2011-02-25 Månen nära Antares

En vacker konstellation på morgonhimlen – för alla som gillar vara eller måste vara uppe på tidiga morgonen.
Antares i Skorpionen får besök av en avtagande halvmåne.

h1. Bästa tiden ungefär två timmar före soluppgång

Vi som bor på rätt så nordliga latituder missar en del på himlen. Medan Karlavagnen aldrig går ner hos oss, så är det en hel del stjärnbilder som aldrig kommer upp över horisonten. En av stjärnbilderna, som bara delvis når över horisonten, är Skorpionen. Man måste ta sig ner till södra Europa för att kunna beskåda den sydliga stjärnbilden i sin praktfulla helhet. Från norra Sverige syns den inte alls. Skorpionens ljusaste stjärna Antares kan beskådas från södra Sverige upp till ungefär Gävletrakten. Norr om Stockholm blir det dock ganska svårt. Nu får alltså Antares besök av månen.


Grafiken visar månens och Antares position på himlen ca två timmar före soluppgång i Norrköping. Ju längre norrut man befinner sig i Sverige desto svårare blir observationen – Antares står allt lägre över horisonten.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer