Snart vänder det -på kvällen…

h1. Det vänder först på kvällen

Dagarna blir kortare och kortare. Solen går ned tidigare och tidigare och går upp allt senare – om den går upp överhuvudtaget – vilket den ju inte längre gör i nordligaste Sverige. Årets kortaste dag infaller den 21 december, samma dag som vintersolstånd.
Kollar man dock på solnedgångar runtom i landet och tar en närmare titt i almanackorna, så upptäcker man att det vänder på kvällen redan före vintersolståndet, samtidigt som solen fortsätter går upp allt senare även efter detta datum.
Mest påtaglig är skillnaden i södra Sverige. I Malmö inträffar årets tidigaste solnedgång redan den 14 december. Ju längre norrut man kommer ju senare vänder det. I Göteborg och Norrköping vänder det den 15, i Stockholm den 16, Sundsvall den 17 och Umeå den 18.
Ju närmare man kommer polarnatten, ju närmare kommer årets tidigaste solnedgång och vintersolståndet.
Hur kommer det sig? De flesta har säkert hört talats om att en solur ibland går före, ibland efter. Det hela har att göra med att solen inte alltid står i söder mitt på dagen till följd av jordens lätt elliptiska bana runt solen och att jordens rotationsaxel lutar mot den. Så passerar solen ca 13 minuter tidigare i söder i början på november och 17 minuter senare strax före mitten av februari. Vid ekvatorn, där dagarna är lika långa året runt, så varierar solens upp- och nedgångar i samma takt och därmed inträffade den tidigaste solnedgången där redan i början på november. Längre norrut varierar dagens längd över året allt mer och effekten av en ojämn passage i söder spelar allt mindre roll och nära polcirkeln sammanfaller tidigaste solnedgången med vintersolståndet.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer