Uranus och Neptunus 2016

Hitta rätt direkt
Uranus | Neptunus

Uranus


Grafiken visar *Uranus* bana i stjärnbilden Fiskarna under hela året, snett nedanför till vänster om Pegasuskvadraten. Den ljussvaga planeten befinner sig några grader norr om himmelsekvatorn, som den passerade norrut i januari 2012. Uranus befinner sig sakta på väg norrut genom djurkretsen och når sin nordligaste position först i juni 2034.


Stjärnkartan visar *Uranus* skenbara bana i stjärnbilden Fiskarna. Deklinationen (avståndet från himmelsekvatorn) i grader anges till vänster och planetens rektascension längst nere. Planeternas positioner har markerats varje 1:e i månaden med en prick och varje 15:e i månaden med ett streck.


Visibilitetsdiagrammet gäller egentligen exakt för Norrköping men kan användas med viss reservation även i större delen av Götaland och Svealand. Datum anges till vänster och till höger och klockslag längst uppe och längst nere i diagrammet. Uranus upp- och nedgångar har markerats med ljusblå pilar och motsvarande för solen med röda. Månljuset antyds med ljusblå nästan horisontella ytor. I stort sett kan Uranus observeras där bakgrundsfärgen i diagrammet är vitt eller ljusgrå, dvs. på kvällen ungefär fram till slutet av februari. Efter de ljusa nätterna kring midsommar dyker Uranus upp igen omkring den 20 juli. Den kan observeras hela natten fram till oktober. I slutet på året syns den åter enbart på kvällen. Bästa tiden för observationer är när planeten passerar som högst 39-40 grader över horisonten i söder.


Uranusskivan visas kring det datum den befinner sig som närmast och fjärmast jorden. Diametern varierar mellan 3,4″ och 3,7″.

Åter till toppen

Neptunus


Grafiken visar *Neptunus* bana i stjärnbilden Vattumannen under hela året, snett nedanför till höger om Pegasuskvadraten. Den ljussvaga planeten befinner sig ca 8 grader söder om himmelsekvatorn, som den kommer passerar i norrgående riktning först på våren 2026. Neptunus är mycket långsamt på väg norrut genom djurkretsen och når sin nordligaste position först 2067.


Stjärnkartan visar en mindre del av Vattumannen med *Neptunus* skenbara bana. Deklinationen (avståndet från himmelsekvatorn) i grader anges till vänster och planetens rektascension längst nere. Planeternas positioner har markerats varje 1:e i månaden med en prick och varje 15:e i månaden med ett streck.


Visibilitetsdiagrammet gäller egentligen exakt för Norrköping men kan användas med viss reservation även i större delen av Götaland och Svealand. Datum anges till vänster och till höger och klockslag längst uppe och längst nere i diagrammet. Neptunus upp- och nedgångar anges med ljusblå pilar och motsvarande för solen med röda. Månljuset antyds med ljusblå nästan horisontella ytor. I stort sett kan Neptunus observeras vid datum och klockslag med en vitt eller ljusgrå bakgrundsfärg i diagrammet. Alldeles i början på året kan du försöka att hitta den ungefär vid 18-tiden. För övrigt är den osynligt fram till efter de ljusa midsommarnätterna. Från och med i slutet på juli fram till slutet på augusti kan du observera den hela natten. Därefter drar sig solsystemets numera yttersta planet sakta tillbaka från morgonhimlen. På kvällen kan du leta upp den med hjälp av en bra kikare fram till slutet av året – men tiden för observationer krymper snabbt i november och december.


Neptunusskivan visas kring det datum den befinner sig som närmast och fjärmast jorden. Diametern varierar mellan 2,2″ och 2,4″.

Åter till toppen

Denna sida uppdaterades senast den 15 december 2015.

Hitta rätt direkt
Uranus | Neptunus

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer