2010-06-21 Sommarsolstånd 2010

h1. Sommaren börjar

Den 21 juni 2010 börjar alltså sommaren enligt kalendern, dvs. den astronomiska sommaren. Den meteorologiska sommaren började redan den 1 juni.

h1. Sommarsolstånd är en tidpunkt, inte en dag

Det är *sommarsolstånd*, dvs. dagarna på norra halvklotet är som längst och nätterna som kortast just nu. Tittar man i olika almanackor så ser man att sommarsolstånd inträffar den *21 juni kl 13:28 svensk sommartid*. Det är inte en dag, det är en tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen just där jordens norra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Vid vintersolstånd är det tvärtom, då lutar hjordens södra halvklot mest fördelaktigt mot solen.

h1. Årets längsta dag och kortaste natt

I och med att sommarsolståndet infaller mitt på dagen i år, så är det enkelt att avgöra vilken dag som är längst i år. Det är den *21 juni*.
Men vilken natt är då kortast?
*I praktiken har vi i år två kortaste nätter*, nämligen natten till den 21 juni och natten till den 22. Skulle man vilja bedriva lite hårklyveri så skulle man troligen komma fram till att natten till den 21 juni borde vara några tiondelssekunder kortare och därmed årets kortaste natt…

h1. Sommarsolstånd alltid 21 juni?

Sedan 1988 har sommarsolstånd alltid inträffat någon gång under dygnet den 21 juni (svensk sommartid). Innan dess inträffade det ibland även den 22 juni. Fram till 2019 blir det fortsättningsvis den 21 juni under förutsättning att vi behåller sommartid. 2020 blir det dags för den 20 juni – för första gången sedan 1896.

h1. Jordens avstånd till solen och årets senaste solnedgång

Lite mer kuriosa: Jorden befinner sig nu nästan längst bort från solen på sin elliptiska bana. Den står fjärmast solen i början på juli.
Den *senaste solnedgången infaller inte med sommarsolståndet*. I Norrköping och Stockholm inträffar det först den 23 juni och i Malmö den 24. Men som kompensation inträffar årets tidigaste solnedgång redan några dagar före sommarsolstånd och soluppgångarna försenas alltså redan vid sommarsolstånd…

h1. Dagens längd i timmar och minuter i norra Europa

I år är alltså den 21 juni årets längsta dag.


Grafiken visar dagens längds, dvs. antal timmar och minuter som solen befinner sig över horisonten. I Sverige är dagen som kortast längs Skånes sydkust, där solen står ca 17 ½ timmar över horisonten. Ju längre norrut man kommer, desto längre är dagen och i landets nordligaste del går solen aldrig ner.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer