Titta på Merkurius i slutet på mars fram till mitten av april

Det är inte så lätt att hitta solsystemets innersta planet som alltid brukar hålla sig nära solen. Du som aldrig har sett Merkurius tidigare ska passa på nu. Den snabba planeten bjuder på en av sina bästa kvällsföreställningar för oss nordbor. Dessutom finns ljusstarka Venus i närheten. Aftonstjärnan fungerar som vägledare.

h1. Merkurius har påbörjat sin kvällsvisibilitet

I mitten av mars stod Merkurius i övre konjunktion med solen, dvs. bortom solen och var därmed osynlig. Därefter ökade vinkelavståndet till solen sakta. Den solnära planeten kom snabbt upp i nordligare trakter än solen och detta gjorde att den redan runt den 27 började dyka upp på kvällshimlen.
Nu blir det till en början dag för dag lättare att få syn på den lilla planeten. Då kan man försöka att hitta Merkurius runt kl 20:15 i landets sydöstra del och kring 20:45 längre västerut och i norra Sverige.

h1. En av de bästa möjligheterna att se Merkurius

Solsystemets innersta planet når den 9 april sitt största vinkelavstånd till solen. Med 19 grader blir vinkelavståndet inte särskilt stort. Men trots dess bjuder den lilla planeten på årets enda och överlag en av de för våra latituder bästa kvällsvisibiliteter.
Eftersom Merkurius rör sig en bra bit nordligare än solen så når den som bäst drygt 11 grader över horisonten i Malmö vid den borgerliga skymningens slut den 8 april. Så långt norrut som Kiruna står den solnära planeten fortfarande nästan 9 grader över horisonten vid samma tillfälle. I södra Sverige kan förhållanden inte bli bättre än så här och i norr är det inte långt ifrån det bäst möjliga värdet.


Grafiken visar Merkurius position på himlen för Malmös, Borlänges och Kirunas latitud vid den borgerliga skymningens slut (dvs. när solen står 6 grader under horisonten, vilket inträffar ungefär 45 minuter efter solnedgång i mellersta Sverige).
Lyckas du få syn på Merkurius? Passa på nu!

h1. Venus visar vägen

I år tillkommer ytterliggare en omständighet som gör det lätt för dig att hitta Merkurius: Aftonstjärnan Venus står i närheten och visar vägen.
Vår ljusa grannplanet kan hjälpa till att hitta den svårobserverbara planeten. Den 31 mars står Venus bara 7 fullmånar snett ovanför till vänster om Merkurius.
Som bäst står de bara 3 grader ifrån varandra (6 fullmånar) den 4 april. Så hittar du Venus, som inte går att missa, så har du Merkurius rätt så nära intill. Ta chansen och håll utkik efter den!


Grafiken visar Merkurius position i förhållande till Venus vid den borgerliga skymningens slut (dvs. när solen står 6 grader under horisonten, vilket inträffar ungefär 45 minuter efter solnedgång i mellersta Sverige). De står rätt så länge bara 6-7 fullmånar ifrån varandra.

h1. Merkurius avslutar sin kvällsvisibilitet

Merkurius blir snabbt ljussvagare i april. Månen står nära den solnära planeten på kvällen den 15 april. Redan då kan det vara lite svårare att upptäcka Merkurius.
Den 18 byter Merkurius färdriktning och rör sig mot solens rörelse snabbt mot solen. Vinkelavståndet minskar fort och den sällan observerbara planeten bli osynlig igen. Redan den 28 april står Merkurius i konjunktion med solen, dvs. båda står ungefär åt samma håll på himlen.


Här lyckades jag fotografera både Venus och Merkurius i kväll (28 mars 2010).

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer