2011-03-01 Månens skära nära Venus som tar farväl

Dags att säga farväl till morgonstjärnan. Venus hittas allt svårare på morgonhimlen och i landets norra del har den redan blivit osynligt för blotta ögat. I landets södra och mellersta del får man dock lite hjälp den 1 mars. Då står månen rätt nära vår granne. Lyckas du hitta månens skära på himlen så borde du också kunna hitta Venus till höger om den.

h1. Morgonstjärnan får besök av månen

Venus har sakta men säkert spelat ut sin roll som morgonstjärna. Även i söder blir det allt svårare att hitta den annars rätt ljusa planeten strax före soluppgången. I norra Götaland och Svealand kan en kikare underlätta att hitta Venus.
Den 1 mars har man möjligheten att hitta Venus relativt enkelt i och med att månen står rätt nära vår grannplanet. Bästa tiden är ca 30-40 minuter innan solen går upp.


Grafiken visar månens och Venus position på himlen strax före soluppgång i Borlänge och vid den borgerliga gryningens början (40-45 minuter innan solen går upp) i Malmö. Ju längre norrut man befinner sig i Sverige desto svårare blir observationen – Venus och månen står lägre över horisonten på en ljusare himmel.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer