2011-03-05 Mycket tunn månskära i väster

Nymåne inträffade den 4 mars på kvällen och nu ikväll kan du se månens smala skära i väster en kort stund efter solnedgång. Bästa tiden är ca 40 minuter efter att solen har gått ned och månens skära kan ses lika bra i södra och norra Sverige. Kikare rekommenderas dock.
Dela gärna med dig om du lyckades se månen!

h1. Bästa tiden ca 35 minuter efter solnedgång

När solen har gått ner så kan du börja leta med en kikare i väster lågt över horisonten. Efter ett tag se du även Jupiter som i viss mån också kan visa vägen ifall du inte ha sett var solen gick ned exakt. Nu börjar tiden räknas ner. Med varje minut som går blir det mörkare på himlen och kontrasten mellan månens skära och himlens bakgrund blir större så att månen borde synas allt lättare. Samtidigt står den allt lägre över horisonten och försvinner strax innan den går ned i horisontdiset. Det finns en tid som är den optimala för en observation och det är ca 35 minuter efter solnedgång. Då ska det inte vara några problem att hitta månens skära, särskilt om man har letat med kikare, för det kan behövas.


Grafiken visar solens, månens och Jupiters position på himlen vid den borgerliga skymningens slut (ca 40 minuter efter solnedgång). Grafiken är framtagen för Borlänge men kan användas i hela landet.

h1. Danjonmåne

Danjonmåne definieras som en mycket tunn månskära som är synlig inom 24 timmar från nymåne. Nymåne inträffade den 4:e kl 21:46 och därmed är månen den 5:e kl 18:00 bara 20 timmar gammal, som astronomerna bruka säga.

h1. Synlig eller osynlig

Vinkel mellan linje solen-månen och horisontenOm månen är synlig eller ej avgörs till en viss del av hur många timmar det har gått sedan nymåne. Detta påverkar vinkelavståndet mellan solen och månen.
Det som är mest avgörande är dock månens position på himlen i förhållande till solen.
Som du kan se på bilden intill höger så sträcker sig en tänkt linje mellan solen – månen nästan rakt upp i himlen vid solnedgången. Vinkeln mellan horisonten och linjen mellan solen och månen är nästan maximal. Så månen står nästan så högt som möjligt över horisonten när solen går ner. Detta är mest fallet på våren på kvällen.
På hösten är denna vinkel oftast minimal och en ”ung” måne går ner samtidigt med solen.

h1. Svårt ändå

Nu med facit i handen kan jag konstatera att det inte var särskilt lätt att hitta månen. Det var inte de bästa väderförhållanden som vi hade i norra Tyskland och det fanns en del tunna moln mot horisonten. Kl 18:35 fick jag syn på månens skära i kikaren och lyckades sedan också fånga den på bild.

Jag har bara tagit en förstoring av området runt månen – annars är bilden original från ikväll och säkert inte av världens bästa kvalité.
Som amatörastronom som har jagat objekt i skymningen och gryningen i mer än 25 år så kan jag bara konstatera att det inte var lätt att hitta månen och att jag inte kunde se den med blotta ögat. Du som inte lyckades hitta månen ikväll kan trösta dig med att det verkligen inte var lätt och att det kommer fler tillfällen för att ta utmaningen igen!

1 svar

  1. börje larsson skriver:

    Den 5 mars 2011 lyckades jag att, strax e kl.18, leta upp den galet tunna månskäran med min 6” Astro-Physics. Detta var från Berga gård under V.S.P i Lysvik. Vi var ett 10-talet entusiaster som spanade lågt i V och vi kunde observera den tills den försvann bakom åsarna. 45X förstoring användes. Fantastiskt! Det är ju ganska exklusivt att få se en Danjonmåne.
    MVH B Larsson, Insjön

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer