2011-03 Merkurius möter Jupiter på kvällshimlen

I mars bjuder den solnära planeten *Merkurius* på sin enda kvällsvisibilitet. Du som aldrig har sett den lilla planeten tidigare ska nu passa på. Samtidigt lämnar solsystemets största planet *Jupiter* kvällsscenen. Men innan den gör det så hinner de två planeterna mötas och de bjuder på fina konstellationer på västhimlen.

h1. Jupiter tar farväl på kvällshimlen

Jupiter går ner tidigare varje kväll samtidigt som solen går ner allt senare. Därmed förkortas Jupiters kvällsframträdanden allt mer och någon gång efter månadsmitten blir den osynlig. I landets södra del kan man hitta solsystemets största planet ungefär fram till den 20:e. Längre norrut försvinner den några dagar tidigare.


Grafiken visar Merkurius och Jupiters position på himlen vid den borgerliga skymningens slut (ca 40-50 minuter efter solnedgång). Grafiken togs fram för både Malmö längst i söder och Kiruna längst i norr. Förhållanden är rätt bra i hela landet men som så ofta i söder lite bättre än i norr.

h1. Merkurius bjuder på sin enda kvällsvisibilitet

Den solnära planeten visar sig ytterst sällan för blotta ögat på himlen, i alla fall för oss nordbor. Trots att des största vinkelavstånd till solen blir bara 18 grader den 22:e så syns den rätt bra från Sverige. Det blir dessutom årets enda kvällsvisibilitet.
Även om Merkurius vid andra tillfällen kan kommer upp till 28 grader ifrån solen (på grund av sin elliptiska omloppsbana) så förblir den mest osynlig på våra breddgrader.

h1. Dvärgen möter giganten

Animeringen visar hur planeternas positioner ändras dagligen. Animeringen är framtagen för Borlänge men kan användas i så gott som hela landet.

h1. Bästa tiden är ca 40-60 minuter efter solnedgång

Runt den 10:e kan man våga ett första försök för att hitta den solnära planeten. Bästa tiden är då ca 40 minuter efter solnedgången och en kikare är nästan ett måste. Dagarna därpå blir det lättare att hitta solsystemets innersta planet. Vinkelavståndet mellan Merkurius och Jupiter minskar och den 15 står de bara 2 grader eller 4 måndiametrar ifrån varandra. Jupiter är något ljusare än Merkurius. Bästa observationstiden är då lite drygt en timme efter att solen har gott ner. Medan Jupiter syns alls sämre på de följande kvällarna så syns Merkurius till och med bättre några dagar senare. Sista marsveckan blir dock observationsförhållanden även sämre för den snabba planeten. Merkurius ljusstyrka minskar snabbt och vinkelavståndet till solen krymper snabbt, så att Merkurius blir osynligt mot slutet av månaden. Lika fort som den dök upp på himlen försvinner den igen och gömmer sig till hösten i solens strålar – i alla fall för oss nordbor.


Grafiken visar Merkurius och Jupiters position på himlen ungefär drygt en timme efter solnedgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i större delen av landet.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer