På himlen i mars 2022 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i mars 2022

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i mars 2022

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i mars 2022

Diagrammet visar att Merkurius, Mars Jupiter och Saturnus är osynliga för blotta ögat. Venus är den enda synliga planeten och även morgonstjärnans observationsmöjligheter blir sämre.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Venus på morgonhimlen – den enda planet som är synlig

Från våra nordliga breddgrader kan vi se Venus som morgonstjärna i gryningen en bit över horisonten. Men förhållanden försämras alltmer under månadens gång.

Venus position på himlen vid den borgerliga gryningens början i mars 2022 (sedd från Norrköping breddgrad 58,6°n)

Venus position på himlen vid den borgerliga gryningens början i mars 2022 (sedd från Norrköping breddgrad 58,6°n)

Låt oss ta en resa till fiktiva Anti-Norrköping, 58,6 grader söder om ekvatorn

Ganska allmänt kan man säga att man vid ekvatorn har alltid mycket bättre förutsättningar att kunna se planeterna högt över horisonten på en mörk himmel. Men det finns också tillfällen där man kan vara långt bort från ekvatorn, som i det här fallet: Om vi befann oss lika långt söder om ekvatorn som vi befinner oss norr om den, så ser himlen ut så här:

Venus, Mars, Merkurius, Saturnus och Jupiters position på himlen vid den nautiska gryningens början i mars 2022 (sedd från fiktiva Anti-Norrköping)

Venus, Mars, Merkurius, Saturnus och Jupiters position på himlen vid den nautiska gryningens början i mars 2022 (sedd från fiktiva Anti-Norrköping)

Vi går alltså misste om en ganska stor planetmingel på morgonhimlen där Venus, Mars, Merkurius, Saturnus och efterhand även Jupiter deltar i.


På himlen i mars 2022 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i mars 2022

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer