Uranus och Neptunus 2017

Hitta rätt direkt
Uranus | Neptunus

Uranus

2017_uranus_loop_overview
Grafiken visar Uranus bana i stjärnbilden Fiskarna under hela året, en bit snett nedanför till vänster om Pegasuskvadraten. Den ljussvaga planeten befinner sig 7 till 10 grader norr om himmelsekvatorn, som den passerade norrut i januari 2012. Uranus befinner sig sakta på väg norrut genom djurkretsen och når sin nordligaste position först i juni 2034.
2017_uranus_loop
Stjärnkartan visar Uranus skenbara bana i stjärnbilden Fiskarna. Deklinationen (avståndet från himmelsekvatorn) i grader anges till vänster och planetens rektascension längst nere. Planeternas positioner har markerats varje 1:e i månaden med en prick och varje 15:e i månaden med ett streck.
2017bo_uranus_vis
Visibilitetsdiagrammet gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas med viss reservation även i större delen av Götaland och södra Norrland. Datum anges till vänster och till höger och klockslag längst uppe och längst nere i diagrammet. Uranus upp- och nedgångar har markerats med ljusblå pilar och motsvarande för solen med röda. Månljuset antyds med ljusblå nästan horisontella ytor. I stort sett kan Uranus observeras där bakgrundsfärgen i diagrammet är vitt eller ljusgrå, dvs. på kvällen ungefär fram till början av mars. Efter de ljusa nätterna kring midsommar dyker Uranus upp igen i slutet på juli. Den kan observeras hela natten fram till oktober. I slutet på året syns den åter enbart på kvällen. Bästa tiden för observationer är när planeten passerar som högst 38 till 40 grader över horisonten i söder.

2017_uranusskivan
Uranusskivan visas kring det datum den befinner sig som närmast och fjärmast jorden. Diametern varierar mellan 3,37″ och 3,72″.
Uranus står i konjunktion med solen den 14 april och i opposition med den 19 oktober.

Åter till toppen

Neptunus

2017_neptunus_loop_overview
Grafiken visar Neptunus bana i stjärnbilden Vattumannen under hela året, snett nedanför till höger om Pegasuskvadraten. Den ljussvaga planeten befinner sig 7 till 9 grader söder om himmelsekvatorn, som den kommer att passera i norrgående riktning först på våren 2026. Neptunus är mycket långsam på väg norrut genom djurkretsen och når sin nordligaste position först 2067(!).

2017_neptunus_loop
Stjärnkartan visar en mindre del av Vattumannen med Neptunus skenbara bana. Deklinationen (avståndet från himmelsekvatorn) i grader anges till vänster och planetens rektascension längst nere. Planeternas positioner har markerats varje 1:e i månaden med en prick och varje 15:e i månaden med ett streck.

2017bo_neptunus_vis
Visibilitetsdiagrammet gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas med viss reservation även i större delen av Götaland och södra Norrland. Datum anges till vänster och till höger och klockslag längst uppe och längst nere i diagrammet. Neptunus upp- och nedgångar anges med ljusblå pilar och motsvarande för solen med röda. Månljuset antyds med ljusblå nästan horisontella ytor. I stort sett kan Neptunus observeras vid datum och klockslag med en vitt eller ljusgrå bakgrundsfärg i diagrammet. Alldeles i början på året kan du försöka att hitta den ungefär vid 18-tiden. För övrigt är den osynligt fram till efter de ljusa midsommarnätterna. Från och med i slutet på juli fram till slutet på augusti kan du observera den hela natten. Därefter drar sig solsystemets numera yttersta planet sakta tillbaka från morgonhimlen. På kvällen kan du leta upp den med hjälp av en bra kikare fram till slutet av året – men tiden för observationer krymper snabbt i november och december.
2017_neptunusskivan
Neptunusskivan visas kring det datum den befinner sig som närmast och fjärmast jorden. Diametern varierar mellan 2,2″ och 2,4″.
Neptunus står i konjunktion med solen den 2 mars och i opposition med den 5 september.

Åter till toppen

Denna sida uppdaterades senast den 15 december 2015.

Hitta rätt direkt
Uranus | Neptunus

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer