2010-05-16 Månens skära åter igen nära Venus

h1. Ånnu en gång en fin konstellation på kvällshimlen

När solen har gått ner så träder Venus fram på himlen. Årets kvällsföreställning har just passerat sin höjdpunkt. Denna kväll får aftonstjärnan åter besök av månen.
Den 16 maj står månens smala skära en bit till vänster om Venus.

h1. Bästa tiden strax efter solnedgång

Observationstiden varierar en del beroende på var du befinner dig. Längst i norr blir det inte längre riktigt mörkt. När solen t.ex. i Kiruna nästan står som djupast under horisonten har klockan redan passerat midnatt och man skriver den 17 maj.


Grafiken visar när den borgerliga skymningen slutar i norra Europa den 16 maj och det är också ungefär denna tidpunkt då måne och Venus syns som bäst. I Malmö, Kalmar och Visby är det ca kl 22 (svensk sommartid). Stockholm, Norrköping och Jönköping kl 22:20, Borlänge kl 22:45 och Umeå kl 23:30. Norr om Umeå når solen inte längre 6 grader under horisonten och Venus är svårare att hitta ju längre norrut man kommer.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer