Saturnus – Ringplaneten utan ringar

Den som i år vill ta en titt på Saturnus, som är känd för sin vackra ring, blir kanske lite besviken. Ringarna syns nämligen just i år inte speciellt bra. Anledningen till detta är att vi just ser ringarna nästan från kanten.
Precis som jordens rotationsaxel lutar mot sin omloppsbana, så gör det även Saturnus rotationsaxel. Den lutar till och med något mer; 26.75 grader för att vara exakt – medan det är 23.44 grader för vår hemplanet som vi färdas på.
Detta innebär att det finns årstider även på Saturnus och just nu i år avslutas vintern på ringplanetens norra halvklot och i början på september är det vårdagsjämning för den som befinner sig norr om Saturnusekvatorn. Under ett antal månader runt detta datum tittar vi mer eller mindre rakt på Saturnus ekvator och eftersom även ringarna ligger i exakt denna plan, så ser vi ringarna (nästan) från kanten och de blir tidvis helt osynliga. Först när våren på ringplanetens norra halvklot har kommit igång för fullt så syns ringarna allt bättre igen. Eftersom ringarna är nästan osynliga i år, så lyser Saturnus också betydligt svagare än under de åren, då ringen syns bra. Som bäst blir det åter 2017 när ringarna syns snett uppifrån.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer