Vintertid – hur länge blir det ljusare på morgonen?

Nu är det dags igen att ställa om klockorna till vintertid. Vi får tillbaka timmen, som togs ifrån oss i våras. Klockan 03 på söndag morgon den 25 oktober ställs klockorna tillbaka en timme. Det blir då alltså ljusare på morgonen och mörkare på kvällen. Frågan är hur många dagar får vi ljusare morgnar?

h1. En timme mer på morgon en timme mindre på kvällen…

Det ända som sker när vi ställer fram och tillbaka klockan är att vi varje gång ska anpassa oss till de nya förhållandena. För naturen, jorden, solen eller helt enkelt sagt för allt annat i universumet har det här inte den minsta lilla betydelsen. Natten blir inte kortare eller längre bara för att vi vrider på klockan.
Det är lika många timmar mörkt ute – hur mycket vi än ställer klockorna fram och tillbaka.
Men det är vi som får ändrade förutsättningar för vårt vardagliga liv, som styrs av klockan.

Största effekten, som de flesta märker av är att det blir betydligt tidigare mörkt ute på eftermiddagarna/kvällarna och lite ljusare på morgonen.

h1. Kort glädje i norr

I nordligaste Sverige är glädjen över ljusare morgnar kortast. Den 24 oktober går solen upp kl 08:28, dagen därpå kl 07.32 på grund av att vi ställde om klockan. I och med att dagarna blir allt kortare går solen upp allt senare och redan den 4 november inträffar soluppgången lika sent som den 24 oktober. Det är alltså bara 13 dagar däremellan som det blir ljusare på morgonhimlen än det hade varit om man inte hade ställt om klockan.
I landets södra del dröjer det dock längre för att dagarna blir lika fort kortare som i norra Sverige. I Malmö är det först den 22 november som solen går upp lika sent som 24 oktober, dvs kl 07:57 och därmed får man 28 dagar med ljusare morgnar.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer