Grafiken visar planeternas höjd över Malmös respektive Kirunas horisont vid den borgerliga skymningens slut. Höjden anges i grader till vänster och höger i diagrammet och datum hittar du längst ner. Grafiken anger inte var du kan hitta en planet – den talar bara om för dig om en planet befinner sig över horisonten och hur högt den står. Linjens tjocklek antyder planetens ljusstyrka. Så en tjock linje betyder att just denna planet lyser ganska starkt.

 

Södra Sverige (Malmö)

2017ma__hor_dat_kv
I början på året kan du se Venus och Mars på kvällarna. Som högst över horisonten vid den borgerliga skymningens slut står båda i början februari. Venus tar farväl under andra halvan av mars. Då dyker Merkurius upp och ger ett kort men gynnsamt gästspel. Jupiter dyker upp på kvällshimlen mittemot solen i april och syns bäst på kvällarna i maj samtidigt som Mars bleknar i skymningsljuset nära solen. Saturnus dyker upp någon gång i juni – mittemot solen medan Jupiter försvinner fram mot september i skymningsljuset. Det samma gör Saturnus under hösten.

 

Norra Sverige (Kiruna)

2017ki__hor_dat_kv
Även från nordligaste Sverige syns Mars och Venus i början på året. Precis som i söder försvinner Venus under andra halvan av mars. Merkurius ger även i norr ett kort gästspel på kvällen i slutet på mars och början på april. Jupiter dyker upp i april och i början på maj börjar de riktig ljusa nätterna. Efter de ljusa sommarnätterna är det tomt på kvällshimlen. Med ett undantag: Venus kan du faktiskt se som morgonstjärna redan på kvällen vid den borgerliga skymningens slut i några dagar kring den 8 augusti!
Åter till toppen


Merkurius

2017_merkurius_vis_norra_europa
Ett diagram för att snabbt kunna avgöra om planeten det är frågan om är synlig för blotta ögat (grönt) eller inte (rött). Grafiken gäller för hela året för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Du kan kolla enkelt om en planet syns på dina breddgrader genom att titta på färgen som visas längs breddgraden du bor på.
Det betyder alltså att Merkurius förblir osynlig i hela landet för det mesta – bortsett från två kortare perioder i slutet av mars/ början på april och i september. Från sydligaste Sverige finns även en viss chans i januari och från södra Sverige i slutet på december.
Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

Januari på morgonen

201701ma_merkurius_hor_kv
Merkurius syns möjligen mellan den 10:e och 15 januari från sydligaste Sverige lågt över horisonten i sydost i gryningen. Den är svårt att hitta och antagligen krävs en kikare för att se den.

Mars/april på kvällen – årets bästa

201703ma_merkurius_hor_kv
Årets bästa kvällsvisibilitet för Merkurius. Den solnära planeten dyker upp kring den 18 mars och syns som bäst mellan den 25:e och 30:e. Merkurius försvinner kring eller några dagar efter den 4 april i skymningsljuset. Som högst når den 11 grader över horisonten vid den borgerliga skymningens slut den 1 april.

201703ki_merkurius_hor_kv
Längst i norr dyker den svår observerbara planeten upp någon dag senare än i sydligaste Sverige – runt den 20 mars. Även här syns Merkurius som bäst mellan den 25:e och 30 mars. Som högst över horisonten når den solnära planeten den 1 april med 8,6 grader vid den borgerliga skymningens slut. Några dagar senare blir den osynlig för blotta ögat.

September på morgonen

201709ma_merkurius_hor_mo
Merkurius dyker upp på morgonhimlen kring den 10 september och syns i ungefär två veckor. Det är årets bästa morgonvisibilitet. Som bäst syns den mellan den 15:e och 20:e och som högst över horisonten vid den borgerliga gryningens början når Merkurius den 14:e med 9,2 grader.

201709ki_merkurius_hor_mo
Även från nordligaste Sverige syns Merkurius i september. I ungefär 10 dagar kan du se den och som högst når den 6,8 grader över horisonten vid den borgerliga gryningens början den 15:e.

December 2017/januari 2018 på morgonen

201712ma_merkurius_hor_mo
Alldeles i slutet på året dyker Merkurius upp på morgonhimlen ännu en gång. Vid eller strax efter jul och några dagar in i det nya året kan man, med lite tur, hitta solsystemets innersta planet. En kikare kan vara bra att ha till hands.

201712ki_merkurius_hor_mo
Från nordligaste Sverige förblir Merkurius osynlig. Den når knappt över horisonten vid den borgerliga gryningens början.
Åter till toppen


Venus

2017_venus_vis_norra_europa
Venus syns mycket bra som aftonstjärna från hela landet i början på året. Den försvinner snabbt i mars och kan ses på morgonhimlen därefter främst från södra Sverige. Först under sensommaren och hösten briljerar morgonstjärnan på riktigt i hela landet.
Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

Venus som aftonstjärna

2017ma_venus_hor_kv
Venus är aftonstjärna fram till någon gång efter mitten av mars. Den försvinner ganska hastigt under mars. Innan dess kan du inte gå miste om Venus – för den strålar högt på himlen i skymningen

2017ki_venus_hor_kv
Sedd från norra Sverige hamnar Venus något lägre över horisonten. Men även här kan du se aftonstärnan fram till mitten av mars då den försvinner ganska hastigt.

Venus som morgonstjärna


Jag vet att diagrammet är inte det bäst möjliga. Jag funderade länge på om jag skulle förstora upp det väsentliga i mitten – men då försvinner den direkta möjligheten att jämföra alla diagram i rubriken Venus. Sedd från södra Sverige håller morgonstjärnan länge till i närheten av horisonten. Först mot juli kommer den högre upp. Som högst når den i slutet på oktober men nästan 10 grader lägre än på kvällshimlen i början på året.

2017ki_venus_hor_mo
Sedd från nordligaste Sverige dyker Venus upp på morgonhimlen ganska nära horisonten i mars. Då är aftonstjärnan samtidigt morgonstjärna. Därefter är den svårt att se eller osynlig och inte förrän augusti blir den åter ganska lätt att hitta. Morgonstjärnan försvinner i november.
Åter till toppen


Mars

2017_mars_vis_norra_europa
Mars syns halvbra i början på året och i slutet. På sommarhalvåret är den i stort sett osynlig.
Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

2017ma_mars_hor_oppo
Den röda planeten kan ses på kvällen från södra Sverige fram till april. Sedan bleknar den i skymningsljuset och blir osynlig. I september dyker den upp på morgonhimlen igen. Där hittar du den fram till årsskifte.

2017ki_mars_hor_oppo
I norr gäller ungefär samma sak. Mars syns på kvällen fram till mars och därefter blir den svårt att se och slutligen blir den osynlig i april. Den dyker upp lite senare på hösten än i södra Sverige och kan ses fram till årsskifte på morgonhimlen.
En förklaring till grafiken hittar du här.
Åter till toppen


Jupiter

2017_jupiter_vis_norra_europa
Jupiter är bra eller mycket bra synlig i början på året. Den blir osynlig i norr under senvåren och i söder under sensommaren. Jupiter blir synlig igen i slutet på året.
Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

2017ma_jupiter_hor_oppo
Solsystemets största planet lyser ganska starkt och syns bäst på natten eller efternatten i början på året. Den går dock upp allt tidigare och står i opposition i början på april, vilket betyder att den går upp vid solnedgången och ner vid soluppgången. Därefter går den ner allt tidigare och den syns enbart på kvällen i juni och längre fram. Mot september blir den osynlig i skymningsljuset. Gasjätten dyker upp på morgonen i mitten på november och syns där fram till årsskifte.

2017ki_jupiter_hor_oppo
I norra Sverige märks det tydligt att Jupiter strävar mot allt sydligare trakter på himlen. Detta innebär att den drar en inte särskild hög bana på himlen. Jupiter syns bäst på efternatten i början på året, hela natten i början på april och därefter snarare på kvällen. I början på maj blir nätterna allt ljusare och Jupiter bleknar i skymningsljuset. Först i slutet på året dyker den upp igen på morgonhimlen.
En förklaring till grafiken hittar du här.
Åter till toppen


Saturnus

2017_saturnus_vis_norra_europa
Saturnus står ganska sydligt på himlen och kan observeras enbart upp till mellersta Sverige, möjligen upp till sydligaste Norrland.
Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

2017ma_saturnus_hor_oppo
Från landets södra del syns ringplaneten på morgonhimlen i början på året. På våren syns den även på efternatten. Saturnus står mittemot solen i mitten på juni och syns då hela natten. På sommaren och tidiga hösten kan man se Saturnus fortfarande från södra Sverige. Ringplaneten bleknar i skymningsljuset mot november.
En förklaring till grafiken hittar du här.
Åter till toppen


Hitta rätt direkt
Planeter på morgonhimlen | Planeter på kvällshimlen | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer