1954-06-30 Senaste totala solförmörkelsen i Sverige

h2. Kommer du ihåg den?

Förmörkelsen inträffade före min tid – men det skulle vara roligt om du, som var med om förmörkelsen, kunde höra av dig och skriver några rader om hur du upplevde solförmörkelsen.

h2. Området, där solen blev helt förmörkat av månen

Kartan nedan visar hur många procent av solskivans yta täcktes av månen vid tidpunkten, där solförmörkelsen var som störst.
Totalitetens varaktighet var upp till drygt 2 1/2 minuter.
I miniprogrammet (som kräver att Java är aktiverad hos dig) kan du ta fram hur solförmörkelsen såg ut vid olika platser.


2 svar

  1. Arne Gabrielson skriver:

    Jag var tolv år. Pappa och jag var vid Mörvikshummern ovanför Åre. Jag hade en svartexponerad film och såg hela förloppet. Mina kusiner hade rest till moster i Gränna men missade allt p.g.a. moln. Det var lite läskigt när det plötsligt blev kväll mitt på dagen.

  2. Kerstin Dufwa skriver:

    I Västerås var himlen klar och en härlig sommarsol lyste. Fåglarna höll konsert. 30 juni 1954 var en ovanlig dag. ASEA:s kontor och verkstäder tömdes säkert vid lunchtid och alleman beväpnade med sotat glas o.d. begav sig ut för att iaktta fenomenet. Vi satt i en solglänta som vätte mot Mälaren. Så började det skymma och det blev svalt. Fåglarna tystnade. Det blev mörkt och det verkade som både fåglarna och alla människorna runt om oss höll andan. Det var en förunderlig upplevelse som etsat sig in i minnet.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer