2011-03-06 Måne och Jupiter på kvällarna 6-8 mars

Den 6 mars kan du se månens skära till höger om Jupiter och den 7:e står månen en bra bit ovanför Jupiter. Håll utkik mot väster ca 1-2 timmar efter solnedgång och se denna fina konstellation på kvällshimlen till bästa sändningstid…

h1. Bästa tiden ca 1 ½ timmar efter solnedgång

Månen syns rätt så enkel redan strax efter solnedgång. Solsystemets största planet Jupiter dyker upp ungefär 20-30 minuter efter solnedgång. Väntar du lite till så att det hinner bli mörkare, så blir vyn lite mer spektakulär.
Kanske dags för att ta fram kameran och ta en bild?!


Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen vid den nautiska skymningens slut (ca 1 ½ timmar efter solnedgång). Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i hela landet. Till höger om Jupiter och månen ser du fortfarande en del av Pegasuskvadraten. Stjärnan som bildar kvadratens undre hörn till höger är redan osynlig för blotta ögat. Troligen blir det även svårt att hitta stjärnan nere till vänster i kvadraten.


Så här såg det ut på kvällen den 6 mars. Bilden tog jag från norra Tyskland.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer