2010-12-01 Månens skära passerar Venus och Saturnus

h1. Venus och Saturnus får besök av månen

Du har säkert redan lagt märke till den ljusa pricken som lyser i sydost före soluppgången. Det är Venus som bjuder på en rätt bra föreställning som morgonstjärna. En bit till höger finns Jungfruns ljusaste stjärna Spica och snett ovanför ringplaneten Saturnus. Nu får de tre besök av månen. Månens skära, som blir smalare dag för dag, håller på passerar trakterna alldeles i början på december.


Grafiken visar månens, Venus, Spicas och Saturnus position på himlen 1 ½ till 2 timmar före soluppgång. Grafiken gäller för mellersta Sverige men kan användas i så gott som hela landet.

Den 1:e finns månen snett nedanför Saturnus och den bildar tillsammans med Spica en vacker triangel. Den 2:e står månen nära Spica och den 3:e en bit nedanför Venus.

h1. Venus och Saturnus fångat på bild

Den 27 november var jag ute på morgonen och kunde ta ett kort på planeterna Venus och Saturnus. På bilden syns även Spica och Porrima i Jungfrun samt Arcturus i Björnvaktaren.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer