Så syns planeterna 2016

Hitta rätt direkt
Planeter på morgonhimlen | Planeter på kvällshimlen | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus

Planeter på morgonhimlen

Grafiken visar planeternas höjd över Malmös respektive Kirunas horisont vid den borgerliga gryningens början. Höjden anges i grader till vänster och höger i diagrammet och datum hittar du längst ner. Grafiken anger inte var du kan hitta en planet – den talar bara om för dig om en planet befinner sig över horisonten och hur högt den står. Linjens tjocklek antyder planetens ljusstyrka. Så en tjock linje betyder att just denna planet lyser ganska starkt.


Från södra Sverige syns det till och med fyra planeter på morgonhimlen i början av året – nämligen Venus, Mars, Jupiter och Saturnus. Venus tar farväl i februari åt solens håll, Jupiter försvinner åt motsatt håll i mars – för den går ner allt tidigare. Mars och Saturnus syns fram till sommaren på morgonen. Först i slutet på september dyker en annan planet upp på morgonhimlen – Merkurius. Precis när den börjar bli osynlig igen i mitten på oktober – dyker Jupiter upp och den pryder morgonhimlen året ut.


Från norra Sverige syns Venus, Mars och Jupiter alldeles i början på året. Medan Jupiter syns fram till maj tills det blir för ljust, så försvinner både Mars och Venus redan i januari. När de ljusa sommarnätterna är över gäller ungefär samma som för södra Sverige – det vill säga att Merkurius bjuder på ett kort gästspel och Jupiter syns från mitten av oktober året ut.

Planeter på kvällshimlen

Grafiken visar planeternas höjd över Malmös respektive Kirunas horisont vid den borgerliga skymningens slut. Höjden anges i grader till vänster och höger i diagrammet och datum hittar du längst ner. Grafiken anger inte var du kan hitta en planet – den talar bara om för dig om en planet befinner sig över horisonten och hur högt den står. Linjens tjocklek antyder planetens ljusstyrka. Så en tjock linje betyder att just denna planet lyser ganska starkt.


Från sydligaste Sverige kan du möjligen skymtar Merkurius lågt över horisonten alldeles i början på året. I mars dyker Jupiter upp mittemot solen och dominerar kvällshimlen fram till sommaren då den saktar bleknar i solljuset. Merkurius ger ett bra men kort gästspel i april. I maj dyker Mars och Saturnus upp mittemot solen. Saturnus försvinner fram till hösten i solljuset medan Mars hinner undan. Den lyckas hålla sig på kvällshimlen fram till årsskiftet tillsammans med Venus som påbörjar sin kvällsföreställning i slutet på oktober.


Även från nordligaste Sverige syns Merkurius i mitten på april och Jupiter lyser upp vårhimlen fram till i början på maj. Därefter har man de ljusa nätterna och resten av året blir det nästan fritt av planeter på kvällshimlen. Först i december börjar Venus och Mars dyka upp.

Merkurius


Ett diagram för att snabbt kunna avgöra om planeten det är frågan om är synlig för blotta ögat (grönt) eller inte (rött). Grafiken gäller för hela året för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Du kan kolla enkelt om en planet syns på dina breddgrader genom att titta på färgen som visas längs breddgraden du bor på. Rött betyder alltså att Merkurius förblir osynlig i hela landet för det mesta – bortsett från två kortare perioder i april och slutet på september/början av oktober.
Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

Den solnära planeten syns möjligen alldeles i början på året från sydligaste Sverige lågt över horisonten i sydväst i skymningen. Lättare är den att hitta i mitten på april mot väst eller nordväst på kvällshimlen strax efter solnedgången. På morgonhimlen syns Merkurius i slutet på september och i början av oktober mot öster i gryningen. För nybörjare från Skåne till nordligaste Lappland är detta det bästa tillfälle att kunna hitta den.


En förklaring till grafiken hittar du här.

Venus


Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

Venus är morgonstjärna i början på året. Längst i norr är den redan svårt att se lågt över horisonten mor söder och förhållanden försämras snabbt. Från södra Sverige syns Venus inte särskilt högt på himlen mot sydost en bit in i februari. Venus återkommer som aftonstjärna på riktigt först i slutet på året. Från Götaland kan man med lite tur hitta vår inre grannplanet möjligen under sensommaren lågt över horisonten i väster – troligen behövs det dock en kikare för att kunna upptäcka den. I november förbättras förhållanden allt snabbare och i slutet på året syns aftonstjärnan mycket bra mot söder eller sydväst från hela landet.


En förklaring till grafiken hittar du här.

Mars


Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

Den röda planeten kan ses främst på efternatten och morgonen fram till senvintern. På våren syns den på natten. Mars kommer närmare jorden och blir allt ljusare. Samtidigt hamnar den allt sydligare på himlen och till sommaren blir nätterna i norr ljusare. På sommaren blir det svårt till nästan omöjligt att se Mars från landets norra hälft och även i söder blir förhållanden svåra på kvällshimlen under hösten. Först mot slutet av året blir förhållanden mer gynnsamma igen samtidigt som Mars blir ljussvagare. Längst i norr syns Mars halvbra i januari och februari lågt över horisonten mot söder på efternatten/morgonen. Därefter blir den osynlig fram till december och då dyker den upp på kvällen/början på natten i söder igen.


En förklaring till grafiken hittar du här.

Jupiter


Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

Solsystemets största planet lyser ganska starkt och syns bäst på natten eller efternatten i början på året. Den går dock upp allt tidigare och står i opposition i början på mars, vilket betyder att den går upp vid solnedgången i öster och går ner vid soluppgången i väster – mittemot solen. Den drar en ganska hög bana på himlen. På våren syns den mycket bra på kvällen, dock bleknar den snabbt i norr och där den blir osynlig redan i maj. I södra Sverige syns Jupiter i väster i bästa fall en bit in i juli, längst i söder möjligen fram till augusti. Under andra oktoberhalvan dyker Jupiter upp på morgonhimlen i öster igen och syns allt längre och bättre från hela landet fram till slutet på året.


En förklaring till grafiken hittar du här.

Saturnus


Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

Saturnus befinner sig ganska sydligt på himlen så att den är osynlig från landets nordligaste del. Även frän mellersta Norrland är den svårt att se – bästa chanserna har man på senvintern och tidiga våren på morgonen. Från landets södra del syns ringplaneten på morgonhimlen i början på året. På tidiga våren syns den även på efternatten. Saturnus står mittemot solen i början på juni och syns då hela natten. På sommaren och tidiga hösten kan man se Saturnus fortfarande från södra Sverige.


En förklaring till grafiken hittar du här.

Hitta rätt direkt
Planeter på morgonhimlen | Planeter på kvällshimlen | Merkurius | Venus | Mars | Jupiter | Saturnus

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer