2011-02-07 Månen nära Jupiter

Den 7 februari kan du se en ljus planet tillsammans med månens tjocka skära tillsammans på kvällshimlen. Det är solsystemets största planet Jupiter som får sällskap av månen.

h1. Månen ovanför Jupiter

Bästa tiden är ungefär 1 ½ timmar efter solen har gått ner. Det går inte att missa månen i väster och en bit nedanför den ljusa pricken – Jupiter. Ovanför till höger kan du dessutom se Pegasuskvadraten – en del av den flygande hästen.


Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen vid den nautiska skymningens slut. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i stora delar av landet. Bästa tiden är ca 1 1/2 timme efter solen har gått ner.

1 svar

  1. Kikki skriver:

    Hej, jag är helt nybörjare på detta med astronomi – hur läser jag av bilden? Vad betyder gradtalen, är det de som kallas för bäring?

    Gradtalen anger höjden över horisonten i grader. 0 grader har man vid den matematiska horisonten, alltså en ideal horisontlinje, som man t.ex. har vid havet. Eftersom man i vanliga fall inte har någon ideal horisont brukar jag rita in buskar och träd. 90 grader betyder rakt upp (över ditt huvud). Bokstäverna anger himmelsriktningen, SV står alltså för sydväst. Bäringen används i nautiska sammanhang och har med himmelsriktningen att göra. /AF

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer