Vintersolståndet 2010

Vintern har varit här nu ett bra tag med snö och kyla. Dagarna har blivit superkorta och strax före jul är det äntligen dags igen: Det vänder, det går uppåt! Vi har kommit fram till vintersolståndet och dagarna börjar bli längre igen. När inträffar egentligen årets längsta natt och visste du att årets tidigaste solnedgång redan har inträffat?

h1. Vintern börjar

Den 22 december 2010 börjar alltså vintern enligt kalendern, dvs. den astronomiska vintern. Den meteorologiska vintern började redan den 1 december.

h1. Vintersolstånd är en tidpunkt, inte en dag

Det är *vintersolstånd*, dvs. dagarna på norra halvklotet är som kortast och nätterna som längst just nu. Tittar man i olika almanackor så ser man att vintersolstånd inträffar den 22 december kl 00:38. Det är alltså inte en dag – det är en tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen, just där jordens södra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Vid sommarsolstånd är det tvärtom, då lutar jordens norra halvklot mest fördelaktigt mot solen.

Bilden nedan visar hur det ser ut om man tittar från solen mot jorden. Då behöver rotationsaxeln inte nödvändigtvis pekar mot solen; det gör den bara vid sommar och vintersolstånd.

h1. Årets kortaste dag och längsta natt

I och med att vintersolståndet infaller mitt på natten i år, så är det enkelt att avgöra vilken natt som är längst i år. Det är natten mellan den 21 och 22 december.
Men dag är då kortast?
I praktiken har vi i år två kortaste dagar, nämligen både den 21 december och den 22:e. Skulle man vilja bedriva lite hårklyveri så skulle man troligen komma fram till att dagen den 21 december borde vara några tiondelssekunder kortare och därmed årets kortaste dag…

h1. Inträffar vintersolståndet alltid 21:e eller 22 december?

Sedan många decennier tillbaka har vintersolståndet inträffat antigen på den 21:e eller 22 december. Att det infaller den 22:e blir dock allt mer sällsynt och sker en sista gång 2047. Därefter inträffar vintersolståndet alltid någon gång under den 21 december. 2084 är det premiär för den 20 december under förutsättning att vi behåller samma vintertid även då.

h1. Jordens avstånd till solen och årets tidigaste solnedgång

Lite mer kuriosa: Jorden befinner sig nu nästan närmast solen på sin elliptiska bana. Den står som allra närmast solen i början på januari.
Den tidigaste solnedgången infaller inte med vintersolståndet. I Stockholm inträffade det redan den 16 december och i Malmö den 14:e. Men som kompensation inträffar årets senaste soluppgång först efter julhelgen solnedgångarna försenas alltså redan vid vintersolstånd…

h1. Dagens längd i timmar och minuter i norra Europa

I år är alltså den 21:e och 22 december årets kortaste dag.

Grafiken visar dagens längds, dvs. antal timmar och minuter som solen befinner sig över horisonten. I Sverige är dagen som längst längs Skånes sydkust, där solen står lite drygt 7 timmar över horisonten. Ju längre norrut man kommer, desto kortare är dagen och i landets nordligaste del går solen överhuvudtaget inte upp.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer