2009-12-31 Årets enda förmörkelse i Sverige

h1. Liten månförmörkelse på kvällen

Precis innan året slutar så kan vi ta del av årets enda förmörkelse som kan observeras från Sverige – förutsatt att vädret tillåter det förstås.
Det verkar som att det finns en del chanser i Götaland och i västra Lapplandsfjällen för att det kan vara klart eller halvklart på nyårsaftons kväll.

Månen går in i jordens halvskugga kl 18:15, vilket dock inte kan observeras. Kl 19:52 når den jordens helskugga och då syns det att månen är betydligt mörkare ner mot höger kanten. Som störst är förmörkelsen kl 20:23 då 8% av månens diametern är inne i helskuggan. Redan kl 20:54 lämnar månen helskuggan och blir allt ljusare. Förmörkelsen slutar först kl 22:30 när månen lämnar jordens halvskugga men det märks inte med blotta ögat.


Månen när förmörkelsen är som störst kl 20:23


Månens position på himlen kl 20:23 när förmörkelsen är som störst. Månen står i stjärnbilden Tvillingarna till höger om Castor och Pollux. Orion hittar du snett ner till höger om månen och den röda planeten Mars lyser en bra bit snett ner till vänster om månen.

Nästa förmörkelse som kan observeras är en total månförmörkelse den 21 december 2010. Men det är mest bara början som kan ses om det är klart då.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer