2011-01-05 Dagen efter solförmörkelsen

h1. Hos mig lyser solen igen…

Igår blev jag både glad och besviken. Glad blev jag över medias intresse – att förmörkelsen uppmärksammades i radion, på tv och en del tidningar. Ännu mer glad över blev jag över en hel del fina rapporter och bilder som gjordes under förmörkelsens gång.
Jag vill också passa på att tacka för alla trevliga kommentarer som har kommit in.

Jag kan dock inte neka att jag också blev väldigt besviken – precis som säkert många andra som helt enkelt missade förmörkelsen på grund av vädret. Imorse hade jag nästan glömt bort det om – ja om inte solen hade lyst från en nästan klarblå himmel hos mig. Då blev jag nästan lite arg – inte på solen utan på molnen…

h1. Dagen efter solförmörkelsen visar sig månens smala skära

Igår syntes månen indirekt (om man nu inte hade några moln i vägen). I vanliga fall är nymånen osynlig. Nu har det gått mer än ett dygn sedan nymåne och då kom nästa lilla utmaning: Hittar jag månens smala skära på kvällshimlen – nu då himlen var hyfsat molnfri?
Men tunna cirrusmoln visa sig vara rätt tjocka och störande vid en observation nära horisonten. Kl 16:40 lyckades jag hitta månens smala skära med hjälp av en kikare. Blev dock inte nöjd med kortet jag tog och lyckades få ett bättre kl 17:15.

h1. Nu gäller det att blicka framåt – fler förmörkelser att vänta i år?

Jag kommer förstås också att lägga ut mer information om kommande förmörkelser om de är intressanta för oss i norden. Det pratades mycket om att det är många förmörkelser i år (faktiskt *fyra solförmörkelser och två månförmörkelser*). 2011 bjuder därmed på 6 förmörkelser, inte långt ifrån det maximal möjliga antalet 7, som sällan nås.
Av de tre partiella solförmörkelser som väntas, kan ytterliggare en observeras från Sverige- fastän denna gång bara nordvästligaste delen. Det kompenserar för att gårdagens förmörkelse var osynligt i dessa trakter. Solförmörkelsen inträffar i början på juni sent på kvällen. Övriga solförmörkelser äger rum över eller nära Antarktis- alltså långt bort härifrån. Det blir alltså *ingen solförmörkelse mer i Sverige förrän på våren 2015* – om man bortse från ett gränsfall i maj nästa år men mer om det en annan gång.
Så väntas också *två totala månförmörkelser* i år. Den första inträffar i mitten på juni och dess slut kan observeras främst från södra Sverige sent på kvällen. Förmörkelsen i december syns bättre i norr men för det mesta kan bara slutet av den observeras på kvällen.


Mer om detta och annat kan du hitta så småningom här på astroinfo.se

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer