Uranus och Neptunus 2018

Hitta rätt direkt
Uranus | Neptunus

Uranus

Uranus skenbara bana framför stjärnhimlen 2018 - översiktskarta

Uranus skenbara bana framför stjärnhimlen 2018 – översiktskarta

Grafiken visar Uranus bana i gränstrakterna mellan stjärnbilderna Fiskarna och Väduren under hela året – en bit snett nedanför till höger om Hamal – Vädurens ljusaste stjärna. Den ljussvaga planeten befinner sig ca 10 grader norr om himmelsekvatorn, som den passerade norrut i januari 2012. Uranus befinner sig sakta på väg norrut genom djurkretsen och når sin nordligaste position först i juni 2034.

Uranus skenbara bana framför stjärnhimlen 2018 - detaljkarta

Uranus skenbara bana framför stjärnhimlen 2018 – detaljkarta

Stjärnkartan visar Uranus skenbara bana i stjärnbilden Fiskarna. Deklinationen (avståndet från himmelsekvatorn) i grader anges till vänster och planetens rektascension längst nere. Planeternas positioner har markerats varje 1:e i månaden med en prick och varje 15:e i månaden med ett streck.

Visibilitetsdiagram för Uranus 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Uranus 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet gäller egentligen exakt för Norrköping men kan användas med viss reservation även i större delen av Götaland, Svealand och södra Norrland. Datum anges till vänster och till höger och klockslag längst uppe och längst nere i diagrammet. Uranus upp- och nedgångar har markerats med ljusblå prickar och motsvarande för solen med röda. Månljuset antyds med ljusblå nästan horisontella ytor. I stort sett kan Uranus observeras där bakgrundsfärgen i diagrammet är vitt eller ljusgrå, dvs. på kvällen ungefär fram till början av mars. Efter de ljusa nätterna kring midsommar dyker Uranus upp igen i slutet på juli. Den kan observeras hela natten fram till oktober. I slutet på året syns den åter enbart på kvällen. Bästa tiden för observationer är när planeten passerar som högst 40 till 43 grader över horisonten i söder.

Uranus utseende i ett teleskop 2018

Uranus utseende i ett teleskop 2018

Uranusskivan visas kring det datum den befinner sig som närmast och fjärmast jorden. Diametern varierar mellan 3,37″ och 3,72″.
Uranus står i konjunktion med solen den 18 april och i opposition med den 24 oktober.

Åter till toppen

Neptunus

Neptunus skenbara bana framför stjärnhimlen 2018 - översiktskarta

Neptunus skenbara bana framför stjärnhimlen 2018 – översiktskarta

Grafiken visar Neptunus bana i stjärnbilden Vattumannen under hela året, nästan rakt nedanför Pegasuskvadratens höger sida. Den ljussvaga planeten befinner sig 6 till 8 grader söder om himmelsekvatorn, som den kommer att passera i norrgående riktning först på våren 2026. Neptunus är mycket långsam på väg norrut genom djurkretsen och når sin nordligaste position först 2067(!).

Neptunus skenbara bana framför stjärnhimlen 2018 - detaljkarta

Neptunus skenbara bana framför stjärnhimlen 2018 – detaljkarta

Stjärnkartan visar en mindre del av Vattumannen med Neptunus skenbara bana. Deklinationen (avståndet från himmelsekvatorn) i grader anges till vänster och planetens rektascension längst nere. Planeternas positioner har markerats varje 1:e i månaden med en prick och varje 15:e i månaden med ett streck.

Visibilitetsdiagram för Neptunus 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Neptunus 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet gäller egentligen exakt för Norrköping men kan användas med viss reservation även i större delen av Götaland, Svealand och södra Norrland. Datum anges till vänster och till höger och klockslag längst uppe och längst nere i diagrammet. Neptunus upp- och nedgångar anges med ljusblå prickar och motsvarande för solen med röda. Månljuset antyds med ljusblå nästan horisontella ytor. I stort sett kan Neptunus observeras vid datum och klockslag med en mellangrå bakgrundsfärg i diagrammet. Alldeles i början på året kan du försöka att hitta den ungefär vid 18-tiden mot sydväst med hjälp av en bra kikare. För övrigt är den osynligt fram till efter de ljusa midsommarnätterna. Från och med i slutet på juli fram till början på september kan du observera den hela natten. Därefter drar sig solsystemets numera yttersta planet sakta tillbaka från morgonhimlen. På kvällen kan du leta upp den med hjälp av en bra kikare fram till slutet av året – men tiden för observationer krymper snabbt i november och december. Bästa tiden är alltid när Neptunus passerar som högst i söder ungefär 24 grader över horisonten.

Neptunus utseende i ett teleskop 2018

Neptunus utseende i ett teleskop 2018

Neptunusskivan visas kring det datum den befinner sig som närmast och fjärmast jorden. Diametern varierar mellan 2,2″ och 2,4″.
Neptunus står i konjunktion med solen den 4 mars och i opposition med den 7 september.

Åter till toppen

Hitta rätt direkt
Uranus | Neptunus

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer