2010-12-31 Planetmingel på morgonhimlen vid årsskiftet

Alldeles i slutet på december och i början på januari har du möjligheten att se tre planeter och månen på morgonhimlen. Merkurius, Venus och Saturnus syns mot söder och månen finns också i samma trakter. Dessutom finns även Spica, Jungfruns ljusaste stjärna med.

h1. Bästa observationstiden ungefär en timme före soluppgång


Bilden visar planeternas och månens positioner ca en timme före soluppgång runt den 31 december 2010. Grafiken gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i södra delen av landet. I norr står planeterna lite lägre över horisonten och där blir det svårt att upptäcka Merkurius, vilket redan kan vara lite svårt i höjd med Stockholm. Längre söderut står planeterna något högre på himlen och där borde det vara lättare att även få syn på den solnärmsta planeten.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer